fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun 1-ben és 2-ben közülük választhatunk április 3-án

- Advertisement -

Kialakulni látszik Bács-Kiskun 1-ben és 2-ben is, hogy kik állhatnak rajthoz a 2022-es országgyűlési választáson.

A Bács 1-es körzetben, aminek a nyugati határa a Dunáig tart, tehát Kecskemét belváros szélétől Kunszentmiklósig nyúlik el a választókerület, öt jelölt közül választhatunk. Az indulók közül kettőjük esetében ez még nem jogerős, de őket is nyilvántartásba vette a választási iroda. Velük együtt a szavazólapon szerepel: Dr. Salacz László (Fidesz, KDNP), Erős Erzsébet (Mi Hazánk), Szőkéné Kopping Rita (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), Kordik Szabolcs (MKKP), Ábrahám Attiláné (NÉP).

A Bács 2-es körzetben, aminek a keleti határa a Tisza, tehát Kecskemét belváros másik szélétől Tiszakécskéig tart, szintén öt jelölt közül választhatunk. A Kutya Párt jelöltje még nem jogerős, de őt is nyilvántartásba vették. A szavazólapon őket fogjuk látni: Bodrozsán Alexandra (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), Faragó Dániel (Mi Hazánk), Sánta László (NÉP), Dr. Szeberényi Gyula Tamás FIDESZ, KDNP), Karikó Ágnes (MKKP).

Mindkét körzetben indult a választásokra gründolt MEMO, amit a szexkamera-bizniszen meggazdagodó milliárdos üzletember, Gattyán György alapított, de a két jelöltjének nem sikerült összegyűjteni az 500-500 érvényes aláírást. Bács 1-ben indult volna még egy független jelölt.

Átjelentkezések

Érdemes odafigyelni arra is, hogy mekkora az átjelentkezettek száma egy-egy körzetben, amit március 25-ig kérvényezhetnek azok, akik nem a lakóhelyünk szerinti szavazókörben szeretnének szavazni. Bács 1-ben jelenleg az átjelentkezettek száma 78 fő, a külképviseletre jelentkezetteké, tehát akik hazai lakcímkártyával szavaznak külföldön eddig 150 fő. Bács 2 ebben a tekintetben már most jelentősen eltér, miszerint az átjelentkezettek száma 352 fő, a külképviseletre jelentkezetteké pedig 208 fő.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

A lakóhely fogalmát érintő tavaly novemberi törvénymódosítás után gyakran felvetődik az a kérdés: a kormánypárt tömeges átjelentkezésekre készül, így billentené át fideszesbe a billegő körzeteket? Egyelőre nem tudhatjuk, van-e ilyen szándék, azt viszont most a Választási földrajz elemzői a Válasz Online megbízásából készült írásukban feltérképezik, hol bizonytalan a választások kimenetele, tehát hol érdemes figyelni a névjegyzékekben bekövetkező változásokat.

Az elmúlt évek választási eredményeit összegezve Bács 1-et a TOP 15 fideszes körzet közé sorolják, Bács 2-őt oda, ahol a Fidesz 50-55% körül állhat. Ezek statisztikák és átlagok, ami egy kiélezett kampányban, mint ami most van, meg is változhat. 16 év után állt elő ismét az a helyzet, hogy két körülbelül egyforma nagyságú tömb áll egymással szemben. És a versenyt olyan előre nem látott esemény határozza meg, mint a szomszédunkban folyó orosz-ukrán háború. Bár módszertanilag kétes értékű ebből bármi nagy következtetést levonni. A politikai hangulatra viszont mindenbizonnyal kihatással van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...