fbpx
14.3 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

Az orosz médiahatóság lekapcsolt egy sakkoldalt – működésben a háborús cenzúra

61 napja tart a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított fegyveres háború Ukrajna ellen. Oroszországban ezt így nem lehet leírni és kimondani sem a sajtóban. Február 24-e óta ugyanis Oroszország médiahatósága elrendelte, hogy az ország összes sajtóorgánuma csak a hivatalos információs források alapján számolhat be az Ukrajnában folyó orosz invázióról. A weboldalakat elsötétíthetik, üzemeltetőik ötmillió rubeles (15 millió forint) büntetésre számíthatnak, ha ellenszegülnek, adta hírül a fegyveres harcok megindításakor a Moscow Times.

Putyin kommunikációjában a háborút nem háborúnak nevezik, hanem annak kifejezésére a katonai műszóból vett – „ukrajnai különleges hadművelet” – kifejezést kötelező használni. A lényegen nem változat, a hadművelet ugyanis a haditevékenység egyik formája, ahol a hadsereg cél, feladat, hely és idő szerint összehangoltan megütközik az ellenséges csapatokkal. A névadás is bevett gyakorlat, példáként hozható fel a második világháborúban a Barbarossa hadművelet, ami a nácik Szovjetunió elleni inváziója volt vagy az Overlord hadművelet, ami a normandiai partraszállással vette kezdetét és szabadította fel a németek által megszállt Nyugat-Európát 1944-ben.

Az orosz állampolgárok szempontjából viszont ez nem játék a szavakkal, hanem nagyon is komoly korlátozás és fenyegetés, hogy miként kommunikálnak az adójukból is fenntartott orosz hadsereg katonáiról. A háború kezdete óta csak azért tartóztattak le ezreket Oroszországban, mert tömegesen vagy egyedül tiltakoztak a békéért.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottság szerint Magyarország gazdasági helyzete komoly aggodalmakra ad okot

Március elején egy nap alatt több mint 3500 embert állítottak elő, mert az érvényben lévő szabályok szerint „törvénysértő” tüntetésen vettek részt, amikor az ukrajnai háború ellen tiltakoztak. Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban további 1061 volt az előállítottak száma, amiről az orosz belügyminisztérium beszámolt.

Hasonló cikkünk:  Egyhangúan megszavazták Polt Pétert az uniós ügyészek szervezetének alelnökének

Orosz rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy férfit az ukrajnai katonai invázió elleni tüntetésen 2022. március 6-án Moszkvában – Fotó: Vladimir Pesnya / Epsilon / Getty Images

De tüntetni sem kell ahhoz, hogy valakit letartóztassanak. A Siberian Times számolt be arról április elején, hogy a szibériai Novoszibirszkben egy 41 éves férfit vették őrizetbe, mert sárga és kék festéket öntött a városháza elé. Háromszoros pénzbírságot szabtak ki egy 64 éves sportedzőre, mert leszedte a „Z” jelet az iskola épületéről. Büntetőjogi felelősségre vontak egy 16 éves szintén novoszibirszki diákot egy posztja miatt, amiről a hatóságok azt állították, hogy „hitelteleníti az orosz hadsereget”.

A szibériai Novoszibirszkben egy férfit vették őrizetbe, mert sárga és kék festéket öntött a városháza elé / Fotó: The Siberian Times Facebook

És már sakkozni sem lehet online

Vasárnap délutántól elérhetetlenné tette az orosz médiahatóság az ismert sakkoldalt, a chess.com-ot. Ezen nemcsak játszani lehet másokkal, de híreket is közölnek. A cenzúrahivatal szerepét is betöltő szerv állítása szerint alapvetően két írást szeretett volna blokkolni az orosz-ukrán háborúról, de végül az egész oldalt elérhetetlenné tette az orosz felhasználóknak, számolt be róla a 444.hu.

Az orosz médiahatóság lekapcsolta a sakkoldalt 2022. április 24-én / Fotó: chess.com

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...