fbpx
13.4 C
Kecskemét
2023. június 1., csütörtök

FRISS HÍREK

Pintérhez kerülhet az egészségügy

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat egy új megnevezést – egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter – használ, ami azt erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egészségügyi terület.

Még két hét is eltelhet az ötödik Orbán-kormány névsorának hivatalossá válásáig, de egy friss törvényjavaslat megerősíti azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint az új kabinetben az egészségügyi terület az erőforrástárcától átkerülhet a Belügyminisztériumhoz, amit várhatóan továbbra is Pintér Sándor vezet majd.

A Gulyás Gergely által jegyzett tövénymódosítás szinte egy időben került fel a parlament honlapjára azzal, amiben Varga Judit igazságügyi miniszter az Ukrajnában zajló háborúval és annak humanitárius hatásaival indokolt, már előre bejelentett tizedik Alaptörvény-módosítást terjesztette be, és amely erre a helyzetre kiterjesztené a veszélyhelyzet mint különleges jogrend alkalmazhatóságát, lehetőséget adva a kabinetnek a rendeleti kormányzásra.

A Varga-féle Alaptörvény-módosítással szorosan össze is függ a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a koronavírus-világjárvány miatt jelenleg is hatályos veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatos törvénymódosító csomag, hiszen a kormány nem hosszabbítja meg a május végén lejáró, járvány miatti veszélyhelyzetet, inkább megteremti egy, a háború miatti új kategória alkalmazhatóságát.

Hasonló cikkünk:  Az állami hirdetések olvasottság alapján kerülnek a médiumokhoz - Gulyás Gergely szerint

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűntetését célzó Gulyás-féle törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott, jelenleg hatályos rendelkezések joghatásait a veszélyhelyzet megszűnésével rendezze. A mintegy 70 oldalas salátatörvény emiatt meglehetősen száraz olvasmány, ám van benne egy érdekes részlet az 53. oldalon, a javaslat részletes indoklásában.

Hasonló cikkünk:  Olcsón bérelhető garzonlakások találtak gazdára Szegeden

Az újdonság az eddig nem használt, “az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” fogalom. A járvánnyal kapcsolatos jogszabályok, rendeletszövegek eddig “a közbiztonságért felelős miniszter” fogalmat használták ugyanazokon a törvényi helyeken, ahol most az új terminológia szerepel, mint amely május 31-e után lesz érvényes, vagyis

a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter felel majd az egészségügyi területért is.

via hvg.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...