fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Szőkéné Kopping Rita: „a gazdaság egyik alapja a megfelelő infrastruktúra”

- Advertisement -

Közösségi oldalán azt olvashatjuk, hogy Jászberényben született, Egerben végezte a gimnáziumot. Hogy van akkor az, hogy most Kecskeméten él közel 30 éve?

Igen. Valóban Jászberényben születtem, de a szüleim pár hónapos koromban, nagy döntést hoztak. Egerbe költöztek. Ott nőttem fel. Imádom a város zegzugos kis utcáit a belső udvarokat. Aki ismeri ezeket lerövidítheti az útját, de gyönyörű tereket is talál. Ott meg merték tenni, hogy a belvárosból kitiltották már évtizedekkel ezelőtt az autósforgalmat. 20 évesen pedig én hoztam nagy döntést. Kiskunhalasra mentem férjhez. Ott születtek a gyermekeim, majd közel 30 éve Kecskemétet választottuk az otthonunknak.

Üzemgazdászként végeztem Szolnokon. Mindig a kereskedelemben dolgoztam értékesítési területen.

És hogy jutott oda, hogy a politikával foglalkozzon?

Mindig érdekelt mi zajlik körülöttem. Korábban is figyeltem a történéseket, de csak a „fotelból”. 2010-ben elkeserített a választási vereség. Azt azonban álmomban sem gondoltam, hogy a FIDESZ ezt műveli majd a 2/3-adával. 2013-ban döntöttem úgy, hogy most már tenni is kell valamit a változásért. 2014-ben listáról jutottam be Kecskemét MJV testületébe. Majd 2019-ben megcsináltuk kicsiben azt, amit most nagyban. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeként, egyéni választókerületet nyerve lettem ismét képviselő.

Mi az, amit legjobban szeret a képviselői munkában?

Szeretek az emberekkel foglalkozni. Segíteni és megoldani a problémáikat. Dolgoztam számos civilszervezetben is. Szerveztünk adománygyűjtést és támogattunk rászorulókat.

Sajnos Kecskeméten egy ellenzéki képviselő nehezen boldogul. Főleg úgy, hogy Orbánék egyik leggyalázatosabb tette az önkormányzatiság kiürítése. Centralizálta az oktatást, a hulladékgazdálkodást, az egészségügyi intézményeket stb. Elvette a helyi adók egyrészét. És az Orbán-kormány által fenntartott, de már nem létező veszélyhelyzetben, egyszemélyben döntenek számtalan dologról a polgármesterek. A munkánkat nehezíti az információ hiánya. Nyilvános anyagok nem, vagy csak jelentős késéssel kerülnek fel a város oldalára. Számtalan alkalommal észrevételeztük ezt, hiszen ez az átláthatóság egyik eleme a nyilvánosság.

Mi az, ami leginkább bosszantja?

Szerintem Kecskemét többet érdemel. És ehhez megvan minden adottsága. Sajnos ugyanaz történik a városban is, mint országosan. Túlárazott projektek, kétes ügyletek, ellopott egyetem. És ami leginkább zavar, az ellopott média.

Március 15-én kihúztunk egy molinót a Főtéren, amin a 12 pont egyikét olvashatták:

„Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését!”

Azt gondolom, soha nem volt ez ennyire aktuális. Elfogadhatatlan, hogy a város költségvetéséből finanszírozott Kecskeméti Médiacentrum felületein az ellenzék nem jelenik meg. A Kecskeméti Lapokba 2,5 éve alig kaptunk helyet csak most a kampányban. Természetesen lejárató írásokkal. De ugyanez a helyzet a hiros.hu oldalon és a Kecskeméti Televíziónál.

Az előválasztás történelmi esemény volt….

Igen. Annak minden előnyével és hátrányával. Na arról sem olvashattak a hirös.hu oldalon.

Nagyon nagy szervezést igényelt az előválasztás. Rengetegen dolgoztunk, rengeteget. Sátrat állítottunk naponta 8-10 helyen, vidéken is.  És a második fordulóban már az időjárással is meg kellett küzdenünk. De megcsináltuk. Egy tisztességes versenyben nyertem.

Mi a véleménye Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről?

Az előválasztás szabályait a 6 párt határozta meg. Péternek nagyon jól sikerült az utolsó napokban a mozgósítás. Sajnálom, hogy Karácsony Gergely visszalépett. De ez már a múlt. Nekünk előre kell mennünk!

Hogyan telnek a kampányban a napjai?

