fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Az Index sztori és annak kecskeméti szálai

- Advertisement -

2020 nyarának egyik leghangosabb belpolitikai eseménye volt az Index teljes szerkeszőségének felmondása. Már akkor is arról beszéltek a folyamatot ismerők, hogy ez egy előre eltervezett és a FIDESZ irányításával zajló folyamat volt. Természetesen a fideszes politkusok mind tiltakoztak ez ellen az értelmezés ellen, pedig már akkor is pontosan látszott, hogy kik és milyen szándékkal mozognak az Index körül.

Mészáros Lőrinc tartja fenn az Index.hu-t 2021 óta?

Most a Direkt36 tett közzé egy nagyon (tényleg nagyon) hosszú cikket az Index bedarálásának folyamatáról: https://www.direkt36.hu/az-index-ostromanak-szinfalak-mogotti-tortenete/

Erős mondatokkal kezdik a cikket, amik sajnos épp a jelenlegi főszerkesztő, Fekete-Szalóky Zoltán szavai: „Egyetlen egy ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott: azt Mészáros Lőrincnek hívják. Nem ő a tulajdonos, nem ő az izé, de ha mi minden alkalommal belemászunk Mészáros Lőrincbe és Várkonyi Andreába, akkor nem lesz, aki pénzt ad bele. Ennyi volt a történet.”

Kecskeméti szál

A történetben három fontos ember is kötődik Kecskeméthez: Bodolai László, aki a cikk szerint teljesen eltévedt a hatalmi hálóban: „Bodolai szava járása az, hogy az ilyen szituációkat „majd kimozogjuk”, és ezekben a napokban is igyekezett úgy beállítani a dolgokat a szerkesztőség felé, hogy a megfelelő manőverekkel el lehet hárítani az Index átszervezésére vonatkozó terveket.”

Az ő gimnáziumi évfolyamtársa volt Szombathy Pál, akinek feladata a felmodott szerkesztőség pótlása volt és számára csak utülag derült ki, hogy alaposan átverték és végül őt már verőemberek kísérték ki az épületből: „Szombathyék az előző hónapokban pont azzal csábítottak az Indexhez több, amúgy vonakodva érkező újságírót, hogy az alapítványi struktúra a garancia arra, hogy az újság nem kerül kormányközeli tulajdonba. Most úgy érezték, hogy miután valamennyire sikerült visszahozni az Index látogatottságát, és felállítottak egy működő szerkesztőséget, az Indamedia meg akar tőlük szabadulni.”

És végül de messze nem utolsó a sorban Oltyán József, akinek érkezése és pénze nélkül nehezebb lett volna a közbenső, átmeneti lépéseket megtenni és a FIDESZ és a kormány szervezett akcióját elrejteni. Oltyánt az újságíróknak egyszer sikerült megszólaltatni a cikk írása közben és akkor csak annyit mondott, hogy „széles a köre a személyi ismeretségemnek a magyar építőiparban, de ezek üzleti alapúak”.

Azt már nem említette meg ebben a telefonhívásban, hogy 350 milliós árbevételű cége melyik építőipari cégtől kapott milliárdos összegű vevői előleget pont az Index megvásárlását megelőző időszakban és hogy sikerült e teljesíteni ezt a megrendelést, vagy a későbbiekben ezt az előleget vissza kellett fizetnie.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Oltyán József cégének, a Regon Média Zrt.-nek a 2018-as mérlege (forrás: Igazságügyi Minisztérium)

Kiszivárgott felvételek, hanganyagok

Érdemes tehát elolvasni a Direkt36 tényfeltáró anyagát, hétvégére tökéletes olvasmány, hogy átlássuk a kormány és a FIDESZ médiához való őszinte hozzáállását: „A Rogánnak nem az jó. A Rogánnak az a jó, hogy én elmondtam, hogy az a szerkezeti váltás, ami nekem már készen volt tíz évvel ezelőtt, az az Index minőségére garancia lesz. És ő elfogadta.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...