fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A kiábrándult fideszesek mítosza

- Advertisement -

Nagyjából teljes az egyetértés a választási eredményt értékelő elemzők körében, hogy az a választói csoport, amelyet Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként megcélzott, lényegében nem létezik. Vagyis nem lehet kiábrándult fideszesekről beszélni, így az ő megszólításukra épülő politika is eleve kudarcra ítélt.

Azok a polgári-konzervatív szavazók, akiket kifejezetten taszít a Fidesz hatalmi gépezetének működése, a radikális jobboldal pozíciója felé történt elmozdulás, jórészt már eltávolodtak a kormánypárttól. De jöttek helyettük újak, elsősorban a kistelepülések Magyarországáról. Ám a három hete a határokon belül a Fideszre szavazó 2,8 millió honfitársunk nem alkot egységes, monolit tömböt. A kemény magon túl vannak szép számmal olyan támogatói a kormánypártnak, akiknek gondolkodását nem a propaganda formálja, akik kritikusan szemlélik az orbáni politika számos elemét, s úgy utasítják el a gyurcsányi “baloldalt”, hogy nem osztoznak a rajongók imádatában, amellyel a jelenlegi miniszterelnök személyét övezik.

Őket nem lehet az ellenzék megszokott mondanivalójával, a szüntelen orbánozással megszólítani. Olyan ajánlatra várnak, amely meggyőzi őket arról, hogy az ellenzék hatalomra kerülve nemcsak kevesebbet vagy egyáltalán nem lopna, hanem jobban is kormányozna, mint a Fidesz. Azon lehet vitatkozni, hogy az ellenzéki összefogás egyes szereplői eleve hiteltelenítették-e ezt az ajánlatot, vagy inkább a mondatai miatt folyamatosan magyarázkodó miniszterelnök-jelölt volt a hibás, de az tény, hogy a kritikus, ha úgy tetszik: kiábrándult fideszesek megint a Fideszre szavaztak. Ez azonban nem valamifajta végzet, nem is a jól ismert, az ellenzék számára kedvezőtlen feltételek miatt alakult így, hanem a politikai teljesítmény elégtelensége miatt.

Hasonló cikkünk:  Megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi-botrány, de az ellenzék ebből nem tudott profitálni

Természetesen azt már soha nem fogjuk megtudni, hogy ha az ellenzék kampánya professzionális, s a tartalom is meggyőzőbb, akkor le lehetett volna-e győzni ebben a rendszerben, ebben a hatalmas ellenszélben Orbán Viktort. Azt azonban az ellenzéki politika újratervezésén gondolkodóknak matematikai evidenciaként kell kezelniük, hogy a választási győzelemhez jókora tömböt ki kell hasítani a Fidesz mostani szavazótáborából. Mert egy mítosz biztos megdőlt április 3-án: a rejtőzködő, bizonytalan szavazóké, akik a döntő pillanatban tömegesen megindulva megfordítják az eredményt.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...