fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Amerikából jött Mélykútra az agrárminiszter, visszamenőleg kifizetik a kacsa- és libatartókat

- Advertisement -

Már az apám is szárnyasokat tartott. A családunk ma is ebből próbál megélni, de majdnem lehetetlen. Az áremelkedések, a drága takarmányárak, az energia drágulása, a madárinfluenza, az elszálló termelési költségek mellett most a legnagyobb bajunk, hogy nem kaptuk meg a beígért állatjóléti támogatásokat. A felvásárlási árakat pedig úgy lenyomják a nagy integrátorcégek, hogy a megélhetésünk került veszélybe. Mesélte egy kacsatenyésztő, miközben gyülekeztek a víziszárnyas-tenyésztők Mélykúton, ahol azért tüntettek, mert a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg a magyar államtól.

Többszáz a támogatások elmaradása miatt jövedelem nélkül maradt kacsa- és libatenyésztő demonstrált Mélykúton

A termelők elégedetlenségének oka az, hogy a támogatások mindössze 37%, illetve 44%-át fizették ki a termelőknek. A Magyar Államkincstár ugyanis a támogatási igényeket csökkentette, amit azzal indokoltak, hogy a benyújtott jogszerű támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet. A támogatások kétharmadának elmaradása miatt jövedelem nélkül maradt kacsa- és libatenyésztők ezért vonultak fel Mélykúton, a hetekben újabb milliárdos állami támogatást kapott, Hunent Zrt. irodája előtt.

A demonstráló termelők a helyszínt tudatosan választották ki, hiszen Mélykúton lakik Kiss István agrármilliárdos, a Hunent igazgatóságának elnöke, azé a cégé, amely a térség egyik legnagyobb vállalataként évente mintegy 10-11 millió darab pecsenyekacsát és kb. 300-400 ezer darab húslibát dolgoz fel. Kiss a Magyar Kacsaszövetség elnöke is, amely szervezet képviseli a tenyésztőket. A termelőket tömörítő szervezeteken belül azonban bizalmi válság alakult ki az elmúlt időszakban, mert az elmaradt kifizetések miatt sokan azt tapasztalták, hogy az ágazatban dolgozó családokat magukra hagyták. Ez vezetett végül a mélykúti demonstrációhoz.

Tüntetők a Hunent Zrt. irodája előtt / Fotó: kecsup.hu

A termelők nevében Szabó Bálint beszélt, aki elmondta, az állam ugyan 14 milliárd forintot kifizetett, de annak csak töredéke jutott el a kistermelőkhöz. Ezért az egyik követelésük az, hogy az elmaradt állatjóléti támogatásokat 30 napon belül fizessék ki. A következő követelésük pedig az, hogy a szakminisztérium a termelőkkel közösen határozzon meg rögzített, minimál felvásárlási árat, aminél kisebb áron „se Kiss István, se Szabó Miklós, se senki más, ne vehessen alacsonyabb áron kacsát és libát a magyar piacon” – emelte ki Szabó. Egy független vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik, amely feladata kivizsgálni az eltűnt állatjóléti milliárdokat, ami a termelőket illeti meg. Ezért pedig a Kacsa- és Lúdszövetség elnökségét számoltatnák el – mondta Szabó.

A demonstrálók szerint tehát ezek a szakmai szervezetek nem képviselik kellőképpen a gazdálkodók érdekeit, a vezetőik kivétel nélkül a nagy integrátor cégek képviselői közül kerültek ki, ezért a Baromfi Termék Tanácsban és a többi szervezetben is tisztújítást követelnek.

Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

A miniszter megszakította az amerikai útját, hogy csillapítsák a termelők indulatát

A tüntetés után röviddel Nagy István agrárminiszter is megérkezett a gazdák fórumára, a mélykúti művelődési házba, de megjelent Feldman Zsolt államtitkár és Farkas Sándor miniszterhelyettes is. Nagy bejelentette a zsúfolásig telt teremben, hogy kifizetik az elmaradt állatjóléti támogatásokat, amire a kormány 1,9 milliárd forintot különít el. Ezzel, ahogy a miniszter fogalmazott, a tüzet sikerült eloltani.

Jobbról Szabó Bálint, Bányai Gábor, Nagy István, Csorbai Attila / Fotó: kecsup.hu

A gazdálkodók azt kifogásálják, hogy az állatjóléti támogatásokat gyakran úgy építik be a felvásárlási árakba a nagy integrátorcégek, hogy figyelmen kívül hagyják, ha végül megváltozik az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. A miniszter elismerte, hogy ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó. Nagy István arról is beszélt, hogy a felvásárlási árakban a termelőknek és a felvásárlóknak kell megegyezniük, ebben a kormány közvetítésével tud segítséget nyújtani.

Állattartók érkeznek a mélykúti művelődési házba / Fotó: kecsup.hu

A fórumon a Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila a teljes vezetés lemondását is bejelentette, és a tisztújításról is megállapodtak.

A termelői oldal közösen lép fel a rögzített, minimál felvásárlási árak kialakításáért

A fórumot követően került sor arra az egyeztetésre, ahol a miniszter, a terméktanácsi elnökök és a tüntető gazdák delegált képviselői vettek részt. Szabó Bálint úgy foglalta össze a mai nap eseményeit közösségi oldalán, hogy „sok lúd disznót győz, a kacsa- és libatermelők összefogása áttörést hozott”. A demonstrációt és az egyeztetéseket sikeresnek véli, mert

  • 1,9 milliárd forint plusz forrást biztosítanak a bajba jutott gazdáknak.
  • A Magyar Kacsa- és Libaszövetségek vezetése lemondott és rendkívüli tisztújítást tartanak.
  • És sikerült arról megállapodni, hogy a termelői oldal úgynevezett Termelői Integrációs Szervezetet alakít, amelyen keresztül érvényesíthetik a termelők érdekeit a felvásárlási árak kialakításakor és a madárinfluenza okozta károk kompenzálása érdekében.

A tüntetés és a fórum néhány pikírt megjegyzéstől eltekintve békésen zajlott, amelyen mintegy 400 gazdálkodó gyűlt össze. A demonstráción megjelent a térség országgyűlési képviselője, Bányai Gábor, illetve az ellenzék közös jelöltje, a szintén termelő, Kiss László is. A kérdés márcsak az, amit a művelődési házból kifelé jövet egy tenyésztő megjegyzett a társának, hogy miután 2016-ban is volt már hasonló helyzet, most vajon hogyan és mikor fogják kifizetni őket.

Kacsa- és libatartók az egyeztetésen Mélykúton / Fotó: Agrárminisztérium

Korábbi cikkünk a témában:

Bajban a kacsa- és libatenyésztők, február 4-én Mélykúton demonstrálnak a termelők

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...