fbpx
15 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Kivel tett jót Áder és Kövér a pénzből, amit szétosztogathattak?

- Advertisement -

Időarányosan nem költötte el a leköszönő államfő a közcélú felajánlási keretét, de sebaj, mert volt elnökként tovább jótékonykodhat. Ilyen, évi 73 milliós kerete lesz Novák Katalinnak is. Sőt házelnökként Kövér Lászlónak is van, aki a filatelistákat és a cserkészeket szórta meg közpénzzel.

A rendelkezésre álló idei keretének alig több, mint felét költötte el hivatali idejének végéig Áder János köztársasági elnök abból a közpénzből, amit jótékonykodásra fordíthat, legalábbis az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint. Az új államfő, Novák Katalin hivatalba lépésére, keddre már URL-címet cserélt és Köztársasági Elnöki Hivatalról Sándor-palotára átbrandelt hivatalos államfői honlapon közzétett nyilvános lista szerint Áder idén a leköszönéséig 24,3 milliót jótékonykodhatott volna el, ebből 13,05 millió forint szétosztásáról hoztak nyilvánosságra adatokat.
A mindenkori államfőnek ugyanis egy jelentős – igaz, évek óta fix, vagyis a most rekordmagas inflációhoz nem igazított – összegű jótékonykodási kerete van. A “közcélú felajánlás, adomány” rendeltetésű keret minden évben szerepel a költségvetési törvényben, a Köztársasági Elnökség, illetve az Országgyűlés kiadásainál. A hivatalban lévő államfő 73 milliós éves keretével megegyező összeget kapnak ugyanis a volt köztársasági elnökök, sőt a házelnök is közpénzből, ám utóbbiakét az Országgyűlésnél számolják el. Közös jellemző, hogy ezt a pénzt teljesen szabadon költhetik el, vagyis nincs pályáztatási kötelezettség vagy kiválasztási előírás, sőt írásos szerződést sem kell kötni a költésről. Akár egyetlen szervezetnek vagy magánszemélynek is odaadható a teljes éves keret, a törvény szerint csupán annyi a kikötés, hogy párt, vagy azt támogató, illetve politikai tevékenységet folytató szervezet nem támogatható.

Áder az egészségügyre és gyerekekre költött

Áder számára ebből a 73 millióból időarányosan 24,3 millió állt rendelkezésére május 10-i távozásáig. Egyébként az, hogy az aktuális listán csak ekkora eladományozott összeg szerepel, még nem jelenti azt, hogy többet Áder nem is osztott szét, de azt elég 15 napon belül nyilvánossá tenni. Azt amúgy semmi nem indokolja, hogy Áder “spóroljon”, hiszen május 11-én már újra adakozhat, csak éppen ezentúl volt államfőként: az éves 73 milliós keret időarányos maradékát, 48,7 milliót költhet el így az év végéig a neki fontos, vagy számára kedves célra, kezdeményezésekre.

Az idei listát böngészve kijelenthető, hogy Áder folytatta azt a korábbi gyakorlatát, miszerint igyekszik viszonylag sok célra adni, és néhány nagyobb összeg mellett meglehetősen “elaprózza” a keretét: 2022-ben a listán szereplő 12 kedvezményezett közül öten kaptak egymillió forintot vagy annál többet, a többség pedig félmilliót vagy kevesebbet. A legtöbbet, 3,1 milliót a Hópihe Alapítvány kapta, méghozzá a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája Baross utcai részlegének cserére szoruló eszközeinek beszerzésére. A Misszió Média Lap- és Könyvkiadó Kft. kapta a legkisebb összeget,

400 ezer forintot ajándékcsomagok részeként 102 db, „Jézussal a szeretet útján” katolikus családi társasjáték költségeinek támogatására.

Áder többi 10 idei kedvezményezettje között pedig találunk egy másik gyerekklinikát, kulturális rendezvényt, roma hagyományőrző klubfoglalkozást, mozgássérülteket segítő egyesületet, gyerekek fejlesztőprogramját Kadarkúton, de támogatott digitálistábla-beszerzést egy iskolában Kisorosziban, és a komolyzenét játszó ifjú muzsikusok alkotta Altalena Együttesnek is jutott pénz stúdióeszközökre. Áder tavalyi, 84 tételt tartalmazó adománylistáján is megtaláljuk az idei szereplők közül a Hópihe Alapítványt és a Bókay Gyermekklinikáért Alapítványt is (3, illetve 8 milliós összeggel), de 2021-ben a legnagyobb összeget, 12,113 millió forintot egy magánszemély kapta “koronavírus haláleset miatt szociálisan rászoruló nagycsalád támogatása” címén, míg a szintén a Covid-járványban árván maradt 55 gyerek családjának támogatására 15,3 milliót adott az államfő.

