fbpx
14 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Portás állás: a nyugodt felelősség

Az álláslehetőségek stresszmentes oldalán

A „nyugdíjas állás” jelzőt sokszor használjuk, közel sem pejoratív értelemben. Olyan állásokra értjük ezt, melyek kisebb energiabefektetéssel is végezhetők és nem jár túlságosan sok stresszel sem. A portás állások is ide sorolhatók, ugyanakkor minden korosztály számára elérhetők.

Bizonyos állások – még ha felelősségteljesek is – a pozíciók skálájának nyugodtabb felén foglalnak helyet. Ezt leginkább úgy kell érteni, hogy a munkakör nem jár különösebb stresszel, korosztálytól függetlenül bárki végezheti, sőt, akár idősebb korban is kiváló kiegészítő jövedelemként funkcionálhat betöltésük. Ettől függetlenül ezek nem alantas, vagy lenézendő állások, hiszen nagyon is fontos, cégek gördülékeny működését is befolyásoló szerepük lehet.

Ide sorolhatjuk például a portás állást is, mely bár az egyszerűbben végezhető és betölthető munkák közé tartozik, kellő felelősséget és odafigyelést igényel. A cégekhez, vagy a telephelyekre történő bejutás lényegében a portáson keresztül történik. Ez az elsődleges szűrés az egyik legfontosabb feladata, ugyanakkor más aspektusokra is figyelni kell. A portások végtére is hidat képeznek a külvilág és a cég belső működése és emberállománya között.

Feladatok és felelősség

A portás nem csupán egyszerű „beengedő” munkaerő, hiszen fontos, hogy tisztában legyen a cég különböző ismérveivel. Ez ugyanúgy vonatkozik a személyi állományra, mint pl. a céghez tartozó épületek, épületegységek átfogó ismerete, bizonyos fokú technikai tudás és még sorolhatnánk. A portás állás sok esetben bizalmi pozíció, hiszen a cégek őket bízzák meg a beérkezők koordinálásával, útba igazításával, vagy épp a különböző külső területek hozzáférésével is, kulcsok őrzésével.

Hasonló cikkünk:  Eddigi 6 éve alatt összesen 32,8 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút
Hasonló cikkünk:  Ujhelyi István: Elhervadt a szegfű

A portás nem keverendő össze ugyanakkor a vagyonőrrel, hiszen bár figyelnek a biztonságra, nem feladatuk konfrontálódni. A munkakör persze félvállról sem vehető, időt kell szánni az alkalmazó cég, vagy telephely megismerésére, beleértve az általános és specifikusabb tudnivalókat is. Ha valaki ezzel tisztában van, portásként is megbecsült tagja lehet a cég struktúrájának, munkáját pedig ehhez illeszkedő bérezéssel is jutalmazzák majd.

Az emberekkel való kommunikáció a portások alapvető feladata

A portás állások technikai tudnivalói

A portás pozíció betöltésének egyik nagy előnye, hogy a legtöbb esetben nem végzettséghez kötött. A legtöbb cég nem követel meg semmi ilyen dokumentumot, ugyanakkor előny lehet az érettségi, vagy a vagyonőri képzettség megléte. A portás állások fő követelményrendszere tulajdonképpen magára a pályázóra vonatkozik. Az esetek többségében nélkülözhetetlen a jó kommunikációs készség, a precíz munkavégzés, illetve a határozott fellépés.

A portás emberekkel foglalkozik, napi szinten találkozik velük és feladata, hogy segítségükre legyen, ellássa őket a megfelelő információkkal. A fentebb felsorolt tulajdonságok pedig mind ezt a tevékenységet szolgálják. A portás állásokkal kapcsolatban érdemes kiemelni még a munkaidőt is. Telephelyek őrzése esetén nem ritka a 24/48 órás munkaidő, ahol egy teljes munkanapot két szünet követ. Nem árt tehát az sem, ha valaki bírja az éjszakázást. Ezeket a műszakokat jellemzően pótlékkal is jutalmazzák.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...