fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Orbán Viktor mégis kéri az uniós helyreállítási alapot?

- Advertisement -

Diplomáciai források szerint Orbán Viktor levélben kérte meg Ursula von der Leyent, hogy nyissa meg Magyarország számára az uniós helyreállítási alapot. Írja a hvg.hu

Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben pénzt kért a bizottságtól – számolt be diplomáciai forrásokra hivatkozva a 444.hu. A helyzet azért is lehet érdekes, mert állítólag jóval több pénzt szeretne lehívni Magyarország, mint amennyiről korábban a kormányzat beszélt.

Magyarország elviekben 5800 milliárd forintot vehetne fel az uniós helyreállítási alapból. Ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, míg 57 százaléka hitel. Tavaly azonban megakadtak a tárgyalások az EU és a kormány között a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupciós kockázatok miatt – igaz, ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Orbán Viktor emiatt 2021 áprilisában bejelentette, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásokra tart igényt Magyarország, ám ez sem nyitotta meg a brüsszeli pénztárcát.

Hasonló cikkünk:  Szűk körben tartottak találkozót, ahol Orbán Viktor mellett Rogán Antal is részt vett

444 értesülése szerint Orbán Viktor most levélben kérte azt Ursula von der Leyentől, hogy az Európai Bizottság nyissa meg a teljes keretet Magyarország számára. Ez azt jelenti, hogy a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt is felvenné a kormány.

A pénzt állítólag az ukrajnai háború miatt kéri a magyar miniszterelnök a károk enyhítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására. Bár hivatalos válasz egyelőre nem érkezett, a bizottság állítólag csak akkor hajlandó péznt adni, ha ezt elsősorban az orosz energiafüggőség enyhítésére költené a kormány.

Hogy végül mennyi pénz érkezhet Magyarországra, egyelőre nem tudni. A 2020-ban kiszámolt összeget az országok GDP-jének alakulásához köti az EU, ami a 2021-es magyar erősödés miatt így 16 százalékkal kevesebb lenne a 2020-asnál.

Frissítés

Orbán Vikot levele tény, azt maga a kormány tette közzé. Az angol nyelvű levélből a 24.hu szemlézett magyarra fordítva.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...