fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

“Bizonyára lehet az ellenzéket kritizálni egy csomó dologért”

A Pendulum blog írását kértük el és kaptuk meg, mivel mélyen egyetértünk vele: lehet távolról kritizálni a vidékieket, de érdemes azt is számításba venni, hogy egy-egy kistelepülésen a mai rendszer bedarálja azokat akik a NER-rel ellentétes dolgokban vesznek részt. Munkahelyek szűnnek meg hirtelen, férjek-feleségek lesznek egyik napról a másikra eltávolítva, megbízási és vállalkozói szerződések felmodásra kerülnek és aztán az ember ott áll az elveivel és a tönkrement egzisztenciájával. Véleménycikk. Nem ért vele egyet? Írja meg bátran: szerkesztoseg@kecsup.hu !
Soha nem vettem még rész politikai párt szervezésében. Civilként azonban részt vettem mozgalmakban, és különféle tömegrendezvények, események szervezésében. És mivel vannak ilyen tapasztalataim, ezért másként látom a pártok és a politikusok munkáját is, mint nagyon sokan, akik mostanában a Facebook-on osztják az észt arról, hogy mit és hogyan rontott el az ellenzék. És hogyan kellene ezzel szemben csinálni.
Egyrészt az embereknek alapból is nagyobb a szája, amikor kívülről kell kritizálni – de amikor esetleg bele kell tenni munkát, energiát, időt, akkor már kevésbé nagy. Mindig is frusztáló volt, amikor egy Milla tüntetés után, amibe egy csomó ember lelkesedésből belerakott rengeteg időt és munkát, egy csomó fanyalgó, gyakran egymásnak is ellentmondó kritika jelent meg arról, hogy mit csináltunk rosszul, követelőző hangnemben. Mintha az emberek jelentős része azt hinné, hogy egyes embereknek kötelessége demokráciát csinálni, míg másoknak csak élvezni kell az eredményeket.
Márpedig ezt a demokráciának nevezett projektet bizony jó esetben nem politikusok egy szűk klubjának kellene csak működtetnie, hanem nekünk, aktív, jogtudatos polgároknak. Nem elég passzívan várni, hogy valaki – egy új párt, egy új vezér – kikaparja nekünk a gesztenyét. Miközben mi a fotelból dirigálunk, hogy ez sem jó, meg az sem jó.
Másrészt, a jelenlegi hazai politikai helyzet nem kedvez sem a civil, sem a pártpolitizálásnak. A mai világban a politika, a közélet kontraszelektált: nagyon kevés ember vállalja annak az ódiumát, hogy kiálljon nyilvánosan ügyek mellett. Azt meg aztán még kevesebben vállalják, hogy kiálljanak pártok, vezetők mellett. Márpedig egy párt csak úgy tud működni, ha van tömegbázisa: aktivisták, káderek és támogatók.
Helyi szinten, kis településeken ez hatványozottan igaz: borzasztó nehéz tehetséges, elkötelezett embereket találni, akik időt, pénzt és energiát raknának bele egy párt szervezésébe. Akik az arcukat is odaadnák. Akik esetleg vállalnák, hogy jelöltek legyenek. Miközben tudják, hogy helyi szinten minden cég, minden munkahely ezer szálon függ a Mészáros & Co. birodalomtól. És kábé pillanatok alatt tudják darabokra tépni annak az embernek a reputációját, hírnevét, karrierjét, aki szembeszáll velük.
Bizonyára lehet az ellenzéket kritizálni egy csomó dologért. Vannak politikusok, akik már igazán eltakarodhatnának a közéletből (sajnos többnyire éppen ők nem képesek levonni ezt a következtetést). Egy csomó kamupolitikus és karrierlovag szívja el a levegőt az értelmes kezdeményezések elől.
De azt teljesen igazságtalannak tartom, amikor általánosító, sommás elítélő vélemények születnek a politikusokkal, az ellenzékkel szemben, ezzel megbélyegezve olyan politikusokat is, akik baromi sok kockázatot vállaltak azzal, hogy egyáltalán beleálltak a kampányba, és tisztességes munkát is végeztek azért, hogy mozgósítsák a szavazóikat, késő estébe nyúló szórólapozással, kopogtatással, fórumozással.
Értem, hogy sok budapesti, aki 1-2 napot töltött el falvakban, úgy érzi, a vidék teljesen magára van hagyva az ellenzék által. De 1-2 nap alatt nem lehet átlátni annak a rendszernek a gonoszságát, amivel a NER hosszú évek szívós munkájával elérte, hogy az ellenzék vidéki tömegbázisa teljesen megfogyatkozzon. Az ördög a részletekben lakozik, naiv népművelői lelkesedésből nem lehet építkezni, ennek egy csomó feltétele is van.
Azért is nagyon veszélyes most, ha konstruktív kritikák helyett egyfajta artikulálatlan ellenzék-fikázásba megyünk át, mert ezzel még inkább csökkenteni fogjuk annak az esélyét, hogy lesznek emberek, akik a karrierjüket félretéve, a hitelességüket kockára téve beleállnak abba, hogy arcai lesznek egy pártnak. Hogy elviselik, hogy évekig önti rájuk a NER a propagandán keresztül a legundorítóbb hazugságokból álló szart.
Kinek hiányzik ez? Kinek hiányzik az, hogy állja az ütéseket a propaganda-sajtó részéről, aztán még azt is át kelljen élnie, hogy a saját szavazóbázisa ekézi és vonja kétségbe a jóhiszeműségét? Nullázza le a munkáját? Én többek között attól is félek, hogy 2022 után még kevesebben lesznek, akik ezt bevállalják, miközben a fotelkritikusok száma csak nő.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...