fbpx

FRISS HÍREK

Érvénytelen lett a Fidesz népszavazási kezdeményezése

- Advertisement -

Vasárnap érvénytelen lett az országgyűlési választásokkal párhuzamosan megtartott, az Orbán-kormány által gyermekvédelminek mondott népszavazás, amit sokan csak homofób népszavazásnak hívtak. Nagyjából 3,5 millió érvényes szavazat érkezett, ebből 3,2 millióan szavaztak nemmel. De ha ilyen sokan szavaztak arra, amit a kormány sulykolt, és ha ezzel párhuzamosan megint kétharmados többsége lett a Fidesz–KDNP-nek, akkor hogyan lehet, hogy a népszavazáson nem tudtak elég érvényes, négy nemes voksot összegyűjteni? A válasz egyszerűbb, mint hinnénk, elemzi az adatokat a telex.hu.

Nem volt meg az érvényességhez szükséges 50%

Ahhoz, hogy egy népszavazás érvényes legyen, a szavazásra jogosultak 50 százalékának kell érvényes szavazatot leadnia. Ezúttal a Nemzeti Választási Iroda szerint 8 215 304 ember volt jogosult a szavazásra, vagyis akkor lett volna érvényes egy-egy kérdés, ha legalább 4 107 652 darab érvényes szavazat érkezett volna.

Ehhez képest 98 százalékos feldolgozásnál az látszik, hogy

  • az első kérdésre 3 521 425 darab érvényes és 1 590 772 érvénytelen szavazatot adtak le;
  • a második kérdésre 3 492 688 darab érvényes és 1 619 509 érvénytelen szavazatot adtak le;
  • a harmadik kérdésre 3 484 686 darab érvényes és 1 627 511 érvénytelen szavazatot adtak le;
  • a negyedik kérdésre pedig 3 482 505 darab érvényes és 1 629 692 érvénytelen szavazatot adtak le.

Ha ezeket az adatokat összehasonlítjuk az országgyűlési részvételi arányokkal, akkor egyrészt az látszik, hogy nagyjából 60 ezerrel kevesebben vették fel a népszavazási szavazólapokat vasárnap, mint ahányan az országgyűlési választásokon voksoltak. Az is látszik, hogy amíg a kormánypártokra 2 735 381 fő szavazott, addig ennél minden kérdésben legalább 700 ezerrel több nemet tudtak összegyűjteni.

Vagyis minden népszavazási kérdésben többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszt–KDNP-t választották vasárnap.

A civilek az érvénytelen szavazásra buzdítottak

Az egyesült ellenzék nem állt be az érvénytelen szavazásra buzdító, civil szervezetek által tolt kampányba, emiatt az talán kevésbé meglepő, hogy az Egységben Magyarországra voksolóknál (1,8 millió) kevesebben voltak azok, akik érvénytelen szavazatot adtak le a népszavazási kérdésekben. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy

minden kérdésben 20 százaléknál magasabb az érvénytelen szavazatok aránya, ami kiemelkedő rekord, legutóbb a 2016-os kvótanépszavazáson 6,33 százalék volt, korábban alig ment 2 százalék fölé.

Azt, hogy a jelenlegi rendszerben mennyivel nehezebb érvényes népszavazási eredményt elérni, mint kétharmados parlamenti többséget, jól mutatja, hogy az előző hét, 1989 utáni országos népszavazásból mindössze kettő volt olyan, amikor elment szavazni a jogosultak több mint 50 százaléka.

(telex.hu)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...