fbpx
25.5 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Magyarország úgy fizet a gázért, ahogy Putyin elrendelte

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt – tette hozzá. De különbséget kell tenni a Bulgáriának szánt gáz és a tranzit között, utóbbival egyelőre minden rendben. Holnap egyeztetni fog a bolgár partnerekkel.

Elárulta, hogy a magyar kormány euróban fizeti ki a gáz árát, és nem rubelben. “Sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export nevű cég számára” – magyarázta a külügyminiszter.

Hasonló cikkünk:  Durva gázszámlákat nyújtanak be nekünk az oroszok

Putyin aláírt március végén egy elnöki rendeletet, ami a hivatalos szólamok szerint arra kötelezi a Gazprom EU-s vevőit, hogy ezentúl rubelben fizessenek az orosz állami cégnek a földgázért. A konstrukcióban van néhány rejtett trükk is, de a lényeg, hogy az eljárás végén a Gazprombank intézné az utalásokat, a nyugati vevőknek nem kell közvetlenül összerubelezniük magukat. Az Európai Bizottság április közepén kiadott, nem kötelező állásfoglalása szerint ez a megoldás is sérti a szankciókat.

Magyarország következő fizetési kötelezettsége május 22-én jelentkezik.
via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...