fbpx

FRISS HÍREK

Visszatért Varsóba a Kijevbe látogató miniszterelnöki delegáció, Orbán nem volt ott

- Advertisement -

Miközben Kijevet hetek óta támadja az orosz haderő, három közép-európai ország négy vezető politikusa – Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński egykori lengyel miniszterelnök, jelenlegi kormányfőhelyettes – tett rendkívüli látogatást az ukrán fővárosban. Azért mentek Kijevbe, hogy támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem ment Kijevbe lengyel kollégáival

A delegáció vonnattal ment Kijevbe, akik azóta visszatértek Lengyelországba. Orbán Viktor nem tartott velük. A hazatérés tényét Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte a Twitteren.

Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd késő délután azt írta a Twitterén, hogy:

Itt, a háború sújtotta Kijevben zajlik a történelem. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világa ellen. Itt mindannyiunk jövője a tét. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat barátai segítségére – ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe.

A találkozó után a legerősebb bejelentést Jaroslaw Kaczynski tette, aki egyébként nagyon szoros politikai kapcsolatokat ápol(t) Orbán Viktorral. Ő a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke, illetve miniszterelnök-helyettesként Lengyelország de facto vezetőjének is tartják. Kaczynksi szerint:

Hasonló cikkünk:  Szórólapokon hívják fel a magyar turisták figyelmét Ukrajna helyzetére egy lengyelországi városban

Úgy vélem, szükséges, hogy legyen egy békemisszió – akár a NATO részéről, akár szélesebb nemzetközi keretben –, egy misszió, amely képes megvédeni magát, és amely ukrán területen működik

– mondta el a találkozót követő sajtótájékoztatón.

3 millióan menekültek már el Ukrajnából 

  • A lengyel határőrség közlése szerint 1,89 millió ember menekült eddig Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörés óta – írja a BBC. 94 százalékuk ukrán állampolgár. A legtöbb menekült a különböző nagyvárosok felé megy tovább – Varsó, Krakkó, Wrocław –, ahol már nehézséget okoz az érkezők nagy száma.
  • Magyarország a március 13-ai adatok szerint eddig 255.291 menekült érkezett az orosz agresszió elől. Összesen pedig mintegy 2,8 millió ukrán hagyta el az országát, ez a szám mára valószínűleg meghaladta a 3 milliót.
(portfolio.hu, 24.hu, BBC, euronews.com)
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...