fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A háború miatt alkotmánymódosításra készül a kormány

- Advertisement -

Alkotmányt készül módsítani a kormány, hogy hogy a szomszédos államban bekövetkezett háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdethessenek.

A magyar demokrácia mindig akkor volt a legerősebb, amikor polgári kormány volt hatalmon – mondta az április 21-i kormányinfón az április 3-i választásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az 1998-as, a 2018-as és a 2022-es választások részvételi adatait idézve.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy kormány mindaddig működik, amíg az új nem alakul meg, megbízatása az új Országgyűlés alakuló üléséig tart, innentől az új kormány megalakulásáig ügyvezetőként látja el feladatát. A kormány tagjainak megbízatása politikai értelemben a szerdai kormányüléssel megszűnt, az új kormány megalakulásáig minden csak találgatás az új kabinet összetételével kapcsolatban. Azt mondta, a május 16-i héten választhatják meg a miniszterelnököt, utána a választhatják meg az új kormányt.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

Az ukrán háborúval kapcsolatban a kormány szerint reális forgatókönyv, hogy hónapokig, akár évekig is eltarthat, erre is fel kell készülni.

A háború miatt a veszélyhelyzeti törvényt egy alaptörvény-módosítással ki fogják egészíteni úgy, hogy a szomszédos államban bekövetkezett háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdethessen a kormány.

A miniszter elmondása szerint a hozzánk érkező 625 ezer menekült 80 százaléka továbbment, az ittmaradóknak minden segítséget megadnak a beilleszkedéshez. Az ukrán menekültekre eddig 40 milliárd forintot költöttek állítása szerint.

Elmondta azt is, hogy eddig 12 ezer menedékkérelmet nyújtottak be és több mint 100 ezer ideiglenes letelepedési engedélyt adtak ki 30 napra.

via azonnali.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...