fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Önkénteseket képeztek a rákosi vipera védelmére

A természetvédelem és a hüllők iránt érdeklődő és elkötelezett korábbi és leendő önkéntesek számára tematikus képzési programot szerveztek 2022. március 25-27. között, amelynek a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontja biztosított bázist, írja a berek.hu.

A háromnapos képzés során a résztvevők megismerkedhettek a rákosi vipera védelmi programmal. Valamint a rákosi vipera életmódjával és élőhelyével, valamint a monitoring módszerek elméleti és gyakorlati elemeit is elsajátíthatták.

A veszélyeztetett rákosi vipera kiskunsági állományainak megőrzése céljából jelenleg több, különböző természetvédelmi célú kezelés és beavatkozás zajlik a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Az ilyen beavatkozások hatékonyságának mérése alapvető fontosságú a védelmi tevékenységek értékeléséhez és a jövőbeli tevékenységek megalapozásához.

Mivel a rákosi vipera rendkívül jól rejtőzködik és nagyon nehezen észlelhető. Ezért az állományváltozások kimutatásához ún. ismételt mintavételt végeznek. Azonos helyre többször visszatérve számolják a viperákat, amelyhez önkéntes felmérők segítségére is szükségünk van.

Hasonló cikkünk:  Lakossági fórumot tartanak a Dobó körútra tervezett plázáról és parkolóházról
Hasonló cikkünk:  Pedálos szemetessel a tiszta környezetért!

Remények szerint az ilyen, és ehhez hasonló képzések eredményeként számos önkéntes csatlakozik a rákosi vipera védelmére irányuló tevékenységekhez. Ezzel is hozzájárulva a faj hosszú távú fennmaradásának megalapozásához.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...