fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Szociális fordulatot ígér az ellenzék kormányváltás esetén

Hétfőtől kezdve négy napon át tart sajtótájékoztatókat az ellenzék különböző szakpolitikai kérdésekben – ezt Simon András jelentette be hétfőn. A volt ATV-s műsorvezető, aki ettől hónaptól Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábjában dolgozik, elmondta: a szociális terület után a gazdasággal, az egészségüggyel és oktatással foglalkoznak majd.

A hétfői sajtótájékoztatón az LMP-s Kanász-Nagy Máté, aki a Márki-Zay vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be, úgy fogalmazott: egekben van az infláció, elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül, „soha nem volt drága karácsonyunk és szilveszterünk, mint idén.” Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök gazdaság- és társadalompolitikája megbukott.

A szociális fordulatot ígérő LMP-s társelnök hangsúlyozta, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, emelik a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és nem feledkeznek el azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Jámbor András, a Párbeszéd és egyben az ellenzék közös képviselőjelöltje azt a véleményét hangoztatta, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van. Az egyetlen nagyobb lakhatási projektet, a Diákvárosét, a kormány eltörölte, a helyébe pedig az országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy felmérések szerint az elmúlt évben a budapesti lakásárak tíz százalékkal emelkedtek.

Hasonló cikkünk:  Gyurcsányozni a vereség forgatókönyve - mondta Gyurcsány

Jámbor azt ígérte, hogy kormányváltás esetén támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint panel- és gangfelújítási programot valósítanak meg. Lakhatási támogatási rendszert hoznak létre, támogatják a lakáscafeteria rendszerének kiszélesítését, illetve újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot. Bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak. Végül azt mondta, hogy kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét, illetve visszavezetik az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.

Hasonló cikkünk:  Ez az öt leggyakoribb válási ok

A szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz. A képviselő azt mondta: a települési támogatás semmire nem volt alkalmas.

A politikus megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, 50 százalékkal emelik a szociális dolgozók bérét, illetve növelik az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét.

Korózs végül elfogadhatatlannak nevezte, hogy 13 éve változatlan a közgyógyellátási gyógyszerkeret.

(MTI)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...