fbpx

FRISS HÍREK

Kecskemét felett is elrepülhetett a lezuhant drón, a horvátok nem értik, miért nem jelezték

- Advertisement -

“A magyaroknak meg kell válaszolniuk, hogy fordulhat elő, hogy 40 percig úgy van a levegőben egy drón, hogy semmit nem reagáltak rá. Ez a drón a paksi atomerőműre is zuhanhatott volna”

– mondta Andrej Plenković horvát kormányfő, hozzátéve, hogy a magyarok saját nyomozásának is ki kell derítenie, kinek a hibája, hogy nekik senki nem szólt, de egyelőre nem akar spekulálni ezzel kapcsolatban, írja az Azonnali.hu.

Kecskemét felett is elrepülhetett a drón

Nem kis ijedtséget okozott az, hogy hogyan repülhetett át Magyarország fölött az a Tu-141-es típusú minden bizonnyal ukrán drón, amelyik péntekre virradóra Zágráb közelében zuhant le.

A drón végül a Zágrábhoz közeli Jarun tónál zuhant le, vélhetően azért, mert kifogyott az üzemanyaga. Ukrajna tagadja, hogy a drónt ők indították volna, de a zágrábi orosz nagykövetség azt mondta, Oroszországban már 1991 óta nem használják ezt az eszközt, azt csak az ukrán hadseregben tartották még rendszerben.

Mint a HVG megírta, a közel hat tonnát nyomó, 14 méteres eszközt 1974-ben kezdték használni a szovjetek, akkor csúcstechnológiának számított, de mára természetesen nagyon elavultnak számít. Előre beprogramozott útvonalon tud haladni, ezt repülés közben már nem lehet módosítani, a hatótávolsága 1000 kilométer körül van. A Szovjetunió felbomlása után a rendszerben álló robotrepülőgépek többsége az ukrán légierőhöz került, amiket a Krím 2014-es orosz inváziója után modernizáltak és újra használatba vettek.

Az Index arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett Jarun tó mellett Ukrajnában is létezik egy Jarun nevű város. Az Azonnali szerkesztősége több szakemberrel is beszélt, akik azt mondták,

Hasonló cikkünk:  A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

ha valóban meghibásodott a drón, akkor a legvalószínűbb, hogy egy egyenes vonalú pályán repült

addig, amíg el nem fogyott az üzemanyag, majd lezuhant. Ha pedig így van akkor Debrecen, Szolnok, Kecskemét és Kaposvár fölött is elrepülhetett a lezuhant drón, ami végül egy olyan helyen zuhant le, ahol éttermek, szórakozóhelyek, lakóházak vannak. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de mintegy 40 autóban kár keletkezett.

Látta a magyar légvédelem a Zágráb felé tartó drónt, de nem intézkedett

„A drón Magyarország légterét is érintette” – ismerte el Szijjártó Péter külügyminiszter, aki elmondta, hogy a hatóságok vizsgálják a történteket. Szorosan együttműködnek a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Magyar Honvédség csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben. A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. „Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket” – írta a HM.

A horvát kormányfő ezzel szemben mást gondol, aki elmondta, hogy:

„Majd kiderül, hogyan történt. Veszélyes volt, ennek nem szabadott volna megtörténnie”, majd elmondta, azt sem tartja kizártnak, hogy valakinek a NATO vagy a magyarok vezetésében kellene egy ilyenért lemondania.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...