fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

- Advertisement -

Finnországnak haladéktalanul be kell nyújtania a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét – jelentette be Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön közös nyilatkozatban.

A közlemény szerint tavasszal fontos megbeszélésre került sor Finnország lehetséges NATO-tagságáról. Niinistö és Marin szerint időre volt szükségük ahhoz, hogy a finn társadalom parlament kialakítsa álláspontját az ügyben, szerettek volna teret nyitni az ezzel kapcsolatos vitáknak.

„Most, hogy közeleg a döntéshozatal pillanata, egyenrangú álláspontot képviselünk, tájékoztatásul a képviselőcsoportok és pártok felé is. A NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát” – írják. Hozzátették, remélik, hogy a csatlakozási kérelem beadásához szükséges hivatalos lépéseket még a napokban meg tudják tenni.

A BBC szerint a finn parlamentnek még felül kell vizsgálnia a csatlakozási kérelmet, ezután nyújthatják be hivatalosan a csatlakozási kérelmet. Ez valószínűleg vasárnap fog megtörténni.

Hasonló cikkünk:  Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

Finnország 1300 km-es határ szakaszon osztozik Oroszországgal, korábban kívül maradt a szövetségen. A finnek NATO-ba való felvétele valószínűleg bosszantani fogja Moszkvát, mert a Kreml szerint a szövetség bővítése közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve. Az oroszok is többször óva intették Finnországot és Svédországot a csatlakozástól, mert szerintük ez „súlyos katonai és politikai következményekkel” járna.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálja-e Oroszországot a NATO-csatlakozással, Niinistö korábban azt mondta, Putyin csak magát okolhatja mindezért. „Nézz a tükörbe” – üzente a finn elnök.

Finnország csatlakozási kérelme után rövidesen Svédország is jelezheti majd, hogy belépne a szövetségbe.

via telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...