fbpx
4.2 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Orbánnak üzentek Vidnyánszky fesztiválján

- Advertisement -

Orbán, are you sure? Hungary 1956 – Ukraine 2022

Ezt a feliratot, és az 56-os magyar, valamint a jelenlegi ukrán helyzetet ábrázoló képekkel üzent Orbán Viktornak a litván Vilniusi Városi Színház a tapsrend helyett a Nemzeti Színházban, a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon – írta meg a Facebookon Sándor Erzsi újságíró, a Magyar Rádió egykori szerkesztője.

Az akcióra Európa egyik legelismertebb színházi rendezője, Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén került sor; mint a posztban szerepel, a színészek a meghajlás helyett újra meg újra felálltak és összeestek, mint akiket golyó talált el, míg végül végleg a földön maradtak. Sándor Erzsi azt írja: amíg a vetítés tartott – folyamatosan váltakozó fotókkal –, a nézők jó része elhagyta a termet, a beszámoló szerint Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

Koršunovas munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták az elmúlt évtizedekben: megkapta az Edinburghi Fesztivál fődíját, az Európa-díjat, a francia állam Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, valamint a Mejerhold-díjat – emlékeztet a MITEM honlapja. Mint írják róla:

Szerinte a modern színháznak tükröznie kell mindennapjainkat, sőt, nem árt néha fejhosszal előrébb lennie, hogy figyelmeztetésképpen megjósolja a jövőt.

Delhi tánccal párhuzamosan futó, a nagyteremben látható másik litván előadáson, a Klaipèda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című előadás végén szintén nem szokványos volt a tapsrend: ott egy magyar nyelvű, „Magyarok, ne legyetek közömbösek!” táblával és ukrán zászlókkal üzentek a közönségnek.


via hvg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...