fbpx

FRISS HÍREK

Minden második ukrán gyermek kénytelen volt elhagynia otthonát

- Advertisement -

Február 24-én Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin fegyveres erőkkel megtámadta Ukrajnát. A második világháború óta ez a legsúlyosabb európai háború, ami hatalmas pusztítást végzett, milliókat üldözött el otthonukból és ezrek életét követelte. Oroszországra sorozatos gazdasági szankciókat vetettek ki, míg a NATO egymilliárd dolláros amerikai támogatást jelentett be Ukrajna számára.

Számos állam elítéli Vlagyimir Putyin háborúját, valamint indokolatlannak és törvénytelennek nevezik az agressziót. A NATO arról is döntött, hogy 40 ezer katonát küld a balti államokba, Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Bulgáriába és Magyarországra is. Az Európai Parlament hozzájárult az uniós regionális és menekültügyi források átirányításához az orosz támadás elől menekülő ukránok ellátására, mely alapján több mint 10 milliárd euró jut majd a menekültek ellátására, akik száma mára, több mint 5 millió.

UNICEF: Minden második ukrán gyermek kénytelen volt elhagynia otthonát

Egy hónappal az ukrajnai háború kitörése után több mint 4,3 millió gyereknek kellett elmenekülnie az otthonából ez több, mint az országban élő 7,5 millió kiskorú fele 

– írja sajtóközleményében az UNICEF.

A világszervezet adatai szerint az elmúlt hetekben több mint 1,8 millió gyerek hagyta el az országot, 2,5 millióan pedig a határokon belül próbálnak biztonságos menedéket találni. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának adatai szerint a háború február 24-i kitörése óta 78 gyerek vesztette életét és 105 sérült meg Ukrajnában.

Catherine Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint a második világháború óta nem volt olyan konfliktus, amely miatt ilyen rövid idő alatt ennyi gyereknek kellett volna elhagynia az otthonát. Az ENSZ jelentése szerint a háború okozta pusztítás miatt jelenleg közel 1,4 millió ember nem fér hozzá iható minőségű vízhez, további 4,6 millió pedig csak korlátozottan. Több mint 450 ezer gyerek van az országban, akiknek sürgős szüksége lenne kiegészítő élelmiszer-ellátásra.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó Péter: mi elégedettek vagyunk Oroszországgal

A háború a gyerekek vakcinációjára is hatással van: az utóbbi hetekben az olyan alapvető oltások beadása is akadozik, mint a kanyaró vagy a gyerekbénulás elleni vakcina. Ez könnyen súlyos járványok kialakulásához vezethet – különösen az olyan, jellemzően nagyon túlzsúfolt területeken, ahová a civil lakosság menekült a támadások elől (merce.hu).

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...