fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Vita az első pillanattól, az ellenzék hat párt-e, vagy egyetlen lista

- Advertisement -

Nem született megegyezés a bizottsági helyek elosztásáról az Országgyűlés megalakulását előkészítő hétfői tárgyaláson. A hatpárti ellenzék időt kért, így a megbeszélések szerdán folytatódnak. Sajtótájékoztatót így csak a Fidesz és a Mi Hazánk tartott.

Két óra után szünetet kért a hatpárti ellenzék az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő, zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson. A parlamenti bizottsági elnöki, alelnöki posztok, parlamenti tisztségviselők megválasztásában a választások után a negyedik kétharmadot maga mögött tudó Fidesz van könnyebb helyzetben: többségénél fogva az előző ciklushoz hasonlóan a bizottsági helyek, valamint a bizottságok elnöki és alelnöki pozícióinak kétharmadával számol. A maradékon osztozkodók dolga nehezebb, mert ott a hat pártból álló ellenzéki összefogásnak egymás között is egyezkednie kell, ráadásul számolnia kell a parlamentbe először bejutott Mi Hazánkkal is.

A két órán át zajló tárgyalások után a Mi Hazánk tartotta meg az első sajtótájékoztatót.

„Rendkívül rossz hangulatú, elsősorban politikai vita” zajlott a tárgyalásokon – összegzett Dúró Dóra. A párt alelnöke szavaira az elnök, Toroczkai László erősített rá „A balliberális oldal és a Fidesz között rossz hangulatú politikai szócsata alakult ki” – mondta.

Elmondása szerint a vita akörül folyt, hogy hogyan kell a közös ellenzéki listán bejutott pártokra tekinteni. A Mi Hazánk szerint a képlet egyértelmű: „Három lista jutott a parlamentbe”, „így döntöttek a magyar emberek.” A három lista a Fideszé, a Mi Hazánké és a hatpárti ellenzéki szövetségé – a vita Toroczkai szerint részben épp az utóbbival kapcsolatos, hogy ebből a hat pártból végül milyen frakciók hozhatók létre a parlamentben.

„Annyit tudunk, hogy a Momentum nem kívánja az esküt letenni” – vetítette előre Toroczkai, aki szerint megrekedt az egyeztetés, amelyet majd szerdán folytatnak a pártok. „Mi nem vagyunk hívei a választópolgárok kizárásával folyó üzleteléseknek.”

„Füstös szobában döntik el egymás között a pártok a bizottsági elnöki pozíciókat” – fogalmazott Toroczkai, aki szerint ennek a nyilvánosság előtt kell zajlania.

A Fidesz javaslata alapján tehát az előző négyéves ciklussal azonos bizottsági struktúra áll fel, 15 bizottsággal. Ebből tíz vezetésére tart igényt a Fidesz. A nemzetbiztonsági bizottság a törvény szerint is az ellenzéknek jár, ahogyan a szokásjog szerint a költségvetési bizottság is. Emellett a népjóléti bizottságra, a fenntartható fejlődés bizottságra, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságra tarthat igényt az ellenzék a Fidesz–KDNP javaslata szerint. (A mentelmi bizottság paritásos alapú.)

A Mi Hazánk elsősorban a nemzetbiztonsági bizottság vezetését akarja megszerezni. „Nem szeretnénk, hogy egy globalista lista képviselője legyen az, aki a magyar nemzet szempontjából ennyire meghatározó pozíciót töltsön be” – mondta Dúró.

„Közép-Kelet-Európa stratégiailag kiemelt terület, átjárnak rajtunk nagyhatalmak, keletről, nyugatról”, ezért olyanok kellenek a bizottság élére, „akik nem elkötelezettek semmilyen idegen hatalom irányába” – tette hozzá Toroczkai.

A párt vezetői szerint „óvodás hozzáállás”, hogy a Momentum részéről felmerült, hogy bojkottálják a parlament alakuló ülését, hiszen indulásukkor elfogadták a fennálló játékszabályokat, és csak az eredmény láttán emelnek kifogást.

Toroczkai szerint ha valaki, a Mi Hazánk kiemelten érdekelt volt abban, hogy alaposan megvizsgálja a választás lebonyolítását, mivel 330 szavazat hiányzott ahhoz, hogy ne hat-, hanem hétfős legyen a frakciója (a párt 320 ezer listás szavazatot kapott.)

„Rendszerszintű csalást nem tapasztaltunk, a választás alapvetően demokratikusnak és szabályosnak látszik”, mondták, igaz, a külhoni szavazatok ügyében folyó romániai nyomozás eredményét még megvárja a párt – főként, mert attól a mandátumtól a külhoni szavazatok összeszámlálásával esett el a nemzeti radikális párt.

Hasonló cikkünk:  Rogán Antal adta át néhány éve a közpénzből megtámogatott élményparkot, most végleg bezárt

„Tetszik vagy nem tetszik a választási végeredmény, azt el kell fogadni.” Dúró szerint „üres hangulatkeltés a baloldal részéről” a választás eredményének kifogásolása, elvégre a Nemzeti Választási Bizottságban a választás eredményét rögzítő határozatot az ellenzék delegáltja is megszavazta – míg a Mi Hazánk nem.

A választási kampány esetében a párt szerint még nagyobb ellenszélben voltak, mint a balliberális ellenzék. A kormánypárti sajtóban a két ellenzéki szárnynak „azonos cenzúrával kellett szembenéznie”. „Csak mi még az ő (a balliberális ellenzék) szekerüket toló közösségimédia-vezetők tekintetében is cenzúrával szembesültünk”, mert Toroczkai neve és arca a Facebookon sem jelenhetett meg, mondta Dúró.

„Nem volt itt baloldali politikus? Sajnálom” – kezdte sajtótájékoztatóját Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez azzal magyarázható, hogy az ülésen az ellenzék részéről nem volt ott az, aki valójában dönthet az ellenzéki oldalon – azaz Gyurcsány Ferenc. „A DK képviselői háromszor elmondták, hogy egyeztetniük kell, érdemes lett volna annak idejönnie, aki tud egyeztetni. Gyurcsány Ferenccel való egyeztetés folyik most, ha jól értem.”

Megerősítette, hogy a Fidesz a mandátumarányokat „maradéktalanul érvényesíti a parlamenti tisztségeket és a bizottsági helyeket illetően is.”

„A kétharmad-egyharmados választói akaraton nyugvó eredmény alapján tettünk javaslatot”

– mondta Kocsis.

A Fidesz frakcióvezetője kitért a parlament alakuló ülésének esetleges ellenzéki bojkottjára. „A parlamenti eskütétel időpontja fix. Aki ebben nem vesz részt, az vállalja, hogy a következő eskü időpontját nem ő választja meg” – erre a házelnök tehet majd javaslatot. Márpedig „aki nem teszi le az esküt, az nem is választható meg semminek sem, hiszen nem képviselő”.

Emellett figyelmeztette az ellenzéki pártokat, hogy a viszonosság elvét fogják alkalmazni a jelölteknél: azon parlamenti frakciók, amelyek nem szavazzák meg a kormánypárti jelölteket, azoknak a jelöltjeit a kormánypárt sem szavazza meg a parlamenti tisztségekre.

Az Országgyűlésnek két ellenzéki alelnöke lesz, a két legnagyobb ellenzéki lista győzteseitől, ahogy 2018-ban is. Ez egyben vonatkozik a hatpárti ellenzékre, amely közös listán indult, és külön a Mi Hazánkra, így a radikális párt bizonyosan adhat parlamenti alelnököt.

„Nem elfogadható logika, hogy a Gyurcsány-lista indulói a választások után kitalálják, hogy hat pártként lépnek fel”

– mondta Kocsis. „Ha közösen indulnak, ahogy ők mondták, és a választóknak erre volt módjuk szavazni, akkor őket egy listaként kell tudomásul venni.”

Kocsis szerint elgondolkodtató, hogy a bizottsági helyek elosztására eljöttek azok is, „akik nem akarnak részt venni a parlament alakuló ülésén”. A fideszes politikus szerint látható, hogy ha pozíciókról és megkereshető pénzről van szó, akkor már fontos a jelenlét.

Az előkészítő tárgyaláson minden párt képviseltette magát:

  • Jobbik: Z. Kárpát Dániel alelnök és Lukács László György – Jakab Péter nem jött el.
  • LMP: Keresztes László Lóránt társelnök, Ungár Péter és Csárdi Antal
  • Párbeszéd: Szabó Tímea társelnök, Tordai Bence
  • DK: Vadai Ágnes, Varju László alelnökök
  • Momentum: Fekete-Győr András korábbi elnök, jelenleg frakcióvezető
  • MSZP: a társelnökségért tervei szerint újra már nem induló Tóth Bertalan, valamint Molnár Zsolt és Hiller István
  • Mi Hazánk: Toroczkai László elnök, Dúró Dóra alelnök
  • A Fidesz–KDNP részéről többek között Kocsis Máté, Simicskó István és Latorcai János volt jelen.

via telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...