fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Fákat vágnának ki az Univer parkolóház- és bevásárlóközpont miatt, ami 12 méter magas is lehet

- Advertisement -

„Kecskemét belvárosába, a Dobó körútra tervezett többemeletes Univer parkolóház- és bevásárlóközpont miatt a „Telepítési tanulmányterv” alapján számos fát kivágnának és csökkentenék a zöldfelületet is. A helyi építési szabályzatot (HÉSZ) ehhez így módosítanák. A területet 80%-ban beépíthetővé tennék, a zöldfelületet 10%-ban minimalizálnák, az épületmagasságot pedig 12 méterben maximalizálnák. Jenlenleg 50% a beépíthetőség, 20% minimum zöldfelület mellett. Így közel 1000 négyzetméterrel nagyobb épület épülhetne.”

– írja a kecskeméti Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal közösségi oldalán a Telepítési tanulmánytervre hivatkozva. A tervől három képet is bemutatnak, amiben az látható, hogy a hatályos tervhez képest megnövelnék a beépíthetőség mértékét, ami miatt fákat vágnának ki és csökkentenék a zöldfelületet.

A Telepítési tanulmánytervből részlet / Fotó: Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal – Kecskemét – Facebook oldal

2022. októberben számoltunk be a kecsup-on arról, hogy az Univer cégcsoport földalatti és földfelszíni állásokkal, többemeletes parkolóházat és üzletközpontot építhet a Dobó körúton, a Domus parkoló helyén. A beruházást azzal indokolják, hogy ezzel enyhítenék a belvárosi parkolási gondokat. Öveges László főépítész a beruházásról a Kecskeméti Lapoknak pedig így nyilatkozott:

A modern épület kiválóan illeszkedik a környezetbe, a Dobó körút felőli árkádos rész esőtől, széltől, hótól óvja a sétálókat. Ami pedig ennél is fontosabb, az a környezettudatosság. Nőnek az épület mellett lévő park zöldfelületei, valamint a legfelső szintje is extenzív zöldtetőt kap”.

A közgyűlés kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a magánberuházást, aminek a véleményezésére mindösszesen 15 nap állt rendelkezésre. Ehhez várta a kecskeméti önkormányzat az írásos észrevételeket és javaslatokat januárban.

Tíz kecskeméti civil közösség és egyesület aláírásával a Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal Kecskemét belváros szívébe tervezett többemeletes felszíni parkolóházról a nyilvánosság előtt is ismertette álláspontját. Szerintük, mint azt írták:

  • a parkolóház- és üzletközpont terve a város közgyűlése által elfogadotta klíma- és környezetvédelmi célokat figyelmen kívül hagyja, valójában azokkal teljesen ellentétes hatások érvényesülnének.
  • Ahogy akkor is, továbbra is fontosnak tartják a beruházással kapcsolatos valós és széleskörű társadalmi párbeszédet.
  • Mindezen felül pedig hiányolják, hogy a tervezett beruházás kapcsán nincsenek nyilvánosan elérhető forgalomszámlálással egybekötött hatástanulmányok, megalapozó felmérések, amik azt támasztanák alá, hogy nem fog növekedni a belváros autós forgalma.
Hasonló cikkünk:  Gyakorolják a Gripen-pilóták, milyen, ha zavarják a rádiózásukat és a radarképet - videóval

Milyen lesz Kecskemét belvárosa?

A Szakkerekasztal tagjai arra is hivatkoznak, hogy a közgyűlés által elfogadott stratégai dokumentumokkal, többek között Kecskemét Klímastratégiájával, a Környezetvédelmi Programmal, illetve a Fenntartható Városi Mobilitási Tervvel, nincsen összhangban a Dobó körútra tervezett parkolóház- és üzletközpont. Azt is írják közösségi oldalukon, hogy „amióta bejelentették, hogy az Univer többemeletes parkolóházat- és bevásárlóközpontot építene a Domus parkoló helyére, sok kecskemétiben, köztük a Dobó körúton lakókban is, felmerült az a kérdés, hogy miért nem lehet több és részletesebb információt kapni a tervezett beruházásról.”

A Telepítési tanulmánytervből részlet / Fotó: Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal – Kecskemét – Facebook oldal

Véleményünk szerint egy ilyen létesítmény évtizedekre eldönti hogyan alakul Kecskemét belvárosának a fejlődése, és ezért egy ilyen nagyberuházásról „nyíltan és a helyi lakosok bevonásával szükséges párbeszédet” folytatni.

A civilek online petíciót is indítottak “Élhető belvárost Kecskeméten – emberi környezetet, és ne parkolóházakat!” címmel.

A tervezett Dobó körúti parkolóházhoz kapcsolódó korábbi cikkünk:

Városvédő civilek szerint a Dobó körúti parkolóház nem az élhető várost szolgálja

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...