fbpx
12.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Putyin megfosztotta az FSZB-ét az ukrajnai hírszerzéstől, mert elakadt az orosz invázió

- Advertisement -

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin megfosztotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, az FSZB-ét (a hírhedt KGB utódját) az ukrajnai hírszerzési szerepkörétől, amit ezután az orosz katonai hírszerzés, a GRU fog ellátni. Az ukrán fronton lévő feladatokat az a Vlagyimir Alekszejev tábornok fogja koordinálni, aki feltehetően megszervezte Szergej Szkripal volt orosz ügynök és lánya 2018-as Salisburyben történt megmérgezését, a vegyi fegyvernek számító novicsok idegméreggel – számolt be több nyugati sajtóorgánum a moszkvai döntésről.

Putyin átszervezése mögött az állhat – amerikai és brit hírszerzési információk szerint – hogy miután a villámháborúnak indult orosz invázió elakadt a keleti fronton, az orosz elnök az egyik felelősnek a FSZB gyenge teljesítményét nevezte meg. Egyes jelentések szerint nem csupán csökkent az FSZB megítélése az orosz hadseregben, de több orosz tiszt nem hajlandó végrehajtani a felsőbb szintekről érkező parancsokat. A harci morált tovább csökkentheti az is, hogy az ukránok amerikai segítséggel körülbelül 8-10 orosz tábornokot ölhettek meg, amit az USA megerősített.

Elakadt orosz invázió, Putyin célja a Krím vízkészletének teljes ellenőrzése lehet

Eddig kétharmad Budapestnyi ukránt, köztük több mint 100 ezer gyereket deportáltak Oroszországba. Az ukrán hadsereg visszaverhette az újabb orosz támadást a Donbaszban. Mariupolban még mindig maradhattak civilek. 33 milliárd helyett 40 milliárd dolláros lehet az Ukrajnának biztosítandó amerikai segítség – írja a valaszonline.hu az OSW ukrán-orosz háború 75. napján szóló jelentése alapján.

Május 10-i állapot. Harkovnál visszaszorulóban az orosz hadsereg. / Fotó: ASPI

Putyin rövid távon teljesen el akarja foglalni a két keleti megyét, Donyecket és Luhanszkot, „meg akarja semmisíteni” a térségért felelős ukrán erőket, el akarja foglalni a herszoni régiót, valamint ellenőrzése alá akarja vonni a Krím vízkészletét – ezt már Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője állította. Információi szerint a napokban Putyin fokozhatja a dél-ukrajnai harcokat, a Krímtől nyugatra eső területeken is.

Az OSW elemzéséből derül ki az is, hogy a megszállt területeken az oroszok által megszállt hatóságok a fegyveres erők és a titkosszolgálatok állandó jelenléte mellett folyik. A hátrahagyott lakások elkobzása és azok használatba vétele folyamatos, ami azt jelzi, hogy Herszonban és más városokban lerakják a régió eloroszításának alapját. Arról is sokat hallani, hogy folyik a magántulajdon – pl. lakások, magángépjárművek – kifosztása, melyet az oroszok háborús zsákmányként kezelnek. Az el nem menekült ukrán lakosságra az oroszok állandó nyomást helyeznek, sok esetben erőszakkal veszik rá őket az „új hatóságok” tevékenységének támogatására, cserébe az élelmiszerekhez vagy gyógyszerekhez való könnyebb hozzáférésért.

Hasonló cikkünk:  Szórólapokon hívják fel a magyar turisták figyelmét Ukrajna helyzetére egy lengyelországi városban

Jöhet a teljes mozgósítás?

Putyin a fegyveres háborúját február 24-én indította el Ukrajna el. Bevezette az oroszországi sajtóban a cenzúrát. Minden lapnak a háborúról csak a Kreml által kiadott módon lehet írni, amit a nevén sem nevezhetnek, mert átkeresztelték „különleges hadműveletnek”. Békés tüntetést sem lehet tartani Oroszországban, aki ezt megteszi, törvényt sért, ahogy az is törvénybe ütközik, ha valaki az orosz hadseregről nem pozitív hangnemben posztol az amúgy is szigorúan ellenőrzött online fórumokon. Legutóbb például egy sakkoldalt is lekapcsoltak, ahol Moszkvának nem tetszőmódon jelent meg hír az orosz-ukrán háborúról.

Putyin, ha el akarja érni a céljait, miközben meg kell küzdenie a magas orosz inflációval, a szankciók miatt kiesős bevételekkel, akkor valószínűleg Oroszországon belül el kell indítania a teljes katonai mozgósítást, amelyet eddig nem tett meg. Ez azonban ellentétes azzal a propagandával, hogy háborúban áll Oroszország és a legfőbb cél a béke fenntartása. Ha teljes mozgósításra szánná el magát az orosz elnök az minden bizonnyal a fegyveres harcok kiszélesítését is jelentheti. Már ha valóban az a célja Moszkvának, hogy Ukrajnát elzárja a tengertől és közvetlen összeköttetést létesítsen Oroszország és a félig orosz ajkú szakadár Transznyisztriával, akkor Moldovában is kitörhetnek a harcok.

Kapcsolódó cikkünk

Több robbantás történt Moldovában – Putyin a szakadár Transznyisztria felé fordulhat

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...