fbpx

FRISS HÍREK

Öt szempont a megfelelő kalapács kiválasztásához

- Advertisement -

A kalapács alapvető darabja minden szerszámkészletnek. Még azok számára is elengedhetetlen, akik amúgy nem túl nagy barkácsolók. Minden lakásban találunk legalább egyet, ha másra nem, a festmények felrakásához a falra. Bele sem gondolunk, hogy egyszerűsége ellenére mégis milyen sokoldalú eszközről van szó. A kínálat pedig ugyanilyen sokoldalú lehet. Nézzük meg, milyen szempontok alapján érdemes választani.

1. Anyag

Talán az egyik legfontosabb a kiválasztás során. Nem csupán a kalapács nyele készülhet különféle anyagokból, de a feje is. Ez meghatározza a kalapács jellegét, azaz hogy milyen munkálatokhoz használható. A legtöbb kalapácsfej edzett acélból készül, ez a legáltalánosabb alapanyag. Azonban vannak fa vagy gumifejű kalapácsok is. Előbbiek általános célokra, keményebb felületű anyagokhoz ideálisak, például szögekhez, fémlemezekhez vagy kőzetanyagokhoz. Utóbbiak inkább a puhább anyagokhoz megfelelőek, mint a fa. Éppen ezért asztalosmunkákhoz, ahol fa csapokat kell összeütni, az utóbbiak közül kell választanunk. A nyél is készülhet fából és fémből egyaránt. Ezek közt nincs nagy különbség, talán a fa jobban elnyeli az ütődés erejét, így esetleg kényelmesebb lehet a használata. Ám az újabb kivitelű fémnyelek az üvegszálas technológia miatt már ugyanilyen kényelmes használatot biztosítanak. Természetesen mind a fej, mind a nyél tekintetében számtalan anyagú darabot találhatunk, csupán a legelterjedtebbeket említettük meg ezek közül.

2. Méret

Az alapanyag kiválasztása után a második legfontosabb tényező a méret. Egy standard, megszokott méretű kalapács kiváló lehet a ház körüli munkákhoz, azonban a kisebb precíziós műveletekhez, mint a nagyon apró szegek beverése, teljesen haszontalan. Ugyanez igaz a nagyobb munkálatokhoz is. Nagyobb méretű nehézipari alkatrészek helyrekalapálásához nem elég a megszokott méret. Ez a kerti munkálatokban is igaz lehet: egy sima kézi kalapáccsal soha nem fogunk oszlopokat leverni a veteményes köré.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

3. Funkció

Talán a laikusok számára furának tűnhet, de a kalapácsok közt is különböző funkciójú darabok akadnak. Vannak specifikusan kőműveskalapácsok, amik ideálisak a vakolat leveréséhez és a régi, tönkrement csempék eltávolításához. Akadnak külön bontókalapácsok az építőipar efféle munkáihoz, amikkel téglákat lehet szétverni. Aztán ott vannak még az ácsoknak készült darabok, amelyek külön szeghúzóval is rendelkeznek. Számtalan rendeltetésű kalapácsot találhatunk a piacon. Fontos, hogy mindig a kívánt munkafolyamathoz válasszunk szerszámot.

4. Gyártó

Közhelyes dolognak tűnhet, de kalapácsok tekintetében is érdemes odafigyelni a márkára. A fentebb említett szempontok alapján rájöhetünk ugyan, milyen szerszámra van szükségünk, de számtalan gyártó kínál majd ugyanilyen darabokat. A legjobb utánanézni ezeknek is, és a megfelelő minőséget választani. A kalapács nem játék, egy rossz minőségű darab komoly sérülést okozhat, ha tönkremegy munka közben.

5. Ár

Legvégül pedig, ha már pontosan tudjuk, milyen kalapácsot keresünk, érdemes az árat is figyelembe venni. Ugyanazt a darabot több helyen, többféle áron is megvehetjük. Miért költenénk hát feleslegesen kétszer annyit?

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...