fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun megyei bűnszervezet 8,7 milliárdos kárt okozott, 67 fő vádlott

- Advertisement -
Jelentős anyagi kárt okozott 2010-től egy Bács-Kiskun megyei bűnszervezet, mellyel az uniós és a magyar költségvetésnek összesen 8,7 milliárd forint vagyoni veszteséget jelent.

Az ügyészség 67 vádlottal – köztük 14 vádlottal mint bűnszervezet tagjával – szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és gazdasági vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat. A bűnszervezetben elkövetőkkel szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak.

Emellett a vádlottakkal szemben a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonra, továbbá a bűncselekménnyel szerzett gazdagodás erejéig vagyonelkobzás elrendelésére, míg 17 céggel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt az ügyészség.

A vádirat szerint a bűnszervezet irányítója a társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre és működtetett közel nyolc éven át. Ennek célja a bűnszervezet vezetőjének tényleges irányítása alatt álló gazdasági társaságok érdekében uniós és hazai pályázati támogatások jogosulatlan igénybe vétele, az általános forgalmi adó jogosulatlan elszámolása, valamint a munkáltatással összegfüggő adó-és járulékterhek megfizetésének elkerülése volt.

Hasonló cikkünk:  Májusban adják majd át a forgalomnak az M44-es út Szentkirály és Tisza közötti szakaszát

Túlárazott számlákat használtak

A bűnszervezet irányítója a lehető legnagyobb pályázati összeg lehívása érdekében túlárazott számlákat használt fel, valójában azonban a projektek megvalósítását a lehető legkisebb összeg ráfordításával oldotta meg.

A pályázó cégek a legtöbb esetben ténylegesen nem vagy csak részben rendelkeztek a pályázathoz szükséges önerővel. A bűnszervezet vezetője költségnemenként meghatározta azt is, hogy az elfogadott pályázati összeg helyett ténylegesen mekkora összeget szán anyag-és eszközbeszerzésre, az alvállalkozóknak és szállítóknak kifizethető díjakra, azaz a projekt tényleges megvalósítására.

(444.hu; MTI; Infostart)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...