fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Orosz gyerekkatonák Putyin szolgálatában

- Advertisement -

Az Orosz Föderáció védelmi minisztere, Szergej Sojgu még március közepén adott engedélyt az oroszországi Ifjúsági Hadsereg (Yunarmija) katonai-hazafias közéleti mozgalom tagjainak egy különleges ukrajnai műveletben való részvételének a megszervezésre. A rendelet a szervezet 17-18 éves katonáinak tartalékosként való felkészítéséről szól, hogy a megszálló orosz hadsereg részeként bevonuljanak Ukrajnába, számolt be az ukrán védelmi minisztérium egy birtokukba került orosz forrásra hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára február 24-én Oroszország megtámadta a független Ukrajnát. A második világháború óta ezzel a legsúlyosabb fegyveres harc robbant ki Európában. A háború évek óta tart, miután az oroszok előbb elfoglalták a Krím-félszigetet, majd 2014 tavaszán az oroszbarát szakadárok a Donbaszban élő nagy számú orosz nemzetiségre és a helyi Kijev-ellenes érzelmekre építve kikiáltották a függetlenségüket.

Yunarmiya
A Yunarmiya moszkvai régiójának egyik fiatalokból álló egysége / Fotó: ЮнармияМО – Twitter

Ukrajna nehéziparra épülő donyecki területén a Donyecki Népköztársaság jött létre, mellette ennek luhanszki mutációja. Ukrajna azóta ezekkel a Moszkvából támogatott bábállamokkal hadban áll. Nyolc év után pedig nyílt háború zajlik Oroszország és szoros szövetségese Fehéroroszország, illetve Ukrajna között, ami egy csapásra Oroszország és a NATO konfliktusává szélesedett ki.

Orosz fiatalok katonai és ideológiai képzése évek óta zajlik Oroszországban

Hogy a hadviselő felek emberveszteségei mekkorák a háború kitörése óta arról csak becslések szólnak, mindkét oldal kevesebbet jelent a sajátjáról és többet az ellenségéről. A dezinformáció a háború egyik fontos eszköze, hogy a harcolók elszántságát aláássák vagy éppen ellenkezőleg fokozzák. A közösségi oldalakon ezerszámra megjelenő videók között ott találjuk azokat is, amikben az ukrán fogságba esett 18-20 év körüli fiatal orosz katonákkal mondtatják be nevüket és lakhelyüket. Az ukrán kormány felhívást is tette közzé az orosz anyák részére, hogy jöjjenek Ukrajnába és vigyék haza a fogságba került gyereküket.

Hogy mennyi orosz katona került ukrán fogságba erről szintén nincs pontos képünk, ahogy arról sem, hogy bevetettek-e 18 év alatti orosz gyerekkatonákat az ukrán fronton. A lehetőségét viszont nem lehet kizárni, mert

az orosz kormány évek alatt országos szervezetet hozott létre az orosz fiatalok katonai és ideológiai kiképzésére.

Gyerekként megtanulják hogyan kell kézigránátot dobni, automata puskával lőni és szuronyt használni – Yunarmiya Putyin gyerekkatona serege

A kecsUP olvasói előtt nem ismeretlen az oroszországi ifjúságpolitika. 2021 nyarán cikksorozatunkban mutattuk be, hogy Vlagyimir Putyin 2000-es hatalomba kerülését követően a felülről életre hívott ifjúsági politikai szervezeteket hogyan használták fel az orosz elnök és politikájának a népszerűsítésére. Az ideológiai muníciót ehhez a kezdetektől fogva az adta, hogy a fiatalok nézzenek szembe a Moszkvára fenyegetést jelentő külső veszélyekkel, amit az Oroszországban elkövetett terrorakciókkal, a grúz–orosz háborúkkal, az ukrán–orosz szembenállással, a Krím-félsziget elfoglalásával tették átélhetővé a fiatalok számára.

Yunarmiya egységei gyakorlatoznak / Fotó: vk.com/yunarmy_mo

Az orosz társadalom fiatal korosztályát célzó hadsereg kultúráját népszerűsítő politika Putyin Oroszországának szerves részévé vált. Az elmúlt években Oroszország jól szervezett és kiterjedt katonai kiképzési rendszert épített ki az orosz gyerekek számára.

Majd egy évvel ezelőtt azt a kérdést tettük fel a kecsUP olvasóinak, hogy miért írunk olyan oroszországi ifjúsági szervezetekről, mint az Együtt sétálni, a Miénk és a Yunarmiya? Senki nem akarta elhinni 2022. február 24-ig, hogy az orosz-ukrán lokálisnak vélt krími és donbaszi szembenállás nyílt háború válik. A válaszunk akkor az volt, hogy nem elég a felszínt néznünk, nyitott szemmel kell figyelnünk a hatalmukban túlterjeszkedő kormányokra, akik az állami és társadalmi erőforrások lefölözésével saját önös pozíciójukat erősítik meg. Akár háború árán is, mint azt látjuk Putyin új orosz birodalmi szándékaiban.

