fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Dolgozniuk kell a nyugdíjasoknak a megélhetéshez hazánkban

- Advertisement -

Az OECD országokban a 65 év feletti emberek a teljes lakosság átlagjövedelmének 88 százalékából élnek, azonban a nyugdíjba vonulást követően az életkor előrehaladtával az átlagjövedelem csökkenni kezd – írta a Portfolio.hu.

Az OECD tanulmányából az is kiderül, hogy a nyugdíjasok jövedelmének nagy részét az állami nyugdíj, és a vállalati nyugdíjprogramokból származó jövedelmek teszik ki. Már ahol utóbbiak léteznek – Magyarországon gyakorlatilag teljesen hiányoznak. Az olyan egyéb megtakarítások pedig, mint a nyugdíjpénztárak, elenyésző arányt képviselnek nálunk más országokhoz képest.

Itthon az idősebbek az állami nyugdíj mellett nagy mértékben munkából tudják kiegészíteni megélhetésüket,

viszonylag magas a munkából származó bevételek aránya.

Az adatokból kiderül az is, hogy időskori szegénység szempontjából Magyarország nincs nagyon rossz helyzetben – az egész lakosság, és a 65 év felettiek körében is mintegy 7,5 százaléka érintett. Az OECD tagországokban egyébként a 65 év felettiek átlagosan 14,1 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben, ami azt jelenti, hogy az ő jövedelmük nem éri el a háztartások rendelkezésre álló medián jövedelmének felét. A lakosság teljes körében 11,6 százalékos a ráta.

Hasonló cikkünk:  Az eutanáziáról is vitáztak a parlament tavaszi első ülésnapján

Arra is kitérnek, hogy az utóbbi évtizedekben megnőtt a magyar nyugdíjasok között a jövedelmi egyenlőtlenség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...