fbpx

FRISS HÍREK

Bodrozsán Alexandra: “Útfelújításra nagyságrendekkel több pénzt fogunk költeni”

- Advertisement -

A közösségi oldalán egy posztjában nemrég három várost említett az életrajzában: Orosházát, Kecskemétet és Budapestet. Milyen viszonya fűződik ezekhez?

Szüleim Kecskeméten élnek, de egy családi kitérő miatt Orosházán születtem, és pár napos koromban hoztak haza, Kecskemétre. Itt nőttem fel, itt érettségiztem, ez a város az otthonom. De nemcsak a várost, hanem a környékét is jól ismerem, barátaim és rokonaim révén ezer szállal kötődöm ehhez a vidékhez. Később Budapesten szereztem diplomát, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, kommunikáció és médiatudományok szakon. Később a fővárosban is dolgoztam, legutóbb a 4. kerületi önkormányzat munkatársaként, így jól ismerem Budapestet is. Ami nem hátrány, ha az ember országos politikai pályára készül. De aki ismer, tudja: szívemben mindig is kecskeméti voltam és maradok. Éppen ezért fáj a szívem, ha a városom elmúlt 12 évére gondolok.

Mi fáj a legjobban?

Leginkább az, hogy micsoda lehetőségek rejlenek Kecskemétben és térségében, és mennyire nem használják ki ezt a környék politikai vezetői. Akik ehelyett azzal töltik az idejüket, hogy a saját zsebüket tömjék. Kevesen tudják, de Bács-Kiskun megye Budapestet leszámítva az ország 5. legerősebb gazdaságával rendelkezik, Kecskemétnek pedig kiemelkedő az iparűzési adóbevétele. Ehhez képest aki itt él, látja: szegényes, gyakran balkáni viszonyok uralkodnak mind a városban, mind a vidéken. Ennek egyáltalán nem kellene így lennie.

Ha bekerül a Parlamentbe, Ön min változtatna leghamarabb?

Két kiemelten sürgős teendőnk van, amik tényleg nem várhatnak tovább. Az egyik a kecskeméti közvilágítás azonnali rendbe tétele. A mostani éjszakai sötétség az utcákon sajnos már emberéleteket veszélyeztet. Több gyalogosgázolás is történt az elmúlt években, az egyik pont pár napja, amikor egy kisfiút ütöttek el ott, ahol nem volt közvilágítás. De ahol vannak is lámpák, 2014 óta azok is alig adnak fényt. Az ELIOS-lámpák esetét mindenki ismeri. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége az egész városban halványan pislogó lámpatestekre cserélte a korábban működő közvilágítást, miközben extrém sok pénzt kapott érte. A csalás annyira egyértelmű volt, hogy amikor az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala nyomozást indított, a Fidesz megijedt, és gyorsan visszafizették az uniós támogatást. Na nem Tiborcz István, neki megmaradt a zsebében az egymilliárd forint: az adófizetők állták a cehhet. 

A közvilágítás kapcsán nemrég ultimátumot is adott a polgármester asszonynak…

Én inkább visszautasíthatatlan ajánlatnak nevezném. Arra kértem, mérje fel, mely lámpákat kell azonnal kicserélni, hogy újra fény legyen a kecskeméti utcákon. És azt is tegye hozzá, mennyibe kerülne ez a csere. Én pedig garanciát vállaltam rá, hogy ha a választók akaratából április 3-án bejutok a Parlamentbe, megszerzem az ehhez szükséges összeget, bármennyi pénzről is legyen szó. A közvilágítás rendbe tétele egyszerűen nem várhat tovább!

És válaszolt már a polgármester asszony?

Nem, a polgármester asszony nem méltatta válaszra a kecskemétieket. Hiszen ez MINDEN városlakót érint, és így a polgármester minden kecskemétit semmibe néz, amikor nem válaszol erre az ajánlatra. De az embereknek nem kell aggódniuk: egyeztettem Márki-Zay Péterrel, mellettünk áll a kecskeméti közvilágítás cseréjében. Ezért így vagy úgy, de kormányváltás után, ha bekerülök a Parlamentbe, rövid időn belül újra fény lesz Kecskemét éjszakai utcáin.

Két sürgős teendőt említett…

A másik dolog, ami nem várhat, az az utak felújítása. Nem is értem, tényleg felfoghatatlan, hogy hogyan nézhetnek ki így egy állítólagos európai autóipari központ útburkolatai. És ez nem valami hirtelen jött, váratlan katasztrófa: ez a karbantartás tudatos, évtizedes elhanyagolása. Egész egyszerűen nem szántak pénzt sem a városon belüli, sem a települések közötti utak felújítására és karbantartására az elmúlt 12 évben. Ezért aztán az egész környék úgy néz ki, mint egy szegény ország elmaradott régiója. Nem beszélve arról, hogy a rossz minőségű utakon lassabban és kényelmetlenebbül lehet közlekedni, és autókat is tönkreteszik a kátyús, repedezett burkolatok. 

Milyen megoldást javasolna erre?

Jó hírem van a kecskemétieknek és a térség kistelepülésein élőknek. A közös ellenzéki programban egyértelműen le van írva: kormányváltás után nagyságrendekkel több pénzt fogunk költeni útfelújításra, és az önkormányzatok útjainak karbantartására. Elképesztő összegeket felemésztő, de csak keveseknek hasznos látványberuházások helyett többek között az ország úthálózatát fogjuk felújítani, különös tekintettel a rendkívül elhanyagolt alsóbbrendű utakra. Ez a szemlélet áthatja az új kormány programját: hogy olyan dolgokra költsünk, ami a hétköznapi emberek életkörülményeit javítja, és ne olyanokra, amelyek jól mutatnak egy reklámvideóban, és jól kereshetnek rajta az építőipari nagyvállalkozók. Ezért azok a Kecskeméten és térségében élők, akik rövid időn belül jobb utakat szeretnének látni a környéken, szavazzanak rám: az ellenzék programja feketén-fehéren tartalmazza a szükséges forrásokat és az útfelújítások beindítását.

Az állatorvosi ügyelet után most az Állatkórház újranyitásáról is beszél. Miért olyan fontos ez?

Már a hétvégi és ünnepnapi állatorvosi ügyelet is nagyon fontos volt, nem véletlenül állt be a petíció mögé több mint 1500 kecskeméti. A városvezetés azonban szokás szerint kifogásokra hivatkozva tehetetlenkedett az ügyben, és végül második éve nem terveztek erre be összeget a költségvetésbe. Ebből lett elegem, és úgy döntöttem, magasabb szintre emelem ezt a kérdést. Országgyűlési képviselőként mindent megteszek a kecskeméti Állatkórház újranyitásáért, hogy európai színvonalon láthassuk el a térség háziállatait. Hogy miért olyan fontos ez? Ahogy a petíció is mutatta: rengeteg a felelős állattartó Kecskeméten és környékén, akik igénylik és megérdemlik ezt az európai szintű szolgáltatást. Nem állapot az, hogy jelenleg Budapestre vagy Dunaföldvárra kell rohanni, ha nagy a baj. 

Hasonló cikkünk:  Nem kommentálja a Mercedes-gyár a Vasassal folyamatban lévő tárgyalásokat

Sokan kemény, megalkuvást nem ismerő emberként beszélnek Önről, mások soknak tartják a harcosságát. Mit gondol erről?

Valóban harcos típus vagyok, de ez csak az egyik oldalam. Az igazságtalansággal mindig szembeszálltam, és nem az érdekelt, hogy milyen erős az elkövető, hanem az, hogy milyen gyenge az, aki az igazságtalanság áldozata. Ezért emeltem fel a hangom minden felháborító fideszes aljassággal szemben az elmúlt időszakban – és mivel ilyenből elég sok volt, az emberek többet találkozhattak a harcos oldalamból.

Milyen a “másik oldala”?

Azért szerencsére ez az oldalam sem ismeretlen a választóknak. Mert amilyen kemény vagyok a hatalmaskodókkal szemben, annyira fontos nekem a hétköznapi emberek és az elesettek segítése. Számtalan alkalommal szerveztünk már adománygyűjtést Kecskeméten, és a petőfivárosiak – ebben a körzetben vagyok önkormányzati képviselő – azt is tudják: bármikor megkereshetnek kéréseikkel és kérdéseikkel, mindig igyekszem megtenni a tőlem telhetőt. Az állatvédelem ugyancsak szívügyem, ahogy a nehéz sorsú gyermekek vagy a fiatalok segítése is. Ezért is nehezményeztem, hogy a kecskeméti fiatalok albérlettámogatására kidolgozott programjavaslatomat a fideszes többség vita nélkül lesöpörte a közgyűlésben. 

Ezt a programot a városi tulajdonú propaganda költségvetésének lefelezéséből fedezte volna. Mit szólt mindehhez a propaganda?

Semmi különöset: előtte is közpénzből ócsároltak, és ezután is így teszik. A kampány alatt eddig két és félmillió forintot költöttek a lejáratásomra készített cikkek hirdetésére a közösségi médiában! El tudja képzelni, ez mekkora összeg erre a célra? Egészen megdöbbentő szint, amit művelnek. A fideszes propaganda 2022-re elérte a kommunista propaganda színvonalát. Rettenetes az a pusztítás, amit a társadalomban végeznek a teljes, légből kapott, tudatos hazugságaikkal. Gyűlöletet keltenek magyar és magyar ember között, miközben az egyetlen céljuk a hatalom megtartása. Újságíróként végeztem, nekem a propaganda szabad gondolkodást lábbal tipró működése különösen vérlázító ma Magyarországon.

Nem elég, hogy a Fidesz állami pénzből finanszírozott propagandával kampányol Ön ellen, de egyébként is nehéz terepen indul, mostanában errefelé mindig nyert a Fidesz. Milyennek látja az esélyeit?

Ez a választás egészen más lesz, mint az elmúlt 12 évben bármelyik. Idén egy egységes és kormányzásra kész ellenzék áll szembe a Fidesszel. Emberek tömegei maradtak korábban otthon, mert nem láttak kormányképes alternatívát a Fidesszel szemben. Ez idénre megváltozott, és ez döntő lesz az április 3-i választáson. Ami pedig a helyi viszonyokat illeti: a Fidesz egy olyan jelöltet indít abban a körzetben, ahol én is indulok, aki alpolgármesterként 8. éve nem csinál semmit.

Szeberényi Gyula Tamásra gondol, aki 2014 óta alpolgármester Kecskeméten…

Igen, róla van szó, akit a népnyelv a városban csak kukaügyi alpolgármesterként emleget. Bár ez is hízelgő rá nézve, hiszen a napnál világosabb, hogy bár 2014-ben lett megbízva a kecskeméti szemétkáosz felszámolásával, azóta lényegében semmilyen kézzelfogható eredményt nem tudott elérni. Ezen persze lehet nevetni is, de valójában rendkívül szomorú, hogy úgy veszi fel 2014 óta az alpolgármesteri fizetését, hogy semmilyen érdemleges munka nem jön ki a kezei közül. Nehéz felfogni, hogy mi alapján gondolja alkalmasnak magát az országgyűlési képviselőségre, ha egy ilyen világosan körülhatárolt problémát sem tud 8 év alatt megoldani… 

Mit üzen azoknak a választóknak, akik azért szavaznak a Fideszre, mert viszonylagos gazdasági stabilitást adott nekik az elmúlt 12 évben?

Azt, hogy nézzenek körül, és vizsgálják meg: mi maradt ebből a látszatstabilitásból? Az infláció az egekben, a hatósági árak miatt hiány van a kutak egy részén az üzemanyagból, az államadósság nő, és ami a legszörnyűbb: a Fidesz korrupciója miatt az EU befagyasztotta a gazdaság talpraállítására megítélt 2500 milliárd forintos támogatást is. A Fidesz az elmúlt 12 évben kiemelkedően kedvező világgazdasági környezetben, 12 ezer milliárd forint EU-s támogatással tudott régiós szinten átlagnál gyengébb gazdasági teljesítményt kihozni. De ahogy valódi kihívások érték, nem tud úrrá lenni a válságon. Kormányváltásra, és új gazdaságpolitikára van szükség, mert a Fidesz előző évtizedre kitalált modellje egész egyszerűen nem működik. Ráadásul a Fidesszel ellentétben az ellenzék korrupcióellenes intézkedései révén hamar hozzá fog jutni ahhoz a bizonyos 2500 milliárd forinthoz, amivel megszorítások nélkül talpra fogja tudni állítani a gazdaságot. Ellenben a Fidesszel, akinél már mindenki azt találgatja, vajon milyen megszorításokra készülnek a Pénzügyminisztériumban a választások után… Az ellenzék győzelme esetén ettől nem kell tartani. 

(Fizetett politikai hirdetés – kiadó: Momemtum Mozgalom)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...