fbpx

FRISS HÍREK

A Kúria ismét a kormány kérdése ellen döntött

- Advertisement -

Hiába támadta meg a kormány a Kúria előző döntését  a kiskorúak nemátalakító műtétjéről  az Alkotmánybíróságnál a népszavazási kérdésével kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság ugyan megsemmisítette a korábbi végzést, így a kérdés visszakerült a Kúriához, aki újra kimondta, hogy nem hitelesíthető a kormány 5. népszavazási kérdése.

Március 23-án ismét döntött a Kúria a kormány ötödik népszavazási kérdésének ügyében, ami arról szólt, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani, azonban a döntés nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, mondván, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult. A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető – derül ki a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből, amiről beszámolt a hang.hu.

Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű. A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé – írta a TASZ.

A jogvédő szervezet közleménye szerint a Kúria döntése ezzel szemben világos beszéd, erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani. Szerintünk a többi négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért civil partnereinkkel együtt mindenkit arra biztatunk, hogy szavazzon érvénytelenül rájuk április 3-án.

A kormány bár Alkotmánybírósághoz fordult, de annak érdekében, hogy április 3-án népszavazás lehessen, lemondott arról, hogy erről is szavazzanak a polgárok, így csak négy kérdés lesz a szavazólapon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...