fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Tömegmészárlást követtek el az oroszok, a bucsai tragédia képekben (18)

- Advertisement -

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A német hírszerzés lehallgatta a Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsát elfoglaló orosz csapatok rádiós kommunikációját, amiben civilek megöléséről és kínzásáról is beszélgettek egymással. Olyan párbeszédeket sikerült lehallgatni, amik alapján a sajtóban is megjelent fotókon szereplő konkrét személyeket – halott, megkínzott bucsai civileket – tudtak beazonosítani. Például egy katona arról számol be a társának, hogy a bucsai főúton lelőtt a biciklijéről egy helyi lakost. A halott biciklista képe pár napja bejárta a világsajtót, írja a 444 a német Spiegel alapján.

Egy holttest fekszik a földön a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa egyik utcájában 2022. április 2-án. (RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Napok óta a híradások a Kijevtől harminc kilométerre fekvő Bucsán történtekről szólnak, ahol tömegmészárlást végeztek az oroszok. A százszámra meggyilkolt civilek holttesteit már vizsgálják, a Kreml tagad, megrendezett színjátéknak tartja, a Nyugat elítéli és újabb szankciókat vet ki Oroszországra.

Holttestek Bucsa utcáján / Fotó: AFP a Getty Images segítségével.

Egy civilekkel teli bucsai tömegsírt találtak. A település polgármestere szerint legalább 320 civilt lőhettek agyon az orosz katonák, írja a telex.hu.

A település polgármestere azt mondta az AFP-nek, hogy 57 holttestet találtak az árokban – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Hogy kik lehetnek a felelősek az embertelen bucsai rémtettekért, abban segít az Anonymus nevű hackercsoport is, akik április 3-án 120 ezer orosz katona személyes adatait publikálták. Részben erre az adatbázisra támaszkodva próbálja beazonosítani a tetteseket például az Inform Napalm nevű ukrán aktivista oldal. Ők jöttek rá, hogy a civilek elleni akciókat az 51460-as számú egység kezdte, amely a 64. gépesített lövészdandár alegysége. A 64-esek alapesetben sok ezer kilométerre a kínai határnál, az Amur folyó mentén állomásoznak. Személyi állománya nagyrészt pedig mandzsu származású katonákból áll, írja a 444.

Hasonló cikkünk:  Orbán úgy táncolt, ahogy Brüsszel füyült - megszavazta az 50 milliárd eurós segélycsomagot Ukrajnának

Szintén a német kémelhárítás adatai szerint a Wagner Group nevű, kirívó kegyetlenségéről hírhedt orosz zsoldoscég embereinek kulcsszerepe volt a legdurvább bucsai kínzásokban. Ők már a szíriai háború alatt rettegett alakulatnak számítottak, amit brit külső hírszerzés is megerősít.

Civilek legyilkolása, kórházak, iskolák felrobbantása is az orosz hadsereg stratégiája lenne? Egyre többen állítják a szíriai háború óta, hogy igen. A Spiegel szerint a német katonai hírszerzés vezetői szerdán egy parlamenti bizottság előtt tárták elő a bizonyítékaikat, és arról beszéltek, hogy a lehallgatott kommunikáció alapján a civilek megölése és kínzása nem véletlen vagy egyéni túlkapások eredménye Ukrajnában, hanem tudatos stratégia, amivel a védők lelki ellenállását próbálják megtörni. Az orosz hadsereg ugyanezt a stratégiát alkalmazta Szíriában is.

Várandós nőt menekítenek a mariupoli gyermekkórház szülészeti osztályát ért támadás után. Fotó: EyePress via AFP

Magyarország újra megválasztott 2/3-os kormánya többször elmondta, hogy ez a háború nem a magyarok háborúja, és azt is hangsúlyozza az Orbán-kormány, hogy ellenzi az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy Magyarország kész rubelben fizetni Oroszországnak a gázimportért, miközben ezt más országok elutasították. Orbán Viktor azt is közölte, hogy telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, akit Budapestre hívott, hogy itt tárgyaljanak a tűzszünetről. Arról viszont nem szólnak a kormányzati hírek, hogy elítélte volna az orosz katonák civilek ellen elkövetett atrocitásait többek között Bucsában, amit Putyin csupán a kijevi kormányzat provokációjának tart.

A NATO viszont reagált, hogy minden háborús bűncselekmény elfogadhatatlan, akár az ukránok, akár az oroszok azt követik el. Az amerikaiak és az angolok is Putyint háborús bűnösnek akarják kimondatni a hágai bírósággal.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...