fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméten is sztrájkolnak a pedagógusok hétfőn

- Advertisement -

A fő követeléseik a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonásáról és a bérrendezésről szólnak. Hiába tárgyaltak erről hetekig, nem jutott eredményre a kormánnyal folytatott egyeztetések során a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közös sztrájkbizottsága.

Január 31-én, hétfőn ezért a munkabeszüntetésben részt vevő kecskeméti iskolákban is kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, derül ki abból a dokumentumból, amiben erről értesítik az igazgatók a szülőket.

A PDSZ és a PSZ arra kéri a szülőket, hogy értsék meg és támogassák az akciójukat, hiszen mindez a gyermekek érdekében történik, olvasható a levélben.

Az érdekvédelmi szervezetek azt kifogásolják, hogy a kormány nem biztosít a 10%-os pótlékemelésen kívül további béremelést, de a munkaterhelés csökkentésére vonatkozó követelést sem fogadta el. Ezért, hogy a további tárgyalásokat befolyásolják, nem marad más eszközük, mint a munkabeszüntetés.

Az akcióhoz pedagógusokat, nem pedagógus-munkakörben dolgozókat, szakszervezeti tagokat és szakszervezeten kívülieket egyaránt várnak.

Mi a sztrájk? A kormány azt szeretné, hogy a sztrájk alatt is tanítsanak, a pedagógusok szerint maximum a gyermekfelügyeletet jelenti

Arról is vita van, hogy a kormány mit ért sztrájk alatt. Az EMMI szerint a munkabeszüntetés ideje alatt is biztosítani kell a „még elégségesnek minősülő szolgáltatást” az iskolákban. Ez a kormány szerint azt jelenti, hogy a pedagógusoknak a mindössze kétórás sztrájk alatt is meg kellene tartaniuk az óráik egy részét.

Hasonló cikkünk:  A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

Magyarán: úgy sztrájkolhatnának, hogy az időszak felét ledolgozzák, amiért nem is kapnának fizetést – hiszen éppen sztrájkolnak.

A szakszervezetek álláspontja ezzel szemben az, hogy a még elégségesnek minősülő szolgáltatás a gyermekfelügyeletet jelenti, amit Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint minden intézményben biztosítanának is a sztrájk alatt, derül ki 444-nek adott válaszából.

A szülőktől azt kérik, úgy segítsék a sztrájkjukat, hogy január 31-én csak 10 órára vigyék iskolába a gyerekeiket.

Márciusban jöhet a határozatlan idejű sztrájk

Január 31-én figyelmeztető sztrájkkal készülnek a pedagógusok, a határozatlan idejű sztrájkot pedig március 16-ára tervezik, amennyiben a figyelmeztető sztrájk hatására követeléseik nem teljesülnek.

A PDSZ által üzemeltetett nedolgozzingyen.hu oldalon azt írják, folyamatosan kapják a beszámolókat az újabb és újabb sztrájkbizottságok megalakulásáról, a sztrájkot támogató petíciójukat pedig néhány nap alatt több mint 27.000-en írták alá.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...