fbpx

FRISS HÍREK

Kormányinfó: Május 1-ig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok

- Advertisement -

Csütörtök reggel héttől kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy mit, miért tesz a kormány.

Védettségi igazolvány: az uniós szabályokhoz igazodik a kormány 

Gulyás bejelentette, a kormány megváltoztatta korábbi döntését, és mégsem veszítik érvényüket február 15-én a kétoltásos személyek védettségi igazolványai. Akik két oltást kaptak, azok védettségi igazolványa az uniós szabályokhoz igazodva május 1-jéig érvényben marad. A kormány döntését azzal indokolta, hogy miután a védettségi igazolások ügyében az EU nem szigorított, a magyar állampolgárokat sem szeretnék diszkriminálni. Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul ugyanis át a védettségi igazolvány Magyarországon, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak.

Covid-gyógyszereket vásárol a kormány

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, a Paxlovid nevű készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiség beszerzését tervezik. Ez a szám később tovább emelkedhet.

Orbán-Putyin találkozó

Gulyás elismételte azt, hogy 2036-ig biztosított az orosz gázszállítás Magyarországon, de Orbán plusz egymilliárd köbmétert kért Putyintól, erről még nincs végleges döntés, de tárgyalnak. Gulyás az orosz-ukrán konfliktusról azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna területi szuverenitását még Oroszország is tartsa tiszteletben. Szerinte a jelenlegi kérdés akörül forog, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e.

Gulyás szerint elsősorban a balliberális újságírók táborában megszűnt a tényközlés

Mindezt a miniszter a pedagógusok sztrájkjogait érintő kérdéssel kapcsolatban mondta, fájlalva, hogy szerinte a kormánytól független média nem ismeri el, hogy a kormány álláspontja szerint törvénytelen volt a sztrájk.

Gulyás szerint tiszteletben kell tartani a bíróság ítéletét arról, hogy az EMMI nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból

Gulyás szerint a bírósági ítéleteket tiszteletben kell tartani, és a kórházigazgatóknak kell dönteni – ennyit reagált arra, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból.

Az érintett miniszterek mindenhol tudtak a Völner-ügyben tartott minisztériumi házkutatásokról

Szerdán beszélt Süli János miniszterrel a házkutatásról, miután az RTL megkereste ebben az ügyben. Ezt megelőzően nem tudott a Miniszterelnökségen a Völner-üggyel kapcsolatban tartott házkutatásról, mert ezekben az esetekben csak a felügyelő minisztert értesítik, aki nem ő, hanem Süli János – ismételte meg Gulyás Gergely.

Hasonló cikkünk:  Kipukkadt a lufi: nem véletlen, hogy Gulyás Gergellyel mondatta ki a kormány az azóta hivatalossá vált mondatot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitart amellett, hogy a kormánynak a gyanúsítás nyilvánosságra kerüléséig nem volt tudomása a volt igazságügyi államtitkárt érintő, súlyos korrupciós ügyről. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban még tavaly november 25-én összehangolt akcióval készült: reggel nagyjából azonos időben házkutatást tartottak a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is. A hatóságok akkor iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással.

Mi is ez a Völner-ügy? Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és a fideszes Völner Pál államtitkár korrupciós ügyében adóforintok millióit tették zsebre a magas rangú tisztségviselők, illetve Schadl politikusoknak és családtagjaiknak, valamint saját végrehajtóinak is vizsgákat intézett el jogi egyetemeken. A végrehajtói kar elnöke egy bírót is megpróbált kirúgatni állásából politikai befolyása révén.

 „Egészen biztos, hogy Rogán Antal semmit nem intézett senkinek, ami törvénytelen”

Ezt állította Gulyás félreértve a Nagy Ádám kabinetfőnökre vonatkozó kérdést. Arról egyébként Gulyásnak nincs tudomása, hogy Rogán Antal kivizsgálja-e a kabinetfőnökét érintő gyanúkat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány egy komoly testület, ezért nem foglalkozott ezzel az üggyel.Itt meg kell jegyezni azt, hogy az ügy lehallgatási jegyzőkönyvei szerint Rogán Antal kabinetvezetője Schadl segítségével szerzett diplomát, miközben személyesen nem is vett részt a vizsgákon.

Márki-Zay

Elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay közösségeket sért, ismételte el negyed órán belül másodszor Gulyás, a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva. A kormánypárti sajtó a Völner-ügyről már nem számolt be a kormányinfóról szóló írásában.

Orbán nem lesz ott a téli olimpia megnyitóján

Arra Gulyás nem tért ki, hogy miért nem.

(telex.hu, 24.hu, 444.hu, Magyar Nemzet)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...