fbpx

FRISS HÍREK

Tovább álltak a váratlan vendégek, a párduc Szolnok felé, a flamingók Böddi-szék irányába

- Advertisement -

Az ünnepek alatt a kecskeméti internetezőket a puma, a fekete nagymacska, a Kiskun párduc tartotta lázban, éppen ki miként keresztelte el a pusztában kóbórló állatot, amit először Kiskunhalasnál láttak, majd Kecskeméten és Ballószögön, legutóbb pedig Szolnok és Újszász közötti lakott területen. A tervek szerint, ha elfogják a párducot, a Fővárosi Állatkertbe fogják átszállítani, ahol már készen állnak a befogadására.

Váratlan vendégek bukkantak fel a kiskunsági szikeseken

Míg a párduc a Tisza felé vette az irányt, addig újabb váratlan vendégek érkeztek a megyénkbe. Hazánkban természetfilmekben és állatkertekben láthatunk flamingót, de vannak kivételes esetek. Az 1910-es évek óta éppen a 16. ilyen kivételes eset történt Dunatetétlennél 2022. január 6-án, ahol a Bába-széken két rózsás flamingóra lettek figyelmesek a madarászok.

Egy fiatal és egy öreg példány álldogált a sekély vízben. A délután folyamán szárnyra kaptak, majd elrepültek a Böddi-szék irányába, ami a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű időszakos szikes tava és vízgyűjtő területe, adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park.

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal egyed, azt megelőző évben pedig a tömörkényi Csaj-tónál kettő. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, bár speciális élőhelyi igényei vannak.

Hasonló cikkünk:  Siófokra járnak partizni a Bács-Kiskun megyeiek legszívesebben

Ha valaki szeretne természetes környezetben flamingókat látni, akkor a viszonylag könnyen elérhető albániai Karavasta- és a Narta lagúnákat is felkeresheti, ahol csak úgy hemzsegnek az egzotikus madarak. Albánia viszont az orvvadászok paradicsoma is. És sajnos a Narta lagúnán átvonuló vándormadarak számára nem csak a fegyverek és a gyors autók jelentenek fenyegetést, hanem az idegenforgalmi célú fejlesztések, például a repterek veszélyei is.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...