fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Alakul az ötödik Orbán-kormány

- Advertisement -

Orbán Viktor ötödik kormányában lesznek “új” tárcavezetők is, Lázár János kormányzati források szerint egy építésügyi központú minisztériumit vezethet, Navracsics Tibor egy uniós/területfejlesztésit, Nagy Márton gazdaságfejlesztési súlypontút, Szalai-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmit, Csák János pedig egy humán innovációs minisztériumot.

Változatlanul miniszter marad a posztján Rogán Antal, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit és Nagy István – aki az agrártárcát fogja vezetni. Semjén Zsolt Orbán Viktor ötödik kormányában miniszterelnök-helyettes lesz. A két volt tárca nélküli miniszter Süli János, aki Paksért és Mager Andrea, aki a nemzeti vagyonért felelt, forrásaink tájékoztatása szerint már nem lesz tagja az új kormánynak. A paksi bővítés egy nagyobb tárcához, valószínűleg a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz kerül, míg a nemzeti vagyon fejlesztése és az energetika a Palkovics László vezette Ipari minisztériumhoz. Frissítés: Paksról és a nemzeti vagyon hová kerüléséről még nem született végleges döntés.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a következő névsort ismertette: Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt. Varga Mihály és Szijjártó Péter hivatalos útjaik miatt vannak távol. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel párhuzamosan a Facebookon posztolt egy fotót, „Alakulunk” címszóval.

Kormányzati központ és a “triangulum”

Az új kormányzati működést ‒ és így a minisztériumi struktúrát is ‒ a működő állam, a szolgáltató állam és a fejlesztő állam „trianguluma” határozza meg, a centrumában az úgynevezett „kormányzati központtal” e verzió szerint. Ennek epicentrumában a miniszterelnök áll és e körön belül helyezkedik el a Miniszterelnöki Kabinetiroda a “szolgáltató állam” sarkon másik három tárcával, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Humán Innovációs Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal.

A „működő állam” sarkon a Miniszterelnökség és a külső körben az Igazságügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és az atomerőmű-bővítésért felelős miniszter. A “fejlesztő államhoz” a Gazdaságfejlesztési Minisztérium be valamint az Agrárminisztérium, a Területfejlesztési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Ipari és Technológiai Minisztérium sorolódik.

Két főtanácsadó

A kormányzati központban közel a miniszterelnökhöz látható egy nemzetbiztonsági főtanácsadói és egy gazdaságpolitikai főtanácsadói poszt. A miniszterelnökhöz szorosan kapcsolódik a Kormányiroda.

Kormánybiztosok, ügynökségek

Emellett a szélesebb sugarú körökön kormánybiztosi funkciókat és ügynökségeket lehet látni. Ezenkívül a Nemzetbiztonsági Tanácsot és “távolabb” a Nemzeti Szuverenitás Tanácsát”: e körön belül szerepel az MNB, a KEHI, a KSH, a GVH, a NAV, a MÁK és még több hivatal.

Hasonló cikkünk:  "Nem szeretnék félő bírót látni Magyarországon" - Szabó Péter lett az Országos Bírói Tanács új elnöke

A minisztériumok felsorolása (múlt heti verzió szerint)

Miniszterelnökség: Egyházakkal való kapcsolattartás, kiemelt társadalmi és civil kapcsolatok, kulturális örökségvédelem, régészet, nemzetpolitika, üldözött keresztények megsegítése, állampolgársági és anyakönyvi ügyek, (területi) közigazgatásfejlesztés, szervezés, sportigazgatási és sportágfejlesztés, statisztikai tevékenység, önkormányzatok.

Igazságügyi Minisztérium: Alapjogvédelem, áldozatsegítés, európai uniós ügyek koordinációja, felszámolási eljárással kapcsolatos nem hatósági feladatok, fogyasztóvédelem, igazságügy, jogszabály-előkészítés, igazságügyi hatásrendi kapcsolatok, közszolgáltatások, titkos információgyűjtés engedélyezése, választójogi és népszavazási szabályzás.

Honvédelmi Minisztérium: Hadigondozás honvédelem, Magyar Honvédség

Miniszterelnöki kabinetiroda: Általános politikai koordináció, audiovizuális politika, elektronikus hírközlés, belföldi és nemzetközi kormányzati kommunikáció, e-közigazgatás, kormányzati informatikai infrastruktúra, informatika digitalizáció

Külgazdasági és Külügyminisztérium: Kül- és  biztonságpolitika, külgazdasági ügyek fejlesztése, beruházásösztönzés, regionális és határ menti gazdaságfejlesztés, űrkutatás és diplomácia, kulturális diplomácia

Belügyminisztérium: Büntetés-végrehajtás, bűnügyi nyilvántartás, egészségügy, határ- és idegenrendészet, menekültügy, kábítószer-megelőzés, kábítószerügy; katasztrófavédelem, kormányzati informatikai infrastruktúra védelme (kibervédelem), közbiztonság, rendészet, bűnmegelőzés, pártfogói felügyelet, közfoglalkoztatás, köziratok kezelése, levéltári tevékenység, közoktatás és köznevelés, közterület-felügyelet, külföldiek társadalmi beilleszkedése, külföldre való utazás szabályozása, személyi adat- és lakcímnyilvántartás, minősített adatok védelme, szociálpolitika, szociális szolgáltatások és hajléktalanellátás, társadalmi felzárkóztatás, társadalmi párbeszéd, terrorizmus elleni küzdelem, vízgazdálkodási és vízügyi igazgatás és polgári nemzetbiztonsági szolgálatok

Innovációs Minisztérium: Családpolitika, gyámügyi igazgatás, gyermek- és ifjúságpolitika, felsőoktatás, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, kultúrpolitika, kulturális fejlesztések és finanszírozás, szakképzés és felnőttképzés, tudománypolitika, kutatásfejlesztés, innováció.

Pénzügyminisztérium: Adópolitika, adószakmai ügyek, államháztartás, nemzetközi pénzügyi kapcsolatok, nyugdíjjárulék és nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék, nyugdíjpolitika

Agrárminisztérium: Agrárgazdasági és földügy, agrárpolitika, agrár-vidékfejlesztés, agrárszakképzés, állattenyésztés, állategészségügy, élelmiszeripar, élelmiszerlánc-felügyelet, erdőgazdálkodás, halgazdálkodás, természet- és környezetvédelem, szőlészeti-borászati feladatok, vadgazdálkodás.

Ipari Minisztérium: Állami infrastruktúra-beruházások, bányászati ügyek, belgazdaság, energia- és klímapolitika, építésgazdaság, építő- és építőanyagipar, építésügyi szabályozás és építéshatósági ügyek, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság, iparügyek és kereskedelem, kémiai biztonság, kereskedelemfejlesztés, közműszolgáltatások, közúti, légi, vasúti, vízi közlekedés, lakásgazdálkodás és lakáspolitika, rozsdaövezeti ügyek, védelmi-ipari fejlesztések.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: Állami, vagyongazdálkodási és nemzeti tulajdon,gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés, versenyfelügyelet, kereskedelempolitika, e-kereskedelem, közbeszerzés és felügyeletek, nemzeti pénzügyi szolgáltatások, pénz-, tőke és biztosítási piac szabályozása, postaügy, számviteli szabályozás, szerencsejáték-szabályozás, társasági jog és versenyképesség javítása.

Területfejlesztési Minisztérium: budapesti és fővárosi agglomeráció fejlesztése, európai uniós források, fejlesztéspolitikai koordináció, területfejlesztés, településrendezés, településüzemeltetés-közszolgáltatás.

via atv.hu

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...