fbpx
8.6 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Oroszország megtámadta Ukrajnát, civil áldozatok is vannak, mélyrepülésben a forint

- Advertisement -

Ma reggel támadásra adott engedélyt Putyin orosz elnök Ukrajna ellen. Az orosz hadsereg három irányból, Fehéroroszország felől, délről a Krím irányából, keletről közvetlenül Oroszországból indult meg. Támadás alá került Harkov, Mariupol, Dnyipro, Odessza, illetve Ukrajna fővárosa, Kijev is, ahol a főváros repterét vették célba. Odesszában állomásozik az ukrán haditengerészet nagy része. Az orosz tengerészgyalogosok partra szálltak. Bombázás alatt a tengerparti város.

Mindez azután került sorra, hogy csütörtökön az orosz elnök bejelentette, hogy az orosz hadsereg bevonul Kelet-Ukrajnába, ahol korábban elismerte független államoknak a szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokat. Az orosz hadsereg nem állt itt meg.

Cikkünk a reggel óta történt eseményeket foglalja össze 11 óráig bezáróan.

  • Eddig hat ukrajnai repülőteret ért rakétatámadás, köztük van a főváros, Kijev is.
  • Az ukrán elnök tanácsadója szerint már negyven ukrán katona halt meg és több tucat megsérült – írta a Reuters 10 óra után.
  • A helyi tévéadások szerint Harkovot körbevette az orosz hadsereg, de a védők ellenállnak.
  • Holnaptól bezárják a beregszászi iskolákat, írja a karpatinfo.net. A hírt Babják Zoltán polgármester közölte közösségi oldalán.
  • Magyar idő szerint délelőtt 11-kor két újabb, nagy erejű robbanás hallatszódott az ukrán fővárosban. Korábban a hajnali órákban a repülőteret rakétázták az oroszok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be

Az orosz offenzíva első óráiban alig hallani arról, hogy az ukrán védelem komoly ellenállást tanúsítana, a hadsereg eddig csak arról számolt be, hogy lelőtt öt orosz harci gépet és egy helikoptert, valamint megsemmisített néhány harckocsit és szállító járművet. Az orosz hadsereg óriási előfölényben van. Fegyvereket osztanak szét Ukrajnában a már korábban leszerelt ukrán katonák között, számolt be a BBC az ukrán rendőrségre hivatkozva.

Az orosz tőzsde bezuhant, a forint mélyrepülésben

150 milliárd dollár értékű vagyon lett semmivé az orosz tőzsdén, mióta megindult a támadás Ukrajna ellen, írja a Bloomberg. Az orosz rubel múlt péntekhez képest – csütörtök délelőttig – több mint 10 százalékkal gyengült. Az ukrán hrivnya pedig 6 százalékot meghaladó veszteséget könyvelhetett el. A régiós devizák, a forint, a cseh korona és a lengyel zloty ezzel párhuzamosan 2-2,5 százalékkal gyengült, összegzi az elmúlt pár óra folyamatát a napi.hu. Az OTP 20 százalékos zuhanással indított, közel 10 százalékos veszteség a Mol és a Richter papírjaiban is.

Jelenleg 364-366 forintba kerül 1 euró, szerda reggel még csak 355 forint volt.

Összeül a NATO, rendkívüli EU-csúcs lesz csütörtök este

Az elmúlt napokban gazdasági szankciókról már döntött az EU és USA is. Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy leállítja az Északi Áramlat 2 gázvezeték hitelesítését az európai szankciók részeként. E nélkül a földgáz nem áramolhat a balti-tengeri vezetéken keresztül Oroszországból egyenesen Németországba.

Az Európai Bizottság elnöke, Von der Leyen reggeli bejelentésében „barbár támadásnak” nevezte Ukrajna orosz invázióját, és megígérte, hogy az EU válaszlépései gyengíteni fogják Oroszország gazdasági alapjait és modernizációs képességeit. Az unió területén lévő orosz vagyonok befagyasztását említette, és azt, hogy meg fogják akadályozni az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz.

Hasonló cikkünk:  Orbán szerint a brüsszeli bürokraták a történelem szemétdombjára valók

Lengyelország és a három balti állam a NATO-hoz fordult, kérve a szervezet alapszerződésének 4. cikkelye alapján a konzultációt, az országaikat ért fenyegetés alapján. Azt várják, hogy a NATO erősítse meg a védelmüket. Az elmúlt hetekben már fegyvereket és katonákat küldtek a nyugati szövetségesek ezekbe az országokba, de a négyek további lépéseket is várnak. Lettország a lehető legkeményebb szankciókat követeli Oroszország ellen, annyira, hogy Putyin belebukjon ebbe a háborúba.Közben az ukrán kormány a Boszporusz lezárását kéri a törököktől, hogy az ne engedje át az orosz hadihajókat a Boszporuszon, és ne engedjen orosz repülőket a légterébe.

Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajna városaira:

Az első hírek a halálos áldozatokról

Odesszában és Mariupolban is vannak halálos áldozatai az orosz támadásnak. Eddig összesen hét ember halálát jelentette be az ukrán rendőrség, vannak sebesültek is, és legalább további 19 embert nem találnak a robbanások környékén. A Harkivtól délre fekvő Csuhuivban lakóépületeket is ért a támadás, az áldozatok száma itt egyelőre ismeretlen.

Kijevben a metróállomások rögtönzött bunkerekké váltak a légvédelmi szirénák hangjára. A városban tartózkodó szemtanúk a CNN-nek elmondták, hogy az állomások tele vannak csoportokba szerveződött emberekkel.

Mit mondanak a magyar politikusok és kormánypárti véleményvezérek?

Márki-Zay: Orbán a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin kitartottja, mert szerinte „Orbán nem hajlandó elítélni az oroszok által indított háborút, nem hajlandó elítélni Putyin lépéseit. Még akkor sem, amikor kárpátaljai magyarok élete kerül veszélybe.” Azt is mondta, hogy „Elítéljük az oroszok által indított háborút, kiállunk Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett!”

Az ellenzéki pártok ma este 19 órától tüntetést szerveznek a budapesti orosz nagykövetség elé, és azt is követelik, hogy a magyar kormány függessze fel Paks 2 engedélyezési eljárását.

Szijjártó Péter azt mondta a kormány nevében, hogy Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása.

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A fideszes véleményvezérek az orosz-ukrán konfliktusról néhány napja ezeket mondták:
  • Bayer Zsolt: „Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”
  • Bencsik András: „Amerika ezerrel nyomul, hogy kiprovokáljon egy fegyveres konfliktust”, „de nem akar ez összejönni, mert az oroszok nem ugranak rá”.
  • Gajdics Ottó: „le kellene már szállni az oroszfóbia sánta lováról a magyarországi baloldalnak”, pragmatikus, racionális politikát kell folytatni Oroszországgal.

Forrás: CNN, 444.hu, Magyar Nemzet, telex.hu, BBC, vg.hu, napi.hu, karpatinfo.net

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...