fbpx
18.1 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Minden, amit tudni érdemes az autópálya-matricákról

Ma már a legegyszerűbb módja a matrica vásárlásnak az, ha online vesszük meg a megfelelő típust. Ám a vásárlás előtt érdemes képbe kerülni néhány alapfogalommal, ami a kiválasztás során jól jöhet.

Mielőtt rátérünk arra a kérdésre, hogy melyik matrica mennyibe kerül például https://www.autopalyamatrica.hu oldalon, tisztázzuk a járműkategória és a díjkategória kifejezéseket.

Az online vásárláskor a matrica típusát a járműkategória és díjkategória helyes megválasztása után érdemes a kosárba tenni.

Minden gépjármű, ami felhajthat az autópályára vagy más díjköteles utakra, útszakaszokra, például gyorsforgalmi utakra, valamelyik járműkategóriába sorolódnak „A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján”. A járműkategóriára vonatkozó információt a forgalmi engedély „J” mezőjében találja meg.

Ám ahhoz, hogy a gépjárműre a megfelelő díjkategóriát válasszuk ki, figyelembe kell még venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 – megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 – szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is.

https://www.autopalyamatrica.hu oldalán részletes leírást találunk a témában a Gyakori Kérdések és Válaszok menüpontban.

Díjkategóriák

Az e-matrica díjkategóriák az alábbiak: D1, D2, B2, U és D1M (ami a motorkerékpárokat jelöli).

Hasonló cikkünk:  Hivatali vesztegetés miatt kirúgták a helyettes államtitkárt, utódja azóta vádlott-társa lett

A NÚSZ Zrt. weboldalán tájékozódhat arról, hogy az egyes gépjárművek a járműkategória, a megengedett legnagyobb össztömeg és a szállítható személyek számát figyelembe véve pontosan melyik díjkategóriába tartoznak. Fontos, hogy az autópálya-matrica vásárlásakor a megfelelő díjkategóriát válasszuk ki, mert ha ezt tévesen adjuk meg, akkor jogosulatlan úthasználatot követünk el.

Hasonló cikkünk:  A megyei lapok megírták: sbfgjgkhgfdesss

KÉP2: Érvényes matricával az autópályán.

Matricatípusok és árak

A 2022-es évben az autópálya-matricák inflációkövető módon drágultak.

A D1 díjkategóriában a heti (10 napos) matrica ára 3 820 Ft, a havi matrica 5 210 Ft, az éves autópálya-matrica 46 850 Ft, a megyei matrica megyénként 5 450 Ft.

A D2 díjkategóriában a 10 napos matrica 7 630 Ft, a havi e-matrica 10 420 Ft, az éves autópálya-matrica 46 850 Ft, míg a megyei matrica megyénként 10 900 Ft.

A B2 díjkategóriában a heti (10 napos) matrica 16 890 Ft, a havi matrica 23 950 Ft, az éves autópálya-matrica 217 950 Ft, és a megyei matrica megyénként 21 800 Ft.

Az U díjkategóriában a heti (10 napos) matrica 3 820 Ft, a havi matrica 5 210 Ft, az éves autópálya-matrica 46 850 Ft, a megyei matrica megyénként 5 450 Ft.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...