fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Rajzik a tarkalepke a Kiskunságban

- Advertisement -

Számos lepkefaj mellett a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) rajzása is megfigyelhető május közepén a Peszéri-erdőben.

Ez a széles elterjedési területű faj eurázsiai faunaelem, amelynek sajnos mára a legtöbb európai állományai kipusztultak, illetve nagymértékben megfogyatkoztak. A Duna–Tisza közén napjainkra csak néhány populációja maradt fent, ennek megfelelően a megőrzése kiemelt fontossággal bír.

A jó természetességű, fajgazdag keményfás ligeterdők szegélyeihez kötődő díszes tarkalepke természetvédelmi helyzetének javítása érdekében az OAKEYLIFE-projekt keretében ökológiai folyósokat alakítottunk ki, valamint vesszős fagyal és magyar kőris csemetéket ültettünk a Peszéri-erdőben. A projekt során végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a Peszéri-erdőben élő díszes tarkalepke populáció legfontosabb tápnövénye a vesszős fagyal. Annak ellenére, hogy a magyar kőris (és néhány helyen a magas kőris) tömeges a Peszéri-erdőben, ezekre a fajokra itt viszonylag ritkán petéznek a nőstények.

Hasonló cikkünk:  Drónnal nézték meg a nemzeti park munkatársai, van-e kígyászölyv fióka a fészekben

Az eddig végzett vizsgálatok segítségével közelebb kerültünk ahhoz, hogy a díszes tarkalepke-populáció megőrzése érdekében tett intézkedéseket a populáció életmenetének pontos ismeretének birtokában tervezhessük és valósíthassuk meg.

Az OAKEYLIFE projekt megvalósítási időszaka alatt (2018–2022) a Peszéri-erdőben a díszes tarkalepke populáció egyedszáma megháromszorozódott, az elfoglalt élőhelyek kiterjedése pedig nagyjából másfélszeresére nőtt.

via berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...