Hasonló cikkünk:  Eurostat: a 25 legszegényebb uniós régióból négy magyar

Háromrészes sorozatunk

  • első írásában bemutattuk (itt) hogyan építették ki a fiatalok körében Putyin személyi kultuszát, miként vonultattak fel ezreket Putyin ünneplésére, ami szervezetek nem riadtak vissza attól sem, hogy kortárs orosz írók ellen negatív kampányokat szervezzenek, a könyveiket WC-be dobják. Az „Együtt sétálni” elnevezésű ifjúsági mozgalom tagjainak száma meghaladta az 50 ezer főt, aminek a helyébe a 2000-es évek közepén egy még nagyobb és szervezettebb ifjúsági szervezetet hoztak létre.
  • A „Nashi”, magyarul „Miénk” elnevezésű mozgalomról második cikkünkben (itt) írtunk. A Kreml és az orosz oligarchák finanszírozásával, illetve a legfelsőbb kormánytisztviselők támogatásával induló tömegmozgalom legfőbb célja az volt, hogy:

szembe szálljon egy elképzelt oroszországi „színes forradalommal”, amelytől a Kreml a 2000-es években zajló grúziai és ukrajnai forradalmi változások után kialakult hangulat miatt tartottak Moszkvában. Magyarán attól félt Putyin, hogy az orosz társadalomban megerősödnek a nyugatbarát és rendszerkritikus hangok.

A Miénk egyes csoportjaihoz, amit annak kritikusai Putyinjugendként emlegettek, több provokatív és erőszakos akciót is kötöttek, például egy brit nagykövet zaklatását, egy ellenzéki jelöltet ammóniával öntöttek arcon, vagy egy 2010-es moszkvai zavargásokban náci karlendítéssel provokáltak ki verekedést.

A moszkvai Yunarmiya egy iskolában 2021 telén „harci klubot” tartott / Fotó: vk.com/yunarmy_mo

  • Sorozatunk befejező írásában (itt) mutattuk be az Ifjúsági Hadsereget, a „Yunarmiya”-t. Az oroszországi gyermek- és ifjúsági katonai-hazafias közéleti mozgalmat 2015-ben, a Krím-félsziget elfoglalására és a kelet-ukrajnai orosz-ukrán háborúra válaszul szervezték meg.

A Yunarmiya hivatalos honlapja szerint 2021-ben már több mint 800 ezer 8-18 éves gyermek csatlakozott a katonamozgalomhoz és húzott magára katonai egyenruhát. Itt megtanulják azt is hogyan kell kézigránátot dobni, automata puskával lőni és szuronyt használni. Összesen 85 regionális központot, továbbá helyi irodákat és az általános- és középiskolákban is nagyszámú Yunarmiya egységeket működtetnek. Tagjaik pluszpontot kapnak, ami beszámít és előnyt jelent a továbbtanulásban és a munkavállalásban.

Cikkeinkben bemutattuk, hogy Putyin Oroszországában 22 év alatt több kormányzati hátszéllel működő politikai és katonai ifjúsági szervezetet hoztak létre. Az orosz fiatalok mozgósításához, ahogy a szovjet időkben is, mindig valamilyen politikai igényeket támasztottak. A kommunista ideák helyett most az „Anyaország” iránti feltétlen szereteten van a hangsúly, amit személyesen Putyin politikáján keresztül képzelnek elérni.

A Yunarmiya 8-18 éves közti orosz gyerekeket tanít fegyvert forgatni / / Fotó: ЮнармияМО – Twitter

Putyin háborúját az oroszországi média szerint a társadalom többsége támogatja. Hogy milyen és mennyi információt kapnak az oroszok az Ukrajnában folyó harcokról, amit tilos háborúnak nevezni, arról szintén csak törekedés információink vannak, hiszen lényegében teljes cenzúrát vezetett be a moszkvai kabinet. Míg gyűléseken tömegek éltetik Putyint, addig más sajtóhírek szerint ezreket tartóztattak le Oroszországban, mert a békéért tiltakoztak.

Roman Akimov, 18 éves, a legfiatalabb ismert katona, aki meghalt Oroszország „különleges katonai műveletében” Ukrajnában. DNS alapján azonosították. Romant 2021 decemberében sorozták be Krasznojarszk régióból, Közép-Szibériából, írta meg The Siberian Times.
- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...