fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Hamarosan dönteni kell az árstopról. Áremelkedéssel nézhet szembe a 2/3-ad is

- Advertisement -

Általános költségnövekedéssel kell szembenézniük az idén az élelmiszeripari vállalatoknak, hiszen munkabérre, energiára, fuvarozásra, alapanyagokra és csomagolóanyagokra egyaránt többet kell költeniük, az orosz-ukrán háború miatt pedig egyes költségtényezőknél durva áremelkedésekkel kell szembesülniük.

Egy olyan hullámvasutas szituáció van jelenleg, ami senkinek sem jó

hangzott el a Portfolio Agrárium 2022 konferencián megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen, Kecskeméten. Milyen hatással lehet a legnagyobb agrárgazdasági termékpályákra, hogy a kormány maximálta több alapvető élelmiszer kiskereskedelmi fogyasztói árat, és ez az intézkedés meddig lehet érvényben?

Amit látunk fogyasztóként, nem a valóság

Ha bemegyünk bármilyen élelmiszerboltba, észrevehetjük, hogy elképesztő árakkal találjuk magunkat szemben, ám sok esetben még ez sem fedi a valóságot. Lengyel Tamás, a GOF Hungary Kft. Dunaföldvári Malom malom igazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián elmondta, hogy malmok mindig itt vannak, meghatározói a belföldi piacnak. Az áremelkedést jól mutatja, hogy elindultak egy 60 ezres búzaárral, amiből 100-120 ezres ár lett év végre. Ez után nagyon lassan tudott emelkedni a liszt ára, hiszen meg voltak kötve a szerződések a pékségekkel és más termelőkkel. Mondhatni, hogy Magyarország a búzát tekintve önellátó, mivel nagyon keveset kell importálni. A jó minőségű lisztre nagy az igény, a háború miatt kialakult az exportnyomás, ami a malmokat is nagyban érinti.

Muzsek András, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója felhívta egy mások fontos dologra a figyelmet: a csomagolóanyagra. Rengeteg a műanyag és papír a csomagolóiparban, a műanyag kis golyóknak is nagyon elszállt az ára, nem tudták elnyelni a költségnövekedést.

Hullámvasút szituáció van, ami senkinek sem jó. Nehéz kezelni, nehéz elmagyarázni a partnereknek is, hogy miért emeljenek vagy miért ne emeljenek árakat. Ebben az iparágban nagyon lassan folynak a folyamatok, előre kell jósolni hónapokkal az árfolyamokat, és ez is lehetetlen. Nagyon rossz szituációkban lehet kerülni, nincs kiszámíthatóság. Így nem lehet menedzselni, a kiskerláncokkal is nagyon kemény harcok mennek. A termelők viszont bizonytalanok, ki merne 9-12 hónapokkal előre jósolni manapság? Úgy gondolom, hogy például a sertésiparba is kellene egy jó terméktanács. Kiszámíthatónak kell lennie az áraknak, ez a liftezés ellehetetleníti a termelőket

– fogalmazott Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója.

Hasonló cikkünk:  Budapesten megtámadták az ellenzéki aláírásgyűjtőket

Muzsek András a kerekasztal-beszélgetés során elmondta, tudják fedezni a magyar igényeket mind pulykában, mind csirkében. Egy érdekes dolgot is megosztott, miszerint akkor tudnak árat emelni, ha a sertés ára is emelkedik. Ha egymás mellett vannak, egy 1500 forintos sertés mellett ott van 2500-as a pulyka, senki nem veszi meg.

Ha ilyen mértékben emelkednek tovább az önköltségek, el fognak tűnni az olcsóbb hústermékek, mert egyszerűen nem lesz semmi olcsó. Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. értékesítési és beszerzési igazgatója szerint a tejet és a tejtermékeket figyelembe véve nem lehet érzékelni, hol van még a plafon. Hektikus a helyzet, nem látnak előre.

És mi lesz az árstoppal?

Az élelmiszerárstopot illetően a szakértők mind egyetértettek abban, hogy az árstop nagyon hosszú ideig nem fenntartható, de egyelőre nem tudni, hogy meddig maradhatnak még velünk. Nagyon nehéz helyzetben vannak ezzel az intézkedéscsomaggal, nem látni azt a megoldást, ami mindenki számára elfogadható lenne. Be kell építeni az önköltségeket az árakba, akármennyire is fáj. A fenntartható üzemekhez és önellátáshoz el kell fogadni a növekvő árakat. Ha ez megtörténik, jó minőségű és egészséges élelmiszert tudnak biztosítani mindenkinek.

Forrás: agrarszektor.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...