fbpx
27.2 C
Kecskemét
2022. június 27., hétfő

FRISS HÍREK

Rajzik a tarkalepke a Kiskunságban

Számos lepkefaj mellett a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) rajzása is megfigyelhető május közepén a Peszéri-erdőben.

Ez a széles elterjedési területű faj eurázsiai faunaelem, amelynek sajnos mára a legtöbb európai állományai kipusztultak, illetve nagymértékben megfogyatkoztak. A Duna–Tisza közén napjainkra csak néhány populációja maradt fent, ennek megfelelően a megőrzése kiemelt fontossággal bír.

A jó természetességű, fajgazdag keményfás ligeterdők szegélyeihez kötődő díszes tarkalepke természetvédelmi helyzetének javítása érdekében az OAKEYLIFE-projekt keretében ökológiai folyósokat alakítottunk ki, valamint vesszős fagyal és magyar kőris csemetéket ültettünk a Peszéri-erdőben. A projekt során végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a Peszéri-erdőben élő díszes tarkalepke populáció legfontosabb tápnövénye a vesszős fagyal. Annak ellenére, hogy a magyar kőris (és néhány helyen a magas kőris) tömeges a Peszéri-erdőben, ezekre a fajokra itt viszonylag ritkán petéznek a nőstények.

Hasonló cikkünk:  Cigarettacsikk okozta a tüzet a tiszaalpári Árpád-kori faluban, zárva tart a bemutatóhely

Az eddig végzett vizsgálatok segítségével közelebb kerültünk ahhoz, hogy a díszes tarkalepke-populáció megőrzése érdekében tett intézkedéseket a populáció életmenetének pontos ismeretének birtokában tervezhessük és valósíthassuk meg.

Hasonló cikkünk:  Tiszaalpári madárszenzáció

Az OAKEYLIFE projekt megvalósítási időszaka alatt (2018–2022) a Peszéri-erdőben a díszes tarkalepke populáció egyedszáma megháromszorozódott, az elfoglalt élőhelyek kiterjedése pedig nagyjából másfélszeresére nőtt.

via berek.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...