Hasonló cikkünk:  Kövér László megúszta, nem neki kell aláírnia Svédország NATO-csatlakozását

Kövér a hagyományőrzők és bélyeggyűjtők barátja

Az államfőhöz hasonlóan évi 73 milliós keretből jótékonykodó Kövér László házelnök az Országgyűlés honlapjára feltöltött aktuális lista szerint idén eddig 22,7 millió forintot osztott szét, és a nagy többség, 23-ból 19 kedvezményezett kereken egymilliót kapott. Ennél kevesebbet csak hárman (400, 500 és 800 ezret) kaptak, míg Kövér az eddigi egyetlen nagy összegű, 2 milliós adományra a SPES Hátrányos Helyzetűeket Segítő Alapítványt érdemesítette. A jellemzően egymilliós tételekből idén jutott például debreceni nagycsaládosoknak, vajdasági magyar pedagógusoknak, Pápa város vegyeskarának, Zircen a katolikus plébániának és az önkéntes tűzoltóknak, egy polgári körnek, egy karate-sportegyesületnek, sőt Kövér egykori alma matere, a Bibó Szakkollégium alapítványának is.

A listát böngészve feltűnő, hogy a házelnök nagy rajongója a bélyegeknek, legalábbis még csak május van, és már kapott tőle 1-1 milliót a Szabolcsi Bélyegegyesület, a Pátria Filatéliai Egyesület, az Internetes Bélyeggyűjtő Klub és a Filatelista Ifjúságért Alapítvány is. Idén eddig a filatelisták tehát az adományok hatodát kapták a házelnöktől, aki április elején egyébként a HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítást is megnyitotta Budapesten, ahol a közelgő parlamenti választás és az ukrajnai háború apropóján arról beszélt:

„A bélyegek és általuk a mostani világtalálkozó a biztonság és a normalitás iránti vágyunkat is kifejezik. A bélyeggyűjtés ugyanis a békés idők tevékenysége. Háborúban nemcsak az embereknek és a múzsáknak, hanem a bélyegeknek is mostoha a sorsuk.”

Kövér azonban nemcsak a filatelisták, hanem a hagyományőrzők nagy barátja is – a tavalyi házelnöki adománylista szerint több ilyen jellegű szervezet is jelentős támogatáshoz jutott. Egy-egymilliós összeget kapott például 2021-ben egy székelyföldi huszár- és honfoglaló hagyományőrző egyesület, a hargitai Zetelakán működő Pro Zetea Egyesület, a szintén hargitai Tibód hasonló szervezete, a székelyudvarhelyi Asociatia „Magyar Gyökerek – Hungarian Roots” Polgári Társulás, a Rákóczi Tárogató Egyesület, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Jó Palócok Egyesülete és a Jászok Egyesülete, míg 1,5-1,5 millió jutott a Vajdasági illetve a Romániai Magyar Cserkésszövetségnek is. Bőkezűen, 2-2 millióval támogatta Kövér szülővárosa, Pápa lovasklubját és művészeti egyesületét, további 1,5 millióval a helyi nyugdíjasok érdekvédelmi szervezetét és egymillióval a Pápai Evangélikus Egyházközséget.

Schmitt Pál és Sólyom László is jótékonykodik

Az államfőhöz és a házelnökhöz hasonlóan évi 73 milliós adománykerettel rendelkeznek a volt köztársasági elnökök is. A hvg.hu által feltárt plágiumbotrányába belebukott, majd éppen 10 éve lemondott Schmitt Pál idei támogatási listáján – a korábbi évekhez hasonlóan – több sportcélú tételt is találunk, ami persze nem meglepő a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívótól. Kapott már 2-2 milliót a Magyar Edzők Társasága és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, még többet, 3 milliót egy aikidoegyesület, 1,5 milliót pedig a Magyar Speciális Olimpia Szövetség.

A többiekkel ellentétben Sólyom László volt államfő kevéssé aprózza el a keretét, és gyakorlatilag évről évre ugyanazt a 15-20 szervezetet támogatja, viszont egyenként néha igen jelentős összegeket. Idei listája szerint eddig 41,35 milliót jótékonykodott el, és ennek több mint felét, 23 milliót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület kapta – ugyanennyit kaptak tőle tavaly is. Visszatérő kedvezményezett nála Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, amely idén eddig 8,85 milliót, tavaly pedig 11,86 milliót kapott. A volt köztársasági elnök rendszeresen támogatja a Magyar Hospice Alapítványt is, amely idén kapott már 2 millió forintot, tavaly pedig 1,7 milliót.

via hvg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...