fbpx
17 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

Parkolóhelyhiány megoldása lehet az autómentes életmód

Ha minden lakáshoz biztosítanának legalább egy parkolóhelyet, valószínűleg meg kellene szüntetni a játszótereket, és ki kellene vágni az utolsó fákat is a panelházak környezetében.

Elképzelhető, hogy a városi léttel – legalábbis a sűrűn lakott környékeken – nem egyeztethető össze az autók számának ilyen ütemű növekedése.

Az autók számának növekedése az egész Európai Unióban látványos. Az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kimutatása szerint a 2016-ban regisztrált 229 millió példányról 2020-ra 246 millió fölé bővült az autóállomány. Magyarországon ebben az időszakban 3,3 millióról 3,9 millió példányra nőtt az autók száma, ráadásul a bővülési ütem gyorsul. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben mintegy 560 ezer személyautó volt forgalomban Budapesten, 2020-ban pedig már 690 ezernél is több, a növekedés lassulása a fővárosban sem várható.

Beszédes adat, hogy a tömegközlekedés és az egyéni gépjármű-közlekedés aránya az 1990. évi 80–20 százalék értékről a 2010-es évekre 60–40 százalékra tolódott el, a koronavírus-járvány hatására pedig még többen ültek autóba legalább átmenetileg. A nagyvárosok lakóinak jelentős része él olyan társasházakban, amelyekhez nem tartoznak privát parkolók vagy garázs, így nekik marad a közterület.

Hasonló cikkünk:  A húsvéti hosszú hétvégén ingyenes a parkolás Kecskeméten
Hasonló cikkünk:  A válság ellenére jól teljesített a kecskeméti Mercedes gyár 2022-ben

A mérleg egyik serpenyőjében az autók helyigényének kielégítése van, vagyis hogy mindenki kényelmesen, a lakása közelében tudjon parkolni, a másikban viszont a közterületek zöldítése, élhetőbbé tétele a cél: parkosítás, sportolási vagy rekreációs lehetőségek, sétáló vagy korlátozott forgalmi övezetek kialakítása: vagyis a nem autós közlekedés előnyben részesítése.

A szakértők úgy gondolkodnak, hogy a jövő közlekedési problémáinak kezelésére, illetve egy környezettudatos, fenntartható, globális klímacélokat figyelembe vevő és észszerűen közlekedő európai színvonalú nagyváros megteremtéséhez egyértelműen el kell érni, hogy kevesebben üljenek autóba.

Via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...