fbpx
8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete

- Advertisement -

A hang.hu olvasója évekkel ezelőtt feliratkozott Elon Musk egyik cége, vagyis a SpaceX által biztosított műholdas internetszolgáltatásnak, a Starlinknek a hírlevelére, és kedd este kapott egy emailt a következő szöveggel: „a Starlink már azonnal elérhető Magyarország egész területén! A felhasználók alacsony késleltetésre és akár 250 Mb/s letöltési sebességre számíthatnak.” Küldtek egy linket is, ahol meg lehet rendelni a szolgáltatást.

A műholdas internet vételéhez alkalmas antennát (vagy ahogy a cég hívja, a terminált) 260 000 forintért rendelhetjük meg (plusz 23 ezer forint postaköltség), és a szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

A rendszer egyébként úgy működik, hogy miután a berendezést bekapcsoltuk, az automatikusan kapcsolódik a legközelebbi Starlink-műholdhoz (ezekből már több mint kétezer darab kering fölöttünk, és a számuk folyamatosan emelkedik), már amennyiben van szabad rálátása az égre. A műhold ezután kommunikál a legközelebbi földi állomással vagy átjáróval, amely az internetet szolgáltatja (ezek az átjárók a világ különböző pontjain helyezkednek el, de nem lehetnek túl messze attól a helytől, ahol az internetkapcsolatot kapjuk). Ekkor elindul a forgalom az átjárótól a műholdon, majd a vevőegységen keresztül a terminálig – a felhasználók egyszerűen csatlakoztatják a routerüket a terminálhoz, a többiről pedig a technika gondoskodik, indulhat a szörfözés.

Hasonló cikkünk:  Egy törvényjavaslat szerint tilos lesz energiaitalt árusítani 18 év alattiaknak

A rendszerre itthon elsősorban ott lehet szükség, ahol nehéz vagy drága kiépíteni a földi internetkapcsolatot – menedékházakban, a meglévő infrastruktúrától távoli kutatóállomásokon vagy ipari telepeken.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...