fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

A lengyel, cseh és szlovák fél lemondta Orbán Ukrajna-politikája miatt a V4-találkozót

Elmarad a március 30. és 31. között, Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozó, mert a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt, írja az Euractiv alapján a telex és a 444.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek budapesti találkozóján, amit így indokolt meg:

„Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter is lemondta részvételét a megbeszélésen. Részben Orbán Viktor ukrajnai orosz invázió kapcsán használt retorikája miatt, részben, mert Varsóban úgy látják, Orbán a választások miatt nem akar kihátrálni Putyin mögül.

A szlovák védelmi minisztérium végül azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozástól a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt.

Hasonló cikkünk:  Az ultrafutó is bevallhatja, hogy néha piszok nehéz rávennie magát a futásra

Nemrég a lengyel államfő már kritizálta Orbán Viktort Putyin-politikája miatt

A varsói kormány egyre nyíltabban fordul szembe a magyar vezetéssel: korábban a lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméten is használhatunk bitcoin-automatát

Az Orbán-kormány ugyan az Oroszországgal szemben eddig bevezetett mind a négy uniós szankciócsomagot megszavazta, mégis hevesen ellenzi az energiaimportot célzó szankciókat, és azt is közölte, hogy nem enged át Ukrajnába szánt fegyvereket a területén.

A jelenlegi felállás szerint a V4-ből egyelőre V1 maradt.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...