fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Leteszi az esküt a Momentum, majd kivonul az alakuló ülésről

- Advertisement -

A Momentum Elnökségének döntése értelmében a párt frakciója május 2-án leteszi a parlamenti esküt, de bojkottálja az alakuló ülés érdemi részét, az április 3-i választást ugyanis nem ismerjük el tisztességesnek – közölte a párt csütörtök este.

1,9 millió változást akaró honfitársunktól azt a felhatalmazást kaptuk, hogy a parlamentben és a parlamenten kívül is a hangjuk legyünk. Míg az eskütétel az előbbi, az utcára kivonulás az utóbbi célt szolgálja – írták.

Hozzátették: a Momentum kitart azon álláspontja mellett, hogy semmilyen Fidesz által osztott díszpozíciót (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók) nem vállal a parlamentben. „Hiába fenyegetőzik Kövér László azzal, hogy a Momentum elbukhatja ezeket a pozíciókat, mi nem leszünk a Fidesz díszellenzéke. Munkánk legjavát a parlamenten kívül, változást akaró közösségek építésével fogjuk tölteni” – fogalmaztak.

A párt korábban úgy döntött, hogy nem vesz részt az új Országgyűlés első ülésén, majd később Fekete-Győr András korábbi pártelnök, akit a frakció a vezetőjének múlt héten megválasztott Kocsis Máté régi-új Fidesz-frakcióvezetőnek írt levelében az ottlétüket öt feltételhez kötötte. Majd kiderült, hogy a frakciók közötti megegyezés híján az országgyűlési posztok (országgyűlési alelnök, bizottsági tagságok, -alelnökségek, -elnökségek) elosztására várhatóan Kövér László házelnök tesz majd javaslatot, sőt, Hollik István azt is felvetette, aki nem tesz a parlament alakuló ülésén esküt, az nem viselhet semmilyen tisztséget sem. Továbbá az is kiderült, hogy amennyiben nem mennek el az alakuló ülésre, esküt sem tesznek, akkor az Országgyűlés elnöke és a házbizottság tehet javaslatot a pótlás időpontjára. Vagyis még az is előállhat, hogy akár hónapokig kimaradnak a képviselői munkából.

Hasonló cikkünk:  Az eutanáziáról is vitáztak a parlament tavaszi első ülésnapján

A Magyar Hang információi szerint egy másik hatás is érte a Momentumot. Az új ciklust a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoporttal megkezdő Demokratikus Koalícióban (DK) ugyanis aggódtak amiatt, hogy rossz volna az „optikája”, ha bizonyos ellenzéki frakciók részt vennének (a DK már bejelentette, hogy ők ott lesznek az alakulón), míg mások nem, ezért a DK frakció vezetői arra akarták rávenni a momentumosokat, hogy adják be a derekukat, és vegyenek részt a hétfői összejövetelen. Erre vonatkozó kérdésünkre a Momentum úgy válaszolt lapunknak, hogy ezt a döntést más pártok nem befolyásolták.

Az MSZP és a Párbeszéd is tudatta csütörtökön, hogy ott lesznek az ülésen, a többi párt pedig már korábban.

via hang.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...