fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Kecskeméti középiskolák is a száz legjobb között 2022-ben

Melyik a legjobb állami, egyházi vagy alapítványi középiskola, hat- vagy nyolcosztályos gimnázium? A HVG 2022-es középiskolai rangsorának élén álló iskolákat korábban már megmutattuk nektek, de most jöjjön a teljes lista a száz legjobb gimnáziummal.

Az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – holtversenyben ez a két budapesti középiskola vezeti a HVG 2022-es gimnáziumi rangsorát, amelynek harmadik helyét az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium szerezte meg.

Bár a legjobb tíz középiskola között csak egy Budapesten kívüli szerepel, a százas rangsorban összességében több a vidéki iskola, mint a fővárosi. Igaz, idén nem minden megyéből került gimnázium a listára: Békés és Tolna megyei középiskola nincs a rangsorban, a legjobb békési a Békéscsabán található Andrássy Gyula Gimnázium, amely a 104. lett, a szekszárdi Garay János Gimnázium pedig a 120. Heves és Nógrád megyéből egy-egy iskolának sikerült a százba kerülnie, mindkettő a megyeközpontban található.

Ami az egyházi iskolákat illeti, a HVG 2022-es listáján száz gimnázium közül húsz egyházi fenntartású, közülük tizenöt katolikus, három református és kettő evangélikus. A kisvárosokban is jól szerepelnek, hiszen a pannonhalmi mellett a top százban szereplő három gödöllői iskolából kettő egyházi, mindkét szentendrei az, de a Budakesziről és Piliscsabáról a rangsorba került intézmények is egyházi fenntartásúak – olvasható a HVG kiadványában.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti polgármesteri hivatalban még mindig tombol a koronavírus járvány?

A kecskeméti iskolák helyezésük szerint:

58.         Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
65.         Kecskeméti Katona József Gimnázium
76.         Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

 

Hasonló cikkünk:  Egy elkésett lomtalanítás képei

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ebben az évben is több mutatót vettek figyelembe a HVG-rangsor készítői. Az egyik ilyen a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének iskolai átlaga szövegértésből és matematikából – a koronavírus-járvány miatt 2020-ban ugyanis elmaradt az országos képességfelmérés. Fontos szempont volt a 2019/2020-as tanév végén az érettségi bizonyítványokba bekerült eredmények iskolai átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya.

Egy új törvényre hivatkozva az Oktatási Hivatal idén ugyanis nem adta át a HVG-nek a felsőoktatásba bejutott diákok iskolánként számított pontátlagát, ezért a rangsor készítői úgy döntöttek, hogy az emelt szintű érettségi vizsgák iskolánkénti arányát veszik figyelembe, hiszen a felvételihez a művészeti és a sport képzésterület kivételével minimumfeltétel egy emelt szintű vizsga megléte. Amelyik diák tehát tovább szeretne tanulni, annak szüksége van emelt szintű érettségire.

via HVG

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...