fbpx
-1.3 C
Kecskemét
2023. február 8., szerda

FRISS HÍREK

Ingatlanpiac – ahol nyoma sincs a drágulásnak

A már több, mint másfél éve tartó világjárvány a vidéki ingatlanpiacon változó tendenciákat eredményezett. Az országos piacot – a tavalyi évhez hasonlóan – még idén is kettősség jellemezte. A piacnak lendületet adott az év elején módosított állami otthonteremtési támogatási csomag, melynek következtében az egyre növekvő kereslet hatására a kínálati árak folyamatos emelkedését tapasztalhattuk. Ezzel szemben a pandémia okozta bizonytalanság miatt sok ingatlanvásárló kivárt, így nem látott ütemben bővült az eladó ingatlanok állománya is. 

Ennek eredményeképp 2021 vége felé már nem beszélhetünk az ingatlanárak korrekciójáról, sokkal inkább azok folyamatos mértékű drágulásáról – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

A Dél-Alföldi régió nem tartott lépést a drágulással

A vidéki ingatlanpiacon az előrejelzéseket túlszárnyaló, átlagosan közel 15%-os emelkedés következett be a négyzetméterenkénti átlagárak esetén 10 hónap leforgása alatt. A legnagyobb mértékben a Dunántúli régióban drágultak az ingatlanárak – átlagosan csaknem 20%-kal –, de az északi országrészben is meghaladta a 17%-ot az átlagos négyzetméterár-emelkedés.

A legkisebb mértékben az Alföldön emelkedett a meghirdetett ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára, Az Észak-Alföldi régióban ez 6,65%-ot, míg a Dél-Alföldi régióban csupán 3,63%-ot jelent az eltelt 10 hónap adatai alapján. A Dél-Alföldi régió megyéiben egyedül Békés megyében emelkedett az egy négyzetméterre jutó átlagár – január és október között 12,79%-kal –, míg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében stagnáltak a kínálati árak az ingatlannet.hu által regisztrált adatok alapján.

Hasonló cikkünk:  A megyei jogú városok polgármesterei találkozhatnak Orbánnal

Stagnálnak az ingatlanárak Bács-Kiskun megyében

Hasonló cikkünk:  Be kell tárazniuk a boltosoknak az ársapkás termékekből

A portál által rögzített megyei átlagos négyzetméter adatok stagnálást mutatnak Bács-Kiskun megye ingatlanpiacán. Az I. félévben a négyzetméterenkénti átlagár a lakóingatlanok esetében 364 ezer forint volt, míg a harmadik negyedévben is közel azonos volt a regisztrált átlagos négyzetméterár. A családi házak alku előtti vételára esetén szintén megfigyelhető a stagnáló tendencia, az eltelt három negyedév alatt átlagosan 315 ezer forint volt négyzetméterük. Ezzel szemben a lakáspiacon közel 5%-os áremelkedés figyelhető meg, de még ez is elmarad a vidéki ingatlanpiac egészén bekövetkezett közel 20%-os lakáspiaci drágulástól.

Drágulást mutat a megyeszékhely

A kecskeméti lakóingatlanok esetén az ingatlannet.hu által rögzített adatok alapján 10 hónap alatt csaknem 6%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár. 2021 első negyedévében átlagosan 432 ezer forint volt a meghirdetett ingatlanok négyzetmétere, míg a második negyedévben már közel 2%-kal drágább. A harmadik negyedévre további 2%-kal emelkedett az egy négyzetméterre jutó átlagár, ekkor 445 ezer forint volt egy négyzetméter átlagosan.

A meghirdetett kertes házak esetén kiugró, 7%-ot meghaladó négyzetméterár-drágulást mutatnak a statisztikák, amely a januári 400 ezer forintról több, mint 430 ezer forintra nőtt októberre. A lakáspiacon átlagosan 3,77%-kos az áremelkedés, a téglalakások esetében ez 2,68%-ot jelent, míg a panellakások esetében 3,77%-ot. A téglalakások négyzetmétere októberre meghaladta a félmillió forintot, azonban a panelek átlagosan 411 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...