fbpx
16 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Titokban járt a helyettes államtitkár Szabadszálláson? Gond lehet a szociális pályázattal

- Advertisement -

Szabadszállás két legnagyobb szegregált területe az Alsóérpart és a Cséry-telep. Fejlesztésük indokolt, ahogy az is, hogy az odaítélt források valóban helyben kerüljenek elköltésre. A TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatokon keresztül 116 millió, illetve 385 millió forint összegű támogatásokat adtak a városnak.

A pályázatok egymásra épülnek. Céljuk a társadalmi integráció erősítése, a leszakadó városi területeken élők felzárkóztatása és a szegregált területek rehabilitációja. Szó van bennük a foglalkoztatás elősegítéséről, az iskolai felzárkóztatásról, infrastrukturális fejlesztésekről, illetve a társadalmi hátrányok kiegyenlítéséről a szociális, oktatási, foglalkoztatási, mentálhigiénés és egészségügyi területeken. Csakhogy a tervek közül nem minden valósult meg. És ami meg is valósult arról is nagyon keveset tudni. Cikkünkben ennek próbáltunk utánajárni.

Ingyenesen hozzáférhető, képesítést adó tanfolyamok a hátrányos helyzetben lévők számára. És az alpolgármester? 

A pályázat tartalma szerint a következő képesítéseket lehetett megszerezni: szociális gondozó és ápoló, motorfűrész-kezelő, targoncavezető, intézményi takarító. (Ezek az OKJ-s tanfolyamok elég magas részvételi díjjal rendelkeznek egyébként, a pályázatban az ingyenességen volt a hangsúly.) Ezzel a pályázattal kapcsolatban kerestük meg Szabadszállás polgármesterét, Darabos Józsefet, akitől azt kérdeztük, hány hátrányos helyzetben lévő szabadszállási ember jutott képesítéshez a pályázat tartalma szerint? Meg nem erősített információink szerint az ingyenes targoncavezető tanfolyamot az alpolgármester, annak élettársa és a fia is elvégezték. Szerettünk volna erre is választ kapni.

Arra is rákérdeztünk, hogy valóban a Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet bonyolította le a tanfolyamot, ami valószínűleg a pályázat összegéből került kifizetésre. A Strázsa Szövetkezet tevékenysége szerint hátrányos helyzetű és értelmi fogyatékkal élő emberek képzésével, illetve vendéglátással foglalkozik. Köztudott az is, hogy a Szövetkezet és a város vezetése között egymást támogató, jó kapcsolat alakult ki az évek során. A pályazatban felsorolt szakmák közül pedig a motorfűrész-kezelő és targoncavezető képzésre volt jogosult.

A 2022. március 21-én záruló pályázat keretében történő képzésekre nem ok nélkül kérdeztünk rá. A  Strázsa ugyanis 2021. június 23-án kérte a felnőttképzési engedélyének visszavonását a Pest Megyei Kormányhivataltól, aminek értelmében törölték a motorfűrész-kezelő, a targoncavezető és az intézménytakarító képzési köröket.

 

Miért nem épült meg a közösségi mosoda?

Az említett hátrányos helyzetű városrészekben élőkkel folytatott beszélgetéseinkből derült ki, hogy a leginkább szegregált területen, a szabadszállási Alsóérparton nem történt érdemi fejlesztés, ahogy infrastrukturális beruházás sem. Információink szerint a  program keretében meg kellett volna épülnie egy közösségi mosodának. Sokan tették fel a kérdést, hogy mikor épül meg mosoda? Annyit tudunk, hogy a második pályázat keretében is lehetőség van a közösségi, szociális mosoda megépítésére.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Időközben a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bambergerné Tímea nyílt felhívást tett közzé, amiben a helyi lakosok és vállalkozók segítségét kéri az irodájuk felújításában. Levelében ezt írja:”Mint tudjuk az iroda (Honvéd utca 20), amit használatra kaptam az szinte használhatatlan. Na most hogy használható legyen ahhoz rendbe kellene hozni, képzéseket tudnánk ott tartunk, többféle programot a gyerekek részére, kulturális programokat is. Szeretnék ott egy olyan részt, ahol tudnának tisztálkodni és ahol kitudják mosni a szennyes ruhájukat. Ehez kérném a lakosság és a vállalkozók segítségét, hogy segítsenek ezeket megvalósítani.”

Szabadszállás Honvéd utca 20., ami jelenleg használhatatlan közösségi helyként / Fotó: kecsup.hu

A második pályázat 385 milliós támogatást jelent, ami tartalmazza a leszakadással veszélyeztetett területek rehabilitációját, zöldterületek fejlesztését, játszótér építését, illetve rekreációs tevékenységek helyszínének kialakítását. Továbbá 14 bérlakás építését, ahová szociális alapon lehet majd pályázni, illetve a Polgárőrség infrastrukturális fejlesztését. A régi Tóth Erzsébet Óvoda épületének külső és belső része ugyan új festést kapott, de információ nincs arról, hogy milyen mértékű rehabilitáció történt, és hogy az épület teljes egészében milyen célt fog szolgálni. Viszont azt tudjuk, hogy a Polgárőrség az óvoda egykori konyhájában kapott helyet.

A volt „nőtlen tiszti szálló” épületében kialakított 14 lakásos épület. / Fotó: kecsup.hu

Titokban járt Szabadszálláson a helyettes államtitkár?

Nemrég a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Victor Katalin látogatott Szabadszállásra. Érkezéséről azonban sem a megyei, sem a helyi sajtóban nem jelent meg híradás. Annak pontos céljáról csak találgatások folynak, hogy van-e köze az említett pályázatokhoz. Az ügy itt nem ér véget, mert a helyettes államtitkár látogatása után néhány nappal, információink szerint Szabadszállás polgármesterét felrendelték a Belügyminisztériumba. Nem sokkal ezután pedig Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselője tartott oktatást az önkormányzat épületében, közvetlenül az első hír felröppenése után.

Vajon miért nem olvashattunk, tudhattunk a helyettes államtitkár látogatásáról, aki Szabadszállásra érkezett? Salacz László tartott és kiknek oktatást az önkormányzat épületében? A két látogatásnak van-e egymáshoz köze? A polgármestert miért rendelték fel a minisztériumba? Amennyiben kérdéseinkre kapunk válaszokat, megírjuk.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...