Munka, munka és munka. Mi már 2 éve elkezdtük a kampányt. Barátaimmal és szimpatizánsaimmal róttuk az utcákat, beszélgettünk és kérdeztünk. Így ismertem meg a térség problémáit. Rengetegen akarják már a változást.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti civil pályázatok kapcsán csak a civilek javaslata nem került a közgyűlés elé

És hogyan látja, milyen Bács-Kiskun megye 1 sz. választókerülete?

Az első, amit azonnal megtapasztal az ember, a gyalázatos úthálózat. Nyáron gyönyörű a sok fától körülölelt utakon haladni a Kiskunsági Nemzeti Park területén, de gyorsan jön az ébredés.

A másik a rengeteg szemét mindenhol. Nemcsak a településeken, hanem a külterületeken és az utak mentén is. Ezen a területen nem elég az illegális szemétlerakók megszüntetése. Már kisgyermek kortól meg kell tanítani a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtésre és arra, hogy nem szennyezzük a környezetünket. Elfogadhatatlan, hogy egyesek úgy gondolják, nem fizetnek elő a hulladék elszállítására, hanem azt lerakják csak úgy az útszélén. De ismerjük azokat a fotókat is, amikor a miniszterelnök lánya a használt pelenkát csak úgy eldobta, „jó” példát mutatva. Szóval a fejekben is rendet kell tenni.

A gazdaság igen sokszínű. Kecskeméten a Mercedes és beszállítói mellett számos nagy cég biztosít munkahelyeket az itt – és a térségben élőknek. A komoly iparűzési adóbevétel azonban nem látható a városon.  Toldozott-foltozott utak, elhanyagolt közterek és szemét. Ez az, amin változtatni kell! Orbánék még a gépjármű adót is elvették a településektől, ami pedig kifejezetten az úthálózatok karbantartását szolgálta korábban. Ráadásul kirótták a „szolidaritási hozzájárulásnak” hazudott sarcot. Kecskemét esetében ez közel 3,5-4 milliárd Ft.

A nagyobb városokban viszonylag megfelelő számú munkahelyek vannak. Nagyobb probléma Szabadszálláson van, ahol a laktanya bezárása után számos munkahely megszűnt és azóta sem települtek be munkahelyteremtő vállalkozások. A kisebb településekre jellemző a munkaerő ingázása, de gyakori az elvándorlás is.

A tanyavilág nagyon vegyes. Sokat már elhagytak, vagy meghaltak a tulajdonosai. A Homokhátság lecsapolása következtében teljesen elsivatagosodott a táj. Mezőgazdasági tevékenységre szinte alkalmatlanná vált. És az idegenforgalom is erősen leépült.

Mit tart a legfontosabb feladatnak, ha bejut a Parlamentbe?

A programunk nagy hangsúlyt fektet az úthálózat, ezen belül is az alsóbbrendű utak karbantartására, fejlesztésére. Hiszen a gazdaság egyik alapja a megfelelő infrastruktúra. Vissza kell adni a településeknek a gépjármű adót, hogy tudják fejleszteni és szinten tartani a saját úthálózatukat!

Az önkormányzatoknak visszaadjuk a pénzügyi és gazdálkodási önállóságot. Hiszen az ő feladatuk a helyi oktatás, egészségügy szervezése, a települések tervezése, rendezése építési szabályozása.

Választókerületemben meghatározó számban vannak panelházak. Ezek energetikailag erősen elavultak. Folytatjuk a korábbi panelprogramot, a rászorulóknak akár önerő nélkül. A nyílászárók cseréje, az épületek szigetelése és a fűtés korszerűsítése mellett támogatjuk a megújuló energiaforrások alkalmazását.

A Homokhátság víz visszapótlását szakértőkkel vizsgáljuk meg. Visszaállítjuk a táj eredeti ökológiáját, de ehhez itt már nem elegendő a csapadékvíz megtartása.

Sajnos ma egy korrupt országban élünk, ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányával. Ez az, amit legelőször felszámolunk, hogy utána egy élhető országot tudjunk építeni. Visszaállítjuk Magyarországon a demokratikus jogállamiságot.

Ez csak néhány abból a számos feladatból, ami az új kormányra és parlamentre vár. Ehhez kérek én és képviselőtársaim felhatalmazást Önöktől! Én készenállok a munkára!

Április 3-án Önök döntik el, hogy marad Orbán korrupt világa, vagy legyen változás!

Április 3-án én a változásra szavazok!

(Fizetett politikai hirdetés – kiadó: Demokratikus Koalíció)

 

 

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...