fbpx

FRISS HÍREK

Figyelemfelkeltő megmozdulást tartottak a Bajza utcai lakók, alternatív helyet keresnek a bölcsődének

- Advertisement -

A Széchenyivárosban, a Bajza József utcai tulajdonosok május 12-én figyelemfelkeltő csoportfotózást szerveztek azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a sorház előtti zöldövezet megmentésére. A helyi lakosok nem először fogalmazták meg a kritikájukat az önkormányzati tulajdonban lévő területre tervezett bölcsőde építésével kapcsolatosan. Május elején Engert Jakabné (Fidesz) alpolgármester jelenlétében világossá tették, hogy nem a bölcsőde ellen vannak, hanem a helyszín kiválasztását nem támogatják. Nem fogadják el azt az ügyintézést, miszerint a kecskeméti önkormányzat nem kérdezte meg őket a tervezett bölcsőde helyszínéről még 2019-2020 fordulóján, amikor a város pályázott, majd elnyerte az uniós fejlesztési forrást.

A kommunikáció hiánya

2019 novemberében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester úgy nyilatkozott, hogy Kecskemét kettő bölcsődére nyert pályázatot, Katonatelepen és Hetényegyházán, illetve egy harmadikra nyújt be pályázatot. „Ennek a bölcsődének a megépítését az Arborétum és a Budai út összekötéséből létrejövő új út mellett feltárt területre javasoltuk, a Bajza utca csatlakozásánál”

– mondta a polgármester. Hozzátette, a város által javasolt helyszínnek az lenne az előnye, hogy mivel a körút mellett helyezkedik el, nemcsak a széchenyivárosiaknak, de a Petőfiváros, Felsőszéktó, Úrihegy, Vacsihegy, Vacsi köz, Budai hegy, Máriahegy térségében lakóknak is ideális lenne.

A Bajza utcai lakosok szerint ez sehogy sem az a terület, ahogy arról szó volt először. Az Arborétum és Budai út összekötője ugyanis a kiépülőben lévő Károly Róbert körút, ahová nem csatlakozik a Bajza utca. A két és fél év után megnevezett helyszín a körúttól pedig a legtávolabb helyezkedik el, a széchenyivárosiak után felsorolt területekről igencsak kacifántos az odajutás – mondják a helyiek.

Két év két hónapon keresztül miért nem sikerült a Bajza utcában lakókat tájékoztatni? – tették fel többen is a kérdést / Fotó: kecsup.hu

A legközelebbi hír 2020. márciusban jelent meg a tervezett bölcsődéről, ahol már konkrétan a Bajza utcáról írtak, de akkor sem volt még egyértelmű a helyszín. A megjelent vázlatrajz alapján ekkor többen is úgy gondolták, hogy a bölcsőde helyéül a jobban megközelíthető Irinyi utca Bolyai Gimnáziummal szembeni sarka az építési terület, amit ebben az időben bekerítettek, földet, építőanyagot halmoztak fel ott.

A helyi lakókat ezért is érintette váratlanul az alpolgármester május elején címzett meghívója, ahol a 640 m2 alapterületű, 4 csoportos 56 férőhelyes intézmény építésének a tervét ismertette a lakossági gyűlésen, amit 2023. december végéig kellene megépíteni. A Bajzai utcaiak a válaszukban elmondták, hogy ezt két szempontból sem tartják megfelelőnek. Egyfelől kivágják a lakóközösség által gondozott véderdőt, amit nagyon nem szeretnének. Másfelől a jelenleg is fennálló parkolási gondok fokozódnak. A lakótelep szélén fekvő, csak belső közlekedésre és parkolásra szolgáló úthálózaton szerintük a lehető legnehezebb lesz elérni a bölcsődét, és mivel a Petőfivárosból és más távolabbi helyekről is várnak gyerekeket, ez növeli a forgalmat.

Nem győzték meg a Bajza József utcai lakosokat az ígéretekkel

Az alpolgármester által összehívott fórumot követő napokban a lakosok egy levelet és egy tervrajzot kaptak. Az önkormányzat ebben a két nappal előtti fórumon elhangzott kérdésekre és kritikákra válaszolt, ami a helyi lakosok szemében inkább csak utólagos próbálkozásnak tűnhet, ami az elmúlt 2,5 évben elmulasztott tájékoztató hiányát illeti. A város most megígérte, hogy a Vajda János utcánál lévő területet játszó- és rekreációs térré alakítja át, az Aranyforint utca sarkán lévő zöldfelületet fásítják, a Bajza József utcában forgalomlassítás céljából fekvőrendőröket telepítenek, illetve műanyag gyeprácsos parkolókat alakítanak ki. A kivágandó fákat pótolják, az Irinyi utcát bekötik a Károly Róbert körútba, a Domby Lajos utcát leburkolják, az Aranyforint és az Ezüstdénár utca kezdőpontjainál elterelik a forgalmat.

Hasonló cikkünk:  Beszélnek a képek - Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti fotókiállítás Kecskeméten

Miután a helyiek megismerték az ígéreteket, május 12-re figyelemfelkeltő megmozdulást szerveztek. Egy helyi lakos több pontban foglalta össze a lakók kérését és kérdéseit:

  • hozzák nyilvánosságra a közlekedési és környezetrendezési terveket, ezeket tegyék megtekinthetővé a Szentcsalád Plébánia és Közösségi Ház előterében vagy az ott üzemelő Fiókkönyvtárban,
  • folytassanak le valódi társadalmi vitát,
  • alternatív területeket keressenek a bölcsőde építésére.
  • Ki a felelős azért, hogy két év két hónapon keresztül nem sikerült a Bajza utcában lakókat tájékoztatni?
  • Ki a felelős azért, hogy két nap alatt sikerült összetákolni egy mellébeszélő, félrevezető, komoly hibákat tartalmazó „tájékoztatót”?

Ez utóbbi kérdésnél arról szólt a vita, hogy az alpolgármester által bemutatott tervek nem teljesen azonosak a gyűlés után kipostázott tervekkel. A lakók most is azt nehezményezik, hogy nem vonták be őket az elejétől fogva a tervezésbe, most pedig eltérő, hangulatjavító tervekkel állítják őket kényszerhelyzet elé.

A gyűlésen megjelent a városrész képviselője, Dobos József (Szövetség) is, aki elmondta, hogy még az előző képviselő idejében, a fideszes Leviczky Cirill alatt döntöttek a projektről. Ő maga egy folyó ügyletbe kapcsolódott már be, és annyit tud tenni, hogy a felépítendő bölcsőde és környéke a legmegfelelőbb kialakítással valósuljon meg.

Felmerült egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor egy környékbeli lakos meg akarta venni az említett zöldterület egy részét az önkormányzattól, azt azzal utasították el, hogy szükséges fenntartani tűzvédelmi felvonulási területet, ezért azt beépíteni nem lehet. Akkor most, hogy van az, hogy mégis be lehet építeni a területet? – kérdezte egy másik Bajza utcai lakó.

Az önkormányzat azért ezt a területet szemelte ki, mert önkormányzati tulajdonban van, míg más közeli területek, például a Plébánia mellettiek magántulajdonban állnak. Mindez még az Engertné által összehívott május 2-án tartott fórumon hangzott el.

Újabb gyűlést tartottak a Bajza utcai lalók a tervezett bölcsőde építéséről – 2022. május 12. / Fotó: kecsup.hu

Az ügy itt tart most. A helyiek, akik között sok kisgyerekes család van, egyetértenek azzal, hogy az igényeknek megfelelően épüljön bölcsőde. De nem értik azt, hogy míg korábban ezt a területet nem lehetett beépíteni, nem lehetett a meglévőhöz képest több parkolót kialakítani, hirtelen mi változott meg. Hiányolják azt is, hogy nem vonták be őket az elejétől kezdve a folyamatba, amivel szerintük elkerülhető lett volna a kialakult helyzet. Az önkormányzat láthatóan próbálja menteni a menthetőt, igyekszik megígérni mindent, amivel csillapítaná a kedélyeket. A Városháza is kényszer között mozog a helyi lakosok és az elnyert pályázat miatt. Ha ugyanis nem épülne meg a bölcsőde elúszik a brüsszeli pénz.

Ez az eset is sajnálatos példája annak, hogy mennyire szükséges lenne a kecskeméti önkormányzatnak nyitottabb formában kommunikálnia a lakosokkal. Ami nem azt jelenti, hogy a kész terveket bejelentik, hanem még azt megelőzően bevonják az érintetteket a döntés előkészítésébe. Nem véletlen az sem, hogy a Dobó körútra tervezett 2+3 emeletes parkolóház kapcsán nem egyeznek az álláspontok az önkormányzatot irányító vezetés, illetve a helyi lakosság és több városvédő civil egyesület között. Itt sem kérték ki ugyanis a belvárosi lakosok és a civilek véleményét.

Kapcsolódó cikkünk:

Vita a Bajza József utcába tervezett bölcsődéről, a helyiek megvédenék a véderdőt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...