fbpx

FRISS HÍREK

Legyen több nyilvános WC, a Városháza turisztikai fejlesztéséről zártan tárgyalhatnak – közgyűlési beharangozó

- Advertisement -

Február 10-én tartja soron következő ülését Kecskemét közgyűlése. Márciusban az országgyűlési választási kampány alatt nem, majd csak áprilisban, a választásokat követően ülésezik következőre.

A tisztelt képviselő urak és hölgyek a költségvetés módosításával kezdik a napot. A hetényiek részére jó hír, hogy a Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába kivitelezési munkái 2022. első negyedévévében megkezdődnek. Ez régi igényük a hetényi lakosoknak, akik már korábban sem értették, miért nem épült meg hamarabb ez a szakasz, amin keresztül egy másik irányból is megközelíthetik Kecskemétet.

Az önkormányzat a szociális ágazatban foglalkoztatott 481 fő közalkalmazott részére egyszeri 40 ezer Forint béren kívüli juttatást nyújt.

Jelentős Önkormányzati Magyar Állampapírt is vásárol az önkormányzat, összesen 1,5 milliárd Forint értékben. Ez egy likviditáskezelési eszköz az önkormányzatok számára, ahol a kamat mértéke évi 1%.

Együttműködési megállapodást írhatnak alá energiaközösség létrehozása céljából. Ilyen nevesített feladatokat vállalnának: a villamosenergia termelésének és felhasználásának korszerűsítése, hely megújuló energiaforrások felhasználása (biomassza, biogáz, geotermikus energia, nap- és szélenergia). De hasonlóan a fenntarthatóság igénye jelenne meg a hulladékgazdálkodás területén is, ahol például a szelektív gyűjtést olcsóbbá tevő intézkedéseket vezetnének be. A cél, hogy a helyben termelt energiát jobban használják fel helyben, akár a városi épületekben, akár a helyi közösségi közlekedésben. De ha jól csinálják, akkor az energiaszegénységben élő családokat is segíthetik ezen a rendszeren keresztül.

Az úszásnak, mint alapozó sportágnak kiemelkedő szerepe van a gyermekek fejlődésében. Ezért Kecskemét csatlakozik az Európai Úszó Szövetség célkitűzéseihez, ezen belül a hazai Úszó Nemzeti Programhoz, hogy minél több gyermek számára lehetővé tegyék az úszást. Kecskeméten február-től 11 óvodával indulhat a program.

Brutálisan nagy logisztikai raktárcsarnokokat építenének, összesen 2,86 ha-nyi térmértékben az 54. számú főút mentén. A szakbizottság ülésén ennél a pontnál komoly vita alakult ki, mert a csarnokokhoz bevezető szakaszt az 54-es főút 1-es és 2-es számú szervízútjain keresztül biztosították volna, csakhogy ez a szakasz nem felel meg a fokozott kamionforgalomnak. A szakbizottság ezzel a kérdéssel egy soron következő ülésen fog ismét foglalkozni – mondta a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke, Lejer Zoltán.

Hasonló cikkünk:  Rendelet tiltaná a kecskeméti üzletek ablakain a reklámot, a főépítész szerint nincs szó fóliakommandóról

Érdekes módon a Városháza turisztikai fejlesztésével összefüggő kérdéseket zárt ülésen tárgyalnák. Így nem lehet tudni, hogy milyen titkokat rejt az előterjesztés.

És most jönnek a képviselő indítványok

Amit, ha ellenzéki nyújt be, általában a kormánypárti többség leszavazza. Érkezett a holnapi ülésre egy kormánypárti javaslat is. Nézzük előbb milyen témákat vetnek fel a Szövetség képviselői.

Bodrozsán Alexandra (1. sz. kerület, Petőfiváros) azt javasolja, hogy emeljék meg a köztisztviselők illetményalapját 60 ezer Forintra. Továbbá dolgozzanak ki egy a 25 év alattiak számára egy komplex albérlet-támogatási rendszert, amivel az albérletben lakó fiatalok önálló életkezdését javíthatnák.

Dr. Tóth Szilárd (7. sz. kerület, Vacsiköz és Külső-Bethlenváros) három indítványt is benyújtott. A következőket:

Király József (8. sz. kerület, Belváros) azt szeretné, hogy a városi közterületeken lévő zöldfelületek öntözésére nagyobb figyelmet fordítson az önkormányzat, ezért készüljön nyári öntözési, gondozási terv.

Király több írásbeli kérdést is intéz. Azt kérdezi:

A fideszes Fekete Gábor (14. sz. kerület, Katonatelep) azt szeretné, hogy a belvárosban szobrot állítsanak Petőfi Sándor költő emlékére. Petőfi három évet töltött kisdiákként Kecskeméten és 2022 és 2023 egyébként is Petőfi-emlékév.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...