fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A lengyel, cseh és szlovák fél lemondta Orbán Ukrajna-politikája miatt a V4-találkozót

- Advertisement -

Elmarad a március 30. és 31. között, Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozó, mert a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt, írja az Euractiv alapján a telex és a 444.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek budapesti találkozóján, amit így indokolt meg:

„Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter is lemondta részvételét a megbeszélésen. Részben Orbán Viktor ukrajnai orosz invázió kapcsán használt retorikája miatt, részben, mert Varsóban úgy látják, Orbán a választások miatt nem akar kihátrálni Putyin mögül.

A szlovák védelmi minisztérium végül azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozástól a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt.

Hasonló cikkünk:  A Dead Kennedys válasza a CÖF óriásplakát-kampányára: Mi a fenéért támogatnánk Orbán fotelfasiszta rezsimjét?

Nemrég a lengyel államfő már kritizálta Orbán Viktort Putyin-politikája miatt

A varsói kormány egyre nyíltabban fordul szembe a magyar vezetéssel: korábban a lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában.

Az Orbán-kormány ugyan az Oroszországgal szemben eddig bevezetett mind a négy uniós szankciócsomagot megszavazta, mégis hevesen ellenzi az energiaimportot célzó szankciókat, és azt is közölte, hogy nem enged át Ukrajnába szánt fegyvereket a területén.

A jelenlegi felállás szerint a V4-ből egyelőre V1 maradt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...