fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Csapataink harcban állnak

- Advertisement -

„Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, mert annak ugyanaz lesz a vége

Nem sokat kell Nagy Imre mondatain javítani, hogy aktualizáljuk az ukrán helyzetre. Az orosz hadsereg megtámadta egy szomszédos ország fővárosát. A történelmi párhuzamok sok helyen megjelennek:

1956. október 30-án és 31-én a szovjet sereg jelentős egységeket csoportosított át Magyarország területére, miközben a Különleges Hadtest kelet felé mozgott, mintha elhagyná az országot. 2022. év elején az orosz hadsereg hadgyakorlatnak nevezett műveletek során bekerítette Ukrajnát.

A csapatmozgások hírére 1956-ban Nagy Imre jelezte Andropov felé, hogy ezzel fegyveres agressziót követnek el. A csapatmozgások hírére több ország is jelezte 2022—ben Putyin felé, hogy az uktán bevonulást fegyveres agressziónak fogják tekinteni.
1956. november 4-én hajnalban Magyarország egész területén megindult a szovjet támadás. 2022. február 24-én hajnalban Ukrajna egész területén megindult az orosz támadás.

Sorolhatnánk az eseményeket sokáig, sajnos lenne még mit.

Stratégiai nyugalom vagy cserbenhagyás?

Amit most kiemelnénk: 2022-ben az ukrán kormány és nép epekedve várja, hogy a „nyugat” beavatkozzon és megmentse. 1956-ban a magyar kormány és a nép szintén epekedve várta, hogy a „nyugat” megmentse. Addig is gerilla eszközökkel, utcáról utcára védték fővárosukat és a nagyobb városokat.

De a felmentő sereg se nyugatról se más irányból nem érkezett. Stratégiai nyugalomra intették egymást a nyugati országok és bármennyire is megtehették volna, nem védték meg a forradalmat és nem segítették a szabadságharcot.

Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

Ukrajnában forradalom nem volt, szabadságharc viszont most már zajlik. Egy megszálló ország ellen harcolnak gerilla eszközökkel, utcáról utcára védve fővárosukat és a nagyobb városokat.

Magyar az, akinek fáj Trianon

Magyar az, akinek fáj Trianon, tartja a mondás. Talán kiegészíthetjük azzal, hogy magyar az, akinek fáj, hogy a „nyugat” nem segített 56-ban és cserbenhagyta az országot. Nem küldött fegyvert, nem engedett át szállítmányokat a határain, nem segített saját hadseregével a szovjet invázió ellen. Most az ukránok is kicsit magyarok lehetnek, érezhetik, hogy milyen az amikor a „nyugat” nem segít, és cserbenhagy egy európai országot.

Külön jelentősége van Orbán nyilatkozatának: „A háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell az átgondolatlan lépésektől. … nem fogják veszélyeztetni az ellátások biztonságát, a magyar-orosz kapcsolatokat, illetve a rezsicsökkentést”.

Igen, cserbenhagyjuk Ukrajnát, az ott élő ukránokat, oroszokat, magyarokat, mindenkit. A kijevi srácok jogosan mondják: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz. Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek? Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Nem az emberi élet a fontos?

Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünnepelni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...