fbpx

FRISS HÍREK

Orbán Viktor mégis kéri az uniós helyreállítási alapot?

- Advertisement -

Diplomáciai források szerint Orbán Viktor levélben kérte meg Ursula von der Leyent, hogy nyissa meg Magyarország számára az uniós helyreállítási alapot. Írja a hvg.hu

Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben pénzt kért a bizottságtól – számolt be diplomáciai forrásokra hivatkozva a 444.hu. A helyzet azért is lehet érdekes, mert állítólag jóval több pénzt szeretne lehívni Magyarország, mint amennyiről korábban a kormányzat beszélt.

Magyarország elviekben 5800 milliárd forintot vehetne fel az uniós helyreállítási alapból. Ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, míg 57 százaléka hitel. Tavaly azonban megakadtak a tárgyalások az EU és a kormány között a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupciós kockázatok miatt – igaz, ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Orbán Viktor emiatt 2021 áprilisában bejelentette, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásokra tart igényt Magyarország, ám ez sem nyitotta meg a brüsszeli pénztárcát.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

444 értesülése szerint Orbán Viktor most levélben kérte azt Ursula von der Leyentől, hogy az Európai Bizottság nyissa meg a teljes keretet Magyarország számára. Ez azt jelenti, hogy a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt is felvenné a kormány.

A pénzt állítólag az ukrajnai háború miatt kéri a magyar miniszterelnök a károk enyhítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására. Bár hivatalos válasz egyelőre nem érkezett, a bizottság állítólag csak akkor hajlandó péznt adni, ha ezt elsősorban az orosz energiafüggőség enyhítésére költené a kormány.

Hogy végül mennyi pénz érkezhet Magyarországra, egyelőre nem tudni. A 2020-ban kiszámolt összeget az országok GDP-jének alakulásához köti az EU, ami a 2021-es magyar erősödés miatt így 16 százalékkal kevesebb lenne a 2020-asnál.

Frissítés

Orbán Vikot levele tény, azt maga a kormány tette közzé. Az angol nyelvű levélből a 24.hu szemlézett magyarra fordítva.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...