fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Felmérés: nem érdekli a magyarokat a háború és nem kedvelik az ukránokat

Az Eurobarométer felmérése kissé árnyalja azt a képet, hogy a magyar társadalom kiemelkedően szolidáris lenne az ukrán háború áldozataival.

A 27 uniós tagállamban nálunk a legalacsonyabb az Ukrajnával szolidaritást vállalók aránya – derül ki az Eurobarométer által készített átfogó felmérésből. Az április 13-20 között összesen 26 066 ember megkérdezésével zajló közvélemény-kutatás azt vizsgálta, a 27 uniós tagállam lakói hogyan viszonyulnak az Ukrajnában zajló háboróhúz.

A kutatásból az derül ki, hogy

a magyarokat alig érdekli másokhoz képest a háború, és nem is szimpatizálunk a megtámadott Ukrajnával.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran követi az ukrajnai háborúról szóló híreket, a magyar válaszadóknak csak 30 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen, akár naponta többször is, ez a negyedik legalacsonyabb arány. A legkevésbé Szlovéniában, Franciaországban és Belgiumban érdeklődnek a háborúval kapcsolatos hírek iránt, a leginkább az olaszokat (58 százaléknyi rendszeres hírfogyasztó), a finneket, a három balti köztársaság lakóit, valamint a lengyeleket érdekli. (Utóbbi négy tagállamban 51-55 százaléknyian mondták, hogy folyamatosan követik a híreket.)

Azzal a megállapítással, hogy „szimpátiát érzek az ukránok iránt” a megkérdezett magyarok mindössze 34 százaléka értett egyet, ez a legalacsonyabb arány volt a 27 tagállam között. Utánunk a bolgárok következtek 39 százalékkal, majd a szlovákok 42-vel.

Hasonló cikkünk:  A cseh házelnök nem hajlandó egy asztalhoz ülni magyar kollégájával

Az ellenkező előjelű válaszokban, vagyis a szimpátia teljes elutasításában a bolgár válaszadók szerepeltek az első helyen 10 százalékkal, őket a magyarok követték 8-cal, majd a ciprusiak, szlovákok, görögök egyaránt 6-6 százalékkal.

Azzal a megállapítással, hogy “Ukrajna az európai család része” szintén a magyarok értettek legkevésbé egyet, a megkérdezettek 16 százaléka, itt a negatív dobogó második fokára Ciprus (17 százalék) és Franciaország (19 százalék) fért még fel.

Hasonló cikkünk:  Korlátozzák a betéti kamatokat

Az ukrán uniós tagságra vonatkozó kérdéssel ugyancsak utolsó voltunk: csak a megkérdezettek 15 százaléka támogatná, 18 százalék hevesen ellenzi. Utánunk a franciák következnek 20 százaléknyi támogatóval és 13 százaléknyi ellenzővel.

Érdekes ugyanakkor, hogy azzal az állítással, hogy „személyesen is aggódom a háború miatt” relatíve kevesen, 33 százaléknyian értettek egyet a magyar válaszadók közül.

Nálunk kevésbé aggódóak a hollandok, a szlovének, a belgák, a spanyolok, a franciák és a szlovákok, míg a többieket jobban aggasztja a háború, a leginkább a portugálokat (66 százalék) és érthető módon a három balti állam lakóit (Észtország: 56 százalék, Litvánia: 55 százalék, Lettország: 56 százalék).

A teljes kutatást az alábbi linken lehet elolvasni, míg az adatokat az alábbi PDF-fájlban lehet böngészni.

via azonnali.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...