fbpx
15 C
Kecskemét
2022. május 18., szerda

FRISS HÍREK

Kecskemét felett is elrepülhetett a lezuhant drón, a horvátok nem értik, miért nem jelezték

“A magyaroknak meg kell válaszolniuk, hogy fordulhat elő, hogy 40 percig úgy van a levegőben egy drón, hogy semmit nem reagáltak rá. Ez a drón a paksi atomerőműre is zuhanhatott volna”

– mondta Andrej Plenković horvát kormányfő, hozzátéve, hogy a magyarok saját nyomozásának is ki kell derítenie, kinek a hibája, hogy nekik senki nem szólt, de egyelőre nem akar spekulálni ezzel kapcsolatban, írja az Azonnali.hu.

Kecskemét felett is elrepülhetett a drón

Nem kis ijedtséget okozott az, hogy hogyan repülhetett át Magyarország fölött az a Tu-141-es típusú minden bizonnyal ukrán drón, amelyik péntekre virradóra Zágráb közelében zuhant le.

A drón végül a Zágrábhoz közeli Jarun tónál zuhant le, vélhetően azért, mert kifogyott az üzemanyaga. Ukrajna tagadja, hogy a drónt ők indították volna, de a zágrábi orosz nagykövetség azt mondta, Oroszországban már 1991 óta nem használják ezt az eszközt, azt csak az ukrán hadseregben tartották még rendszerben.

Mint a HVG megírta, a közel hat tonnát nyomó, 14 méteres eszközt 1974-ben kezdték használni a szovjetek, akkor csúcstechnológiának számított, de mára természetesen nagyon elavultnak számít. Előre beprogramozott útvonalon tud haladni, ezt repülés közben már nem lehet módosítani, a hatótávolsága 1000 kilométer körül van. A Szovjetunió felbomlása után a rendszerben álló robotrepülőgépek többsége az ukrán légierőhöz került, amiket a Krím 2014-es orosz inváziója után modernizáltak és újra használatba vettek.

Az Index arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett Jarun tó mellett Ukrajnában is létezik egy Jarun nevű város. Az Azonnali szerkesztősége több szakemberrel is beszélt, akik azt mondták,

Hasonló cikkünk:  A lengyel, cseh és szlovák fél lemondta Orbán Ukrajna-politikája miatt a V4-találkozót

ha valóban meghibásodott a drón, akkor a legvalószínűbb, hogy egy egyenes vonalú pályán repült

addig, amíg el nem fogyott az üzemanyag, majd lezuhant. Ha pedig így van akkor Debrecen, Szolnok, Kecskemét és Kaposvár fölött is elrepülhetett a lezuhant drón, ami végül egy olyan helyen zuhant le, ahol éttermek, szórakozóhelyek, lakóházak vannak. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de mintegy 40 autóban kár keletkezett.

Hasonló cikkünk:  Videó is készült a hétvégi autós üldözésről

Látta a magyar légvédelem a Zágráb felé tartó drónt, de nem intézkedett

“A drón Magyarország légterét is érintette” – ismerte el Szijjártó Péter külügyminiszter, aki elmondta, hogy a hatóságok vizsgálják a történteket. Szorosan együttműködnek a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Magyar Honvédség csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben. A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. “Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket” – írta a HM.

A horvát kormányfő ezzel szemben mást gondol, aki elmondta, hogy:

„Majd kiderül, hogyan történt. Veszélyes volt, ennek nem szabadott volna megtörténnie”, majd elmondta, azt sem tartja kizártnak, hogy valakinek a NATO vagy a magyarok vezetésében kellene egy ilyenért lemondania